Pernai beveik 95 procentus kontrabandinių rūkalų bandyta įvežti iš Baltarusijos

Pernai pasieniečiai sulaikė daugiau kaip pustrečio milijono pakelių kontrabandinių cigarečių. Vasarį sustabdžius Stasylų geležinkelio kontrolės punkto darbą, ypač smarkiai sumažėjo iš Baltarusijos traukiniais gabenamos kontrabandos – nuo beveik 3 mln. pakelių užpernai iki 240 tūkst. pernai. Vis dėlto rūkalų kontrabandos atvejų pasieniečiai pernai išaiškino daugiau nei užpernai, t. y. cigarečių siuntos tapo mažesnės. Be to, 2023-iaisiais toliau daugėjo bandymų cigaretes iš Baltarusijos skraidinti dronais.

 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 Pernai VSAT pareigūnai sulaikė daugiau nei du su puse mln. kontrabandinių rūkalų pakelių..<br> VSAT nuotr. 
 Pernai VSAT pareigūnai sulaikė daugiau nei du su puse mln. kontrabandinių rūkalų pakelių..<br> VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
 VSAT nuotr. 
Daugiau nuotraukų (11)

Giedrius Mišutis, VSAT patarėjas

Jan 31, 2024, 9:56 AM, atnaujinta Jan 31, 2024, 9:57 AM

Pernai VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 2 549 445 pakelius kontrabandinių rūkalų. Beveik 95 proc. jų bandyta gabenti iš Baltarusijos. Užkardytos žalos valstybei dydis – beveik 9,2 mln. Eur, sulaikytų tabako gaminių vertė – daugiau kaip 10,3 mln. Eur. Dažniausiai buvo sulaikoma Gardino tabako fabriko „Neman“ produkcija – NZ, „Minsk“, „Fest“ markių cigaretės.

2022 m. pasieniečiai sulaikė 4 322 114 pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai buvo didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytų per daugiau kaip du dešimtmečius. Pernai jis sumažėjo 41 proc. Tokią tendenciją lėmė sumažėjusi kontrabanda iš Baltarusijos į Lietuvą vykstančiais krovininiais traukiniais. 2023 m. VSAT nustatė 8 atvejus (iš jų – 5 sausį), kai per geležinkelio kontrolės punktus bandyta gabenti kontrabandinius rūkalus, o 2022 m. – net 51 atvejį. Atitinkamai geležinkeliu gabentos ir pasieniečių sulaikytos kontrabandos kiekis mažėjo nuo beveik 2,9 mln. pakelių užpernai iki 240 tūkst. pakelių pernai.

Cigarečių gabenimo traukiniais iš Baltarusijos rizika smarkiai sumažėjo, kuomet pernai vasarį buvo apribotas krovininių sąstatų vykimas iš Baltarusijos per Stasylų kontrolės punktą. Nuo tol tokie traukiniai vyksta tik per Kenos geležinkelio punktą, kuriame veikia rentgeno kontrolės sistema.

Rūkalų kontrabandos gabenimo atvejų pernai pasieniečiai išaiškino 593 (2022 m. – 523). Per „žalią“ sieną, t. y. ten, kur ji eina miškais, laukais, pasienio vandenimis, cigarečių kontrabandą į Lietuvą bandyta gabenti 455 kartus. Vidutinis vienu metu per „žalią“ sieną gabentos cigarečių siuntos dydis sumažėjo nuo 2,7 tūkst. pakelių užpernai iki 1,6 tūkst. pernai. Beje, 2021 m. vidutinis siuntos dydis buvo didesnis nei 3 tūkst. pakelių.

VSAT vertinimu, kovoje su kontrabanda kaip pastaruoju metu pasiteisinusios priemonės yra stebėjimo sistemų įdiegimas prie visos sienos su Baltarusija, neteisėtai migracijai užkardyti skirto fizinio barjero įrengimas prie šios sienos, dėl migrantų krizės sustiprinta valstybės sienos apsauga, aktyvi VSAT kriminalinė žvalgyba, trumpalaikių operacijų organizavimas, prevencinis darbas su pasienio gyventojų bendruomenėmis.

Užbaigus sienos stebėjimo sistemų diegimą prie sienos su Baltarusija, VSAT pajėgų reagavimas tapo efektyvesnis. Tuo pačiu kontrabandos gabentojams išaugo rizika būti sulaikytiems. Tiek dėl visos sienos su Baltarusija stebėjimo VSAT sistemomis, tiek dėl čia įrengto fizinio barjero jie pradėjo vis dažniau rinktis „nuotolinius“ kontrabandos gabenimo būdus.

Pernai toliau daugėjo atvejų, kuomet cigarečių transportavimui iš Baltarusijos naudotos bepilotės skraidymo priemonės. VSAT fiksavo 115 tokių atvejų (2022 m. – 49, 2021 m. – 17). Tiesa, šiuo būdu gabenami palyginti nedideli kroviniai.

Kitas populiarus „nuotolinis“ cigarečių gabenimo būdas – pludyti jas Nemunu bei Nerimi, kur siena su Baltarusija eina upių viduriu. Kontrabandiniai kroviniai nuleidžiami į upę Baltarusijos krante planuojant, kad srovė juos atneš į Lietuvos pusę. Tiesa, pernai cigarečių gabenimo vandenimis bandymų kiek sumažėjo – Lietuvos pasieniečiai nustatė 49 tokius atvejus (2022 m. – 75) ir sulaikė daugiau kaip 48 tūkst. pakelių cigarečių (2022 m. – 142 tūkst. pakelių).

Balandį Kauno rajone pagal VSAT kriminalinės žvalgybos informaciją aptiktas falsifikuotų cigarečių „fabrikas“. Jame pasieniečiai rado beveik 471 tūkst. pakelių (tai sudarė 18,5 proc. visų tarnybos sulaikytų rūkalų) ir 3 416 kg tabako žaliavos. Tai rodo, kad apsunkinus cigarečių transportavimą per valstybės sieną ir nemažėjant pigesnių kontrabandinių cigarečių paklausai, ieškoma kitų būdų patenkinti rinkos poreikius.

VSAT vertinimu, pagrindinės kontrabandos gabenimo į Lietuvą patrauklumo priežastys yra kelios.

Pirma, didelis tabako gaminių kainų skirtumas Lietuvoje ir Baltarusijoje. 2023 m. vidutinė cigarečių pakelio kaina Lietuvoje buvo 4,17 Eur, 2024 m. prognozuojamas kainos augimas – 0,20 Eur už pakelį. Baltarusijoje nuo 2024 m. sausio 1 d. nustatyta maksimali populiariausių cigarečių („Minsk“ ar NZ) pakelio kaina ją verčiant į eurus yra maždaug 1,01. Didinant akcizą tabako gaminiams ir tabakui vis labiau didėja cigarečių kainų mažmeninėje rinkoje skirtumas tarp ES ir kaimyninių valstybių.

Antra, palyginti greitai gaunamas pelnas pardavus nelegalias cigaretes.

Trečia, Lietuvos geografinė padėtis yra patogi kontrabandinių cigarečių tranzitui gilyn į Vakarų Europą. ES išorės sienos atkarpa sudaro 61 proc. viso Lietuvos valstybės sienos ilgio. Be abejonės, nemaža dalis iš Baltarusijos gabenamų cigarečių skirta Lietuvai ir joje „nusėda“.

Ketvirta, nemažėja gyventojų tolerancija kontrabandinei produkcijai.

Penkta, baltarusiškų cigarečių kontrabandą skatina tai, kad A. Lukašenkos režimas aktyviai palaiko šią šešėlinę veiklą. Gamyklos „Neman“ perviršinė produkcija nemažėja, ji skirta išimtinai nelegaliai rinkai.

Akivaizdu, kad stipriausias spaudimas Lietuvos sienos saugumui dėl kontrabandos išlieka atkarpoje su Baltarusija. Nors valstybės sienos apsauga nuolat stiprinama įvairiomis priemonėmis, tačiau kontrabandos gabentojai taikosi prie situacijos ir atitinkamai keičia neteisėto prekių gabenimo būdus.

Įvertinusi visas minėtas aplinkybes bei atsižvelgdama į Lietuvos pareigūnų sulaikomus cigarečių kontrabandos kiekius, VSAT prognozuoja, kad jos mastai ir intensyvumas nemažės – neteisėto tabako gaminių gabenimo rizika išlieka aukšta.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.