G. Nausėda: karas Ukrainoje tėra Rusijos būdas laimėti laiko ir „muilinti akis“ Vakarams

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad saugumo situacija šiuo metu yra ypatingai įtempta, nes Rusija kėsinasi į viso demokratiško pasaulio saugumą.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Volodymyras Zelenskis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Volodymyras Zelenskis, Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 10:37 AM, atnaujinta Jan 30, 2024, 10:58 AM

„Padėtis ypatingai įtempta, nerami. Labai svarbu suprasti, kad ji sąmoningai daroma tokia. Padėtis tampa tokia, kai kėsinamasi ne į atskiros valstybės saugumą, o į demokratiško pasaulio saugumą“, – antradienį pradėtame Rytų Europos studijų centro (RESC) rengiamame diskusijų su kandidatais į prezidentus cikle sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, Rusija stovi už visų pasaulyje vykstančių konfliktų. Jo nuomone, pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje, pasauliui atsivėrė akys.

„Už kiekvieno konflikto židinio vietos galime matyti Rusiją. Šiandien sunku rasti pasaulyje taškų, kur Rusija nebūtų prisidėjusi“, – sakė G. Nausėda.

„Pasaulis gavo vertingą pamoką, už kurią dabar brangiai moka mūsų broliai ukrainiečiai. 2022 m. vasarį prasidėjusi plataus masto invazija pasauliui atvėrė akis“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas teigė, kad karas Ukrainoje tėra Rusijos būdas laimėti laiko ir „muilinti akis“ Vakarams.

„Rusijai reikia laiko atgauti jėgas ir užpulti gal jau ne tik Ukrainą, bet ir mus visus. (...) Rusija daugybę kartų įrodė, kad ja pasitikėti negalima“, – dėstė prezidentas.

G. Nausėda įvadinėje kalboje akcentavo, kad Ukraina turi būti priimta į NATO. Pasak jo, Lietuvos pozicija Rusijos klausimu yra nuosekli.

Ukrainai yra šansų tapti ES ir NATO nare

Pasak šalies vadovo, praėjusių metų vasarą Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime Ukrainai buvo atverti keliai į Aljansą.

„Vilniuje klausimą „Ar Ukraina taps NATO nare?“ transformavome į klausimą „Kada?“. Tai yra Vilniaus viršūnių susitikimo rezultatas“, – teigė G. Nausėda.

Prezidento nuomone, už kelių dienų vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) vadovų susitikime Ukraina gali būti priimti į ES.

„Šansas susitarti yra, net yra atsarginiai variantai. Yra ir požymių, kad derybos su Vengrija duoda rezultatų ir jų pozicija nėra tokia kategoriška“, – teigė šalies vadovas.

Visgi, pasak G. Nausėdos, Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas piktnaudžiauja ES vienbalsiškumo principu.

„Vengrijos premjeras piktnaudžiauja vienbalsiškumo principu. Lietuva niekada nepiktnaudžiavo šiuo principu. Mes laikome tą principą vertingu būdų apsisaugoti nuo klausimų, kurie kelia grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui“, – tikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.