G. Nausėdai ir ambasadoriui E. Bajarūnui dėl „Operos Fantomo“ – VTEK kirtis: pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) antradienį nutarė, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas Gitanas Nausėda ir Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad apsilankymas buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

G. Nausėda ir E.Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
G. Nausėda ir E.Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, spaudos konferencija, pranešimas apie dalyvavimą prezidento rinkimuose.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda, spaudos konferencija, pranešimas apie dalyvavimą prezidento rinkimuose.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 2:11 PM, atnaujinta Jan 30, 2024, 2:37 PM

„VTEK šios dienos posėdyje vienbalsiai nusprendė, kad Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ir ambasadorius Eitvydas Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo nuostatas“, – žurnalistams antradienį sakė VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Po tyrimo padaryta išvada, kad prezidentas G. Nausėda pasinaudojo savo statusu ir padėtimi asmeninei naudai – bilietams į spektaklį gauti. Bilietai į spektaklį prezidentui bei jo žmonai taip pat laikytini neteisėta dovana, kurią priimti draudžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas.

„Komisija konstatavo dviejų straipsnių pažeidimą. Pirmasis dėl to, kad pasinaudojo tarnybinėmis pareigomis ir tarnybiniu statusu asmeninei naudai gauti, o antrasis – kad priėmė neteisėtai dovaną, kurią priimti draudžia įstatymo reikalavimai“, – sakė VTEK pirmininkas.

Komisija taip pat konstatavo, kad E. Bajarūnas pažeidė įstatymo nuostatas, įpareigojančias nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas. Šios nuostatos taip pat draudžia tarnybines pareigas ir tarnybinį statusą naudoti asmeninei naudai gauti bei naudotis ir leisti kitiems naudotis valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai, akcentuoja VTEK.

„Dėl ambasadoriaus komisija pasakė, kad buvo pažeista 3 straipsnių reikalavimai. Pirmasis, kad netinkamai atliko tarnybines pareigas, antrasis, kad taip pat pasinaudojo tarnybinėms pareigomis ir statusu asmeninei naudai gauti ir trečiasis – pasinaudojo ir leido naudotis valstybės turtu nedarbinei veiklai“, – sakė VTEK pirmininkas.

Tyrimo metu nustatyta, kad Prezidentūros atstovė 2023 m. balandį kreipėsi į ambasadą Jungtinėje Karalystėje su prašymu pasiūlyti prezidentui kultūrinį renginį jo vizito Londone metu, pasibaigus oficialiems renginiams. Ambasada pasiūlė tris variantus, tuomet Prezidentūra informavo, kad prezidentas su žmona nueitų į „Operos fantomą“. Taip pat paprašyta, kad prezidentą į renginį palydėtų ambasadorius.

„Tą pačią dieną vakare ambasada pateikė tokį atsakymą Prezidentūrai ir nurodė tokius pagrindinius akcentus: „miuziklai tą dieną vyks, pasirinkimas Londone didelis, jei būtų kažkokių pageidavimų, informuokite“, – teigė G. Skalauskas.

Tarp pateiktų pasiūlytų variantų buvo ir miuziklas „Operos fantomas“, į kurį ir buvo nuspręsta vykti.

Prezidento, ambasadoriaus ir judviejų sutuoktinių apsilankymas teatre 2023 m. gegužę buvo apmokėtas iš ambasados lėšų. Bilietai į renginį, VTEK pirmininko teigimu, kainavo virš 1600 eurų.

„Komisija nustatė, kad šis renginys buvo privataus pobūdžio ir jame nevyko jokie oficialūs susitikinai su kitų šalių atstovais ar vadovais. Tai reiškia, kad už tokius renginius reikia susimokėti asmeninėmis lėšomis“, – akcentavo G. Sakalauskas.

VTEK akcentuoja, kad tyrimo pradžioje E. Bajarūnas pats pripažino, kad renginys buvęs privatus, nes „prognozė, kad renginyje dalyvaus užsienio valstybių vadovai, nepasitvirtino“. Jis vėliau už visus bilietus sumokėjo iš asmeninių lėšų. Tiesa, tą jis padarė praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams po spektaklio. Pavedimas atliktas praėjus dviem dienoms po to, kai Užsienio reikalų ministerijos Vidaus audito skyrius paprašė ambasados pateikti dokumentus apie reprezentacines išlaidas.

Atkreipiamas dėmesys, kad už minėtus Viešųjų ir privačių interesų įstatymo pažeidimus asmuo vienus metus nuo sprendimo priėmimo negali būti skatinamas, priimamas, skiriamas ar renkamas į lygiavertes ar aukštesnes pareigas. Tiesa, tokia sankcija netaikoma dalyvaujantiems Seimo ar prezidento rinkimuose.

Sprendimą komisija priėmė bendru sutarimu. Šis VTEK sprendimas gali būti skundžiamas teismui.

URM: artimiausiu metu išnagrinėsime VTEK sprendimą

Savo ruožtu Užsienio reikalų ministerija teigia artimiausiu metu ketinanti išnagrinėti VTEK sprendimą ir su juo susijusią medžiagą.

„Artimiausiu metu URM išnagrinės sprendimą ir susijusią medžiagą. Gerbiame VTEK instituciją ir keliame aukščiausius skaidrumo standartus“, – Eltai teigė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė.

Dėl E. Bajarūno ir G. Nausėdos apsilankymo operoje į VTEK Seimo narys Matas Maldeikis kreipėsi praėjusių metų spalį. Politikas kėlė klausimą, ar ambasadorius nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, o, taip pat, ar prezidentas deklaravo sulaukęs dovanos, jeigu bilietai buvo įsigyti diplomato asmeninėmis, o ne ambasados lėšomis.

Kaip anksčiau Eltai teigė M. Maldeikis, kreiptis į etikos sargus nutarta kilus skandalui dėl ambasadoriaus. Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, G. Nausėdai viešint Londone, ambasadorius nurodė nupirkti brangiausius bilietus į „Operos fantomas“ pasirodymą, o prezidento, pirmosios ponios, E. Bajarūno ir jo žmonos apsilankymas šiame miuzikle buvo apmokėtas iš ambasados lėšų.

ELTA primena, kad viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.