G. Nausėda kivirče dėl ambasadorių pasiuntė žinutę G. Landsbergiui: „Lietuvos žmonių ir mano kantrybė nėra begalinė“

Šalies vadovas Gitanas Nausėda teigia, kad jam sunku komentuoti Užsienių reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškimus, esą jis negavo išsiųstos Prezidentūros pozicijos dėl teikiamų ambasadorių kandidatūrų. Prezidentas svarsto, kad galbūt ši informacija ministro nepasiekia dėl „betvarkės“ jo vadovaujamoje ministerijoje.

 G. Nausėda<br> O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
 G. Nausėda<br> O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Feb 1, 2024, 11:19 AM, atnaujinta Feb 1, 2024, 11:21 AM

„Man tikrai sunku komentuoti. Galbūt tiesiog yra tokia betvarkė ministerijoje, kad viceministras neparodo dokumento, kurį gavo Prezidentūroje ir neparodo tų pavardžių ministrui, gal ministras per ilgai atostogavo“, – lietuvių žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

„Bet kuriuo atveju, Lietuvos žmonių ir mano kantrybė nėra begalinė“, – pridūrė jis.

Prezidentūra teigia savo poziciją dėl diplomatų išsiuntus sausio 11 d., tačiau ministras G. Landsbergis tikino, kad ministerija laiško negavo.

ELTA primena, kad Prezidentūra ir valdantieji jau antrą mėnesį ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas rugsėjo 7 dieną, pasibaigus jo kadencijai.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad prezidentui buvo pateiktos bent dvi ambasadorių kandidatūros, kurios buvo atmestos.

Prezidentūra, argumentuodama savo poziciją, iš pradžių aiškino, kad vienas iš Užsienio reikalų ministerijos (URM) pasiūlytų kandidatų nemokėjo lenkų kalbos. Vėliau šalies vadovas kaltino ministeriją politizuojant ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bandant proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis. Vėliau šalies vadovo patarėjas Frederikas Jansonas prakalbo ir apie vadinamojo „valstybininkų“ klano šešėlį – pasak jo, ambasadorių skyrimo procesas stringa būtent dėl jų įtakos.

Trintys tarp institucijų išryškėjo ir pastarosiomis dienomis, paaiškėjus, kad URM šių metų vasarą ketina atšaukti Lietuvos ambasadorių prie NATO Deividą Matulionį. Prezidentūra tokį sprendimą pavadino „kryptingu ministerijos elgesiu patyrusio ir profesionalaus diplomato atžvilgiu“. Savo ruožtu G. Landsbergis pabrėžė, kad D. Matulionio atšaukimas buvo suderintas su Daukanto aikštės rūmais, todėl Prezidentūros pareiškimai jį stulbino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.