Teismas atmetė Ukmergės rajono skundą dėl VRK pakeistų vienmandačių Seimo rinkimų apygardų ribų

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė Ukmergės rajono prašymą atšaukti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo šios savivaldybės teritorija padalinta ir prijungta prie dviejų atskirų Seimo vienmandačių apygardų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 4:54 PM

„Vilniaus apygardos administracinis teismas sakė, kad turime kreiptis į vyriausiąjį administracinį teismą. O LVAT paaiškino, kad mes, kaip rajono taryba, negalime į juos kreiptis. Tai daugiau nebeturime kur kreiptis, o LVAT sprendimas yra neskundžiamas“, – Eltai teigė Ukmergės rajono meras Darius Varnas.

„Bandėme ir į politikus kreiptis – padarėme viską, kas nuo mūsų priklausė, bet politikai kažkaip abejingai į tai žiūri, jiems gal tai neįdomu. Tie, kurie šitose vienmandatėse kandidatuoja, matyt, neturi didelio svorio. O kitiems turbūt viskas gerai“, – pridūrė rajono meras.

Kaip teismo sprendimą aiškino VRK, skundas atmestas dėl to, jog jo teikėjas yra juridinis asmuo, kuris nepatenka į subjektų, turinčių teisę kreiptis į administracinį teismą su abstrakčiu pareiškimu ištirti norminio administracinio akto teisėtumą, ratą.

ELTA primena, kad praėjusių metų lapkričio pabaigoje VRK pritarė atnaujinti vienmandačių Seimo rinkimų apygardų ribas. Tačiau, pasak pokyčiais pasipiktinusio Ukmergės rajono mero D. Varno, VRK apygardų ribas patvirtino paskubomis, neįvertinusi Ukmergės rajono savivaldybės išreikšto nepritarimo, nurodytų aplinkybių, pateiktų argumentų bei siūlymų.

Jis kritikuoja sprendimą braižant naująjį rinkimų apygardų žemėlapį Ukmergės rajoną skelti į dvi dalis – Deltuvos šiaurinę ir Deltuvos pietinę apygardas. Tai, pasak D. Varno, ženkliai sumažins motyvaciją dalyvauti rinkimuose, nes į naujas rinkimines apygardas patekę gyventojai turės rinktis iš jiems nepažįstamų kandidatų.

Lapkričio pabaigoje patvirtintais VRK pakeitimais nuspręsta panaikinti Molėtų-Širvintų rinkimų apygardą, Širvintų rajono savivaldybės rinkimų apylinkes jungti prie Deltuvos pietinės apygardos, Molėtų rajono apylinkes – prie Nalšios pietinės apygardos. Paberžės apylinkę, esančią Vilniaus rajono savivaldybėje, nuspręsta grąžinti Vilniaus rajonui. Taip pat vėl į vieną apygardą jungiami Visaginas su Ignalina.

Artimiausi Seimo rinkimai numatomi 2024 m. spalio 13 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.