G. Nausėda: reikia atsakingesnio investicijų planavimo sveikatos ir švietimo srityse

Prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį lankydamasis Raseiniuose, kartu su vietos valdžia aptarė sveikatos priežiūros ir švietimo paslaugų infrastruktūros modernizavimo iššūkius, taip pat istorinės atminties įamžinimo bei nepakankamo kelių priežiūros ir plėtros finansavimo klausimus.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 2:54 PM

Pokalbyje dėmesys skirtas situacijai, kuri susidarė steigiant Raseinių sveikatos priežiūros centrą, kai Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sausio pradžioje laikinai sustabdė kvietimus steigti centrus. Prezidentas pabrėžė, kad ministerijos veiksmai yra pavėluoti ir kelia nereikalingą sumaištį.

„Savivaldybės savo darbą padarė dar iki metų pabaigos: priėmė reikalingus sprendimus, įsteigė sveikatos centrus, pasirašė bendradarbiavimo sutartis. Tačiau dabar matome, kaip savivaldybėms netikėtai stabdomos investicijos, kurių reikia Lietuvos žmonėms“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tai prasta praktika, todėl planavimas sveikatos priežiūros srityje turėtų būti tikslesnis, paremtas geresniu informavimu ir dialogu su savivalda“, – sakė šalies vadovas, išreiškęs lūkestį, kad kvietimas teikti paraiškas bus atnaujintas nedelsiant.

Atkreiptas dėmesys ir į mokyklų tinklo pertvarkos klausimus, taip pat Tūkstantmečio mokyklų programa.

Diskutuojant apie Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšas, prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad dabartinis kelių finansavimo lygis nepakankamas – spartesniam ir efektyvesniam kelių infrastruktūros tvarkymui reikia daugiau lėšų. Šalies vadovas taip pat pristatė planus teikti teisėkūros pasiūlymus dėl savivaldybėms tenkančio KPPP krepšelio didinimo ir didesnio savivaldybių savarankiškumo.

Susitikime išsamiai aptarti ir Lietuvos partizanų memorialo Kryžkalnyje informacinio paviljono–lankytojų centro įrengimo bei įveiklinimo klausimai.

„Įamžinti Lietuvos laisvės kovų istoriją – mūsų garbės reikalas, kuriam negali trukdyti Vyriausybių, savivaldybių administracijų ar kitų institucijų vadovybės kaita. Turime užtikrinti, kad mūsų partizanų kova už Lietuvos laisvę būtų deramai pagerbta ir įprasminta. Tam reikalingas glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas, išmintingas bei atsakingas požiūris ir bendrų sprendimų paieška“, – sakė šalies vadovas.

Pokalbyje paliesti ir aktualūs civilinės saugos, priedangų tvarkymo ir įrengimo klausimai.

Kiek anksčiau Prezidentas lankėsi Šiluvoje, kur aptarė kultūros strateginės plėtros ir piligriminio turizmo potencialo klausimus, o Raseinių Nepriklausomybės gynėjų aikštėje padėjo gėlių prie paminklų 1949 m. vasario 16-osios Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracijos signatarų Jono Žemaičio-Vytauto ir Petro Bartkaus-Žadgailos paminklų.

ELTA primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) spalio mėnesį paskelbė kvietimą teikti paraiškas Europos Sąjungos paramai, skirtai sveikatos centrų kūrimui. Bendra priemonės finansuojama suma sudaro 122,5 mln. eurų.

Centrinei projektų valdymo agentūrai (CPVA) sausio pradžioje laikinai sustabdžius kvietimus kurti sveikatos centrus, kilo pasipiktinimas opozicijos gretose. Socialdemokratai pareikalavo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio viešai pasiaiškinti dėl numatytų lėšų sustabdymo naujiesiems centrams. Savo ruožtu ministro patarėjas Tomas Bagdonas tuo metu informavo, kad buvo sustabdytas ne finansavimas, o kvietimai kreiptis dėl lėšų, nustačius netikslumus apraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.