Arūnas Karaliūnas. Kauniečiai turėtų skaudžiai nusivilti – jiems siūlomas skurdokas kandidatų sąrašas

Tyrinėdami prezidento rinkimuose susiruošusių dalyvauti politikų sąrašą kauniečiai gali skaudžiai nusivilti – negi mieste neliko žmonių, galinčių ir norinčių užimti aukščiausią valstybės postą?

 Balsuodami kauniečiai gali nusivilti, mat kandidatų sąsajų su Kaunu teks paieškoti.  <br> M.Patašiaus nuotr.
 Balsuodami kauniečiai gali nusivilti, mat kandidatų sąsajų su Kaunu teks paieškoti.  <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2024, 7:00 AM

Vilnius, Klaipėda, Šiauliai – tokie miestai dažniausiai nurodyti kandidatų biografijose. Žinoma, daugeliui rinkėjų ši detalė galbūt visai nesvarbi, tačiau šiek tiek apmaudu, kai vienintelis garsiai apie norą varžytis prezidento rinkimuose paskelbęs žmogus, kuris save tapatina su Kaunu, buvo A.Kandrotas, geriau žinomas kaip Celofanas.

Šviesmečiai jį skiria nuo prezidento V.Adamkaus, kuris niekada nesikratė sąsajų su Kaunu ir save vadina tikru kauniečiu. Šio jausmo nesunaikino net keli dešimtmečiai, praleisti užjūryje.

Šįkart Celofano svajonė bent dalyvauti rinkimuose turbūt neišsipildys, nes iš pradžių A.Kandrotas net nesugebėjo sutvarkyti su rinkimais susijusių formalumų, o vėliau atsidūrė už grotų dėl finansinių nusikaltimų. Nekokia politinės karjeros pradžia.

Panašių nesusipratimų politikos nuotykių ieškotojams yra nutikę ir anksčiau. Štai 2002-aisiais prezidento posto siekė buvęs Kauno meras, pernai miręs V.Šustauskas.

Tuo metu politikas buvo pačiame politinės šlovės zenite – kišenėje turėjo Seimo nario mandatą. Prezidento rinkimų pradžia jam net buvo sėkminga – kaunietis surinko įstatyme numatytą jį palaikančių rinkėjų parašų skaičių, tačiau paskutinę akimirką persigalvojo. V.Šustauskas nusprendė iš pradžių gauti aukštojo mokslo diplomą ir tik tuomet siekti naujų politikos aukštumų. Planas nepavirto tikrove.

Dar po penkerių metų jėgas prezidento rinkimuose sumanė išbandyti nenuspėjamais poelgiais išgarsėjęs bankininkas V.Romanovas, kuris žingsniuodamas sostinės gatvėmis sumanė užsukti į Vyriausiosios rinkimų komisijos būstinę ir patikrinti jos narių budrumą.

Article [id:30000635]Mišių metu palaikymą I. Vėgėlei išsakęs klebonas pateikė atsakymus VRK: Kanonų teisė pažeista nebuvo Article [id:30198311]Dar viena intriga prezidento rinkimuose: Ž. Pinskuvienė nebesako „ne“

V.Romanovas galėjo išties rimtai sudrumsti rinkimų rimtį. Jeigu jis sugebėjo laimėti net šokių projektą, ką jau ten prezidento rinkimai! Kauniečio rinkimų projektui kelią užkirto jo kilmė, mat V.Romanovas gimęs Rusijoje, o jo tėvai net neturėjo Lietuvos pilietybės. Tokiu atveju kandidatas neregistruojamas dalyvauti rinkimuose.

Prieš penkerius metus kauniečių aistras kaitino populiarumo viršūnėje atsidūręs miesto meras V.Matijošaitis, kuris lyg ir norėjo dalyvauti prezidento rinkimuose, lyg ir nenorėjo.

Šiek tiek intrigą palaikęs V.Matijošaitis galiausiai nusprendė nesivelti į mūšį. Ką gi, tai buvo pirma ir paskutinė mero galimybė, kuria jis nepasinaudojo. Pastaraisiais metais tiek V.Matijošaičio reitingai subliūško, tiek fonas prezidento rinkimams tapo visiškai nepalankus.

Tyrinėjant šiųmetinių kandidatų biografijas vis dėlto galima rasti du politikus, kurie šiek tiek susiję su Kaunu. Vienas jų – tai buvęs sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys A.Veryga.

Nors gydytojo diplomą turintis politikas kilęs iš Kelmės, o gyvena Jonavos rajone, didžiąją profesinės karjeros dalį praleido Kaune. Kaip pats sakė, Kaune tikrai nepasiklystų.

Šiame mieste gimė ir gimnaziją baigė G.Eglinskas, tačiau dauguma kauniečių apie jį pirmą kartą išgirdo tik tuomet, kai politikas paskelbė sieksiąs prezidento posto. Nieko nuostabaus – baigęs pirmą kursą Kauno technologijos universitete G.Eglinskas išvyko studijuoti į užsienį ir ten pradėjo kopti į profesines aukštumas.

Ar yra vilčių, kad artimiausiu metu Kaune atsiras žmonių, kurie drąsiai mestų iššūkį patyrusiems politikos vilkams net svarbiausių rinkimų metu?

Bent artimiausiu metu tokia tikimybė artima nuliui. Pernai pavasarį vykusių rinkimų metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovui A.Verygai teko laikinai deklaruoti gyvenamąją vietą bičiulių bute, nes kitaip jis nebūtų galėjęs siekti Kauno mero posto.

Konservatoriai šių rinkimų metu savo bendruomenėje net nesugebėjo rasti kandidato, todėl pasikvietė legionierių – iš Radviliškio kilusį Seimo narį V.Juozapaitį, kuriam taip pat teko Kaune ieškoti būsto, kuriame galėtų laikinai deklaruoti gyvenamąją vietą.

Jeigu V.Matijošaitis laikysis žodžio ir nesieks ketvirtos mero kadencijos, „Vieningo Kauno“ vadovams taip pat teks rimtai pasukti galvą, kas jį galėtų pakeisti 2027-ųjų pavasarį.

Kai Kaune trūksta rimtų kandidatų net mero rinkimuose, apie galimybę miesto atstovui įsikurti S.Daukanto aikštės rūmuose neverta net svajoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.