G. Landsbergis Lietuvos ir Kinijos santykius ketina aptarti ES užsienio ministrų susitikime: yra atvertas naujas frontas

Pekinui be Vilniaus žinios nutraukus vizų išdavimą, Kinijos ir Lietuvos santykiuose atvertas naujas frontas, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Šį klausimą jis ketina pristatyti šeštadienį Briuselyje vykstančiame Europos užsienio reikalų ministrų susitikime.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 12:12 PM

„Yra atvertas naujas frontas – Lietuva negali veikti su Pekinu, nes Kinija vienašališkai apribojo diplomatinius ryšius – uždraudė abipuses keliones bei nutraukė diplomatinį bendradarbiavimą. Norėčiau apie tai pranešti savo kolegoms čia, užsienio reikalų ministrų susitikime“, – Briuselyje žurnalistams teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę užsienio reikalų ministras G. Landsbergis patvirtino, jog Kinijos atstovybė sustabdė vizų išdavimą Lietuvos piliečiams. Visgi, kodėl vizos neišduodamos ir ar tokia situacija yra laikina, G. Landsbergis teigė, kad kol kas pakomentuoti negali.

2021 m. Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Tų pačių metų pabaigoje Kinija Lietuvai pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.