Miuziklą su G. Nausėda žiūrėjęs E. Bajarūnas tikina įstatymų nepažeidęs: VTEK sprendimą žadą skųsti teismui

Ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas nesijaučia pažeidęs įstatymus, kai už ambasados pinigus su prezidentu Gitanu Nausėda Londone lankėsi miuzikle. Ambasadorius tikina, kad sąžiningai vykdė savo pareigas, todėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą žada skųsti teismui.

Eitvydas Bajarūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eitvydas Bajarūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 5:17 PM

„Aš sąžiningai vykdžiau savo kaip ambasadoriaus pareigas, jokios asmeninės naudos nei siekiau, nei gavau. Susipažinęs su išsamiu VTEK sprendimo turiniu, svarstysiu būdus, kaip galėčiau apginti savo garbę, tarp jų – skųsti šį VTEK sprendimą Regionų administraciniam teismui“, – Eltai perduotame komentare teigė E. Bajarūnas.

„Susipažinau su šios dienos VTEK sprendimu. Bilietų į 2023 m. gegužės 6 d. Londono Jo Didenybės teatro spektaklį „Operos fantomas“ įgijimas iš ambasados reprezentacinių lėšų ir lankymasis operoje buvo mano, kaip ambasadoriaus, įgaliojimų realizavimas bei pareigų vykdymas. Toks įgaliojimų realizavimas bei pareigų atlikimas atitiko diplomatinės tarnybos principus, diplomatinį protokolą bei visuomenės interesus, todėl, manau, kad nebuvo, nėra ir negali būti pagrindo konstatuoti mano elgesį kaip neatitinkantį Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo Įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 1, 3 ir 6 punktų nuostatų“, – aiškino E. Bajarūnas, pažymėdamas, kad dar laukia detalesnio išvadų teksto.

VTEK antradienį nutarė, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas Gitanas Nausėda ir Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad apsilankymas miuzikle buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Po tyrimo padaryta išvada, kad prezidentas G. Nausėda pasinaudojo savo statusu ir padėtimi asmeninei naudai – bilietams į spektaklį gauti. Komisija taip pat konstatavo, kad E. Bajarūnas pažeidė įstatymo nuostatas, įpareigojančias nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas.

Prezidento, ambasadoriaus ir judviejų sutuoktinių apsilankymas teatre 2023 m. gegužę buvo apmokėtas iš ambasados lėšų. Bilietai į renginį, VTEK pirmininko teigimu, kainavo virš 1600 eurų.

ELTA primena, kad viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.