VRM ir SAM sudarys ekspertų grupę, kuri peržiūrės ginklą turinčių asmenų sveikatos patikrinimo tvarką

Sveikatos apsaugos (SAM) ir Vidaus reikalų ministerija (VRM) trečiadienį sutarė sudaryti ekspertų grupę, kuri peržiūrėtų ginklą turinčių asmenų sveikatos patikrinimo tvarką. Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, kol kas dėl to, kaip galima būtų užtikrinti dažnesnį ginklus turinčių asmenų sveikatos ir psichikos sveikatos patikrinimą, dar diskutuojama.

Ginklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ginklas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ginklas<br>V.Balkūno nuotr.
Ginklas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktrorija Smirnovaitė

Jan 31, 2024, 12:46 PM, atnaujinta Jan 31, 2024, 1:14 PM

„Diskusija tokia yra. Bet suprasdami, kad yra apie 57 tūkst. asmenų, kurie šiandien turi leidimą A ar B kategorijos ginklui, (...) tai sukeltų atitinkamą naštą institucijoms. Todėl kol kas svarstomi keli variantai“, – žurnalistams spaudos konferencijoje teigė A. Bilotaitė.

„Kalbėjome apie kokybišką įvertinimą – kad (ginklo išdavimui reikalingos – ELTA) pažymos, kurios pateikiamos, būtų ne formalios, bet kad būtų įvertinamos rizikos, peržiūrimi klausimynai ir tikrai labai atidžiai būtų įvertinamas asmuo, pretenduojantis turėti ginklą“, – pridūrė ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, per metus Lietuvoje atliekama apie 11 tūkst. vertinimų, ar asmeniui gali būti išduodamas ginklas. Todėl dažnesnis jų tikrinimas, pažymi ministrė, neabejotinai užkrautų papildomą naštą institucijoms. Nepaisant to, pabrėžė A. Bilotaitė, ginklo išdavimo procedūra ir psichikos sveikatos vertinimas turi būti tobulinami.

„Nesinori turėti situacijų, kai paskui atsitinka nelaimės dėl to, kad asmuo turi ginklą, bet jis neturėtų jo turėti. Mes sutarėme, kad ekspertai pasižiūrės visą procedūrą, nes šiuo metu yra tam tikros procedūros ir reglamentavimas“, – akcentavo A. Bilotaitė.

E. sveikatoje atsiras papildoma posistemė

VRM taip pat nurodo, kad policijai praverstų ir automatizuotu būdu gaunama informacija iš sistemos E. sveikata apie baudžiamojo ar administracinio proceso dalyvių registraciją, jų lankymąsi konkrečioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Tokiu būdu tyrėjai dėl duomenų apie konkretų asmenį gavimo galėtų kreiptis į konkrečią įstaigą.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad pagrindinis klausimas yra kaip padidinti visuomenės saugumą, nepažeidžiant pacientų interesų ir nedidinant administracinės naštos gydytojams.

Todėl, pažymi A. Dulkys, dar šiais metais E. sveikatoje atsiras papildoma posistemė, skirta tik psichikos sveikatos duomenims. Tai, pasak ministro, leis tiek pačiai medikų bendruomenei, tiek teisėsaugos institucijoms lengviau pasiekti reikiamus paciento duomenis.

„Dar šiais metais e. sveikatoje atsiras ir papildoma posistemė, kuri bus skirta tik psichikos sveikatai. (...) Turime užtikrinti, kad ir medikų bendruomenėje, ir sveikatos sistemoje psichikos sveikatos duomenys būtų prieinami tik išskirtinais atvejais ir tik tiems žmonėms, kurie su tuo asmeniu dirba arba kai yra atliekamas ikiteisminis tyrimas“, – žurnalistams teigė A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministerijos vertinimu, šie pakeitimai mažintų biurokratinę naštą tiek policijai, tiek gydymo įstaigoms. Visgi, svarstoma, jog kartu su E. sveikatos patobulinimais jie galėtų būti įdiegti šiemet, tuomet duomenų perdavimas vyktų automatiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.