G. Nausėda nemano, kad apsilankęs miuzikle „Operos fantomas“ supainiojo interesus: VTEK sprendžia dėl E. Bajarūno

Miuzikle „Operos fantomas“ kartu su Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje Eitvydu Bajarūnu apsilankęs prezidentas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų. Šalies vadovas akcentuoja, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vertina tik ambasadoriaus elgesį, nes jis pats į miuziklą ėjo tik kaip kviestinis svečias.

G. Nausėda ir E. Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
G. Nausėda ir E. Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 12:14 PM

„Aš manau, kad VTEK sprendžia dėl pono Bajarūno. Aš – nieko nekviečiau“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Todėl prezidentas mano, kad viešieji ir privatieji interesai supainioti nebuvo.

„O kaip jie galėjo būti supainioti? Ar aš kažką dariau? Ar aš prieš eidamas į kiekvieną renginį turėčiau klausti, kas kviečia, iš kokių šaltinių, paduoti visą klausimų sąrašą ir tik tada nuspręsti? Aš, žinot, neturiu šitiek laiko, kartais esu kviečiamas spontaniškai“, – akcentavo šalies vadovas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) antradienį pateiks savo išvadą dėl Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno ir prezidento Gitano Nausėdos apsilankymo miuzikle „Operos fantomas“. Komisija aiškinosi, ar prezidento ir diplomato lankymasis teatre buvo susijęs su tiesioginių tarnybinių pareigų atlikimu.

Anksčiau komisija teigė, kad yra duomenų, jog prezidento, ambasadoriaus ir jų sutuoktinių apsilankymas operoje buvo apmokėtas iš ambasados kortelės. Visgi, VTEK teigimu, pradėjus domėtis išlaidų pagrįstumu, ambasadorius pripažino, kad tai buvo nesusipratimas, kurį vėliau ištaisė ir už bilietus sumokėjo iš savo lėšų.

Dėl E. Bajarūno ir G. Nausėdos apsilankymo operoje į VTEK Seimo narys Matas Maldeikis kreipėsi praėjusių metų spalį. Politikas kėlė klausimą, ar ambasadorius nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, o, taip pat, ar prezidentas deklaravo sulaukęs dovanos, jeigu bilietai buvo įsigyti diplomato asmeninėmis, o ne ambasados lėšomis.

Kaip anksčiau Eltai teigė M. Maldeikis, kreiptis į etikos sargus nutarta kilus skandalui dėl ambasadoriaus. Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, G. Nausėdai viešint Londone, ambasadorius nurodė nupirkti brangiausius bilietus į „Operos fantomas“ pasirodymą, o prezidento, pirmosios ponios, E. Bajarūno ir jo žmonos apsilankymas šiame miuzikle buvo apmokėtas iš ambasados lėšų.

ELTA primena, kad viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.