Socialdemokratų planas užkliuvo S. Skverneliui: bus sunku paaiškinti rinkėjams

Net ir išrinktas į Europos Parlamentą (EP) Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis vis tiek vestų partijos sąrašą į Seimą ir siektų premjero posto, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ patvirtino pats S.Skvernelis.

Saulius Skvernelis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė ir Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė ir Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Olekas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Olekas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Olekas.<br> EP nuotr.
Juozas Olekas.<br> EP nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-02-04 15:15

Laidos metu kartu su socialdemokratu, europarlamentaru Juozu Oleku dalyvavęs S.Skvernelis sukritikavo socialdemokratų planą nedalyvauti prezidento rinkimuose, o juose remti dabartinį šalies vadovą Gitaną Nausėdą, taip pat įvertino demokratų ir socialdemokratų bei valstiečių koalicijos galimybę po būsimų Seimo rinkimų.

Negalės paaiškinti?

Šeštadienį Vilniuje vykusios konferencijos metu socialdemokratai galiausiai išsklaidė ilgai laikytą intrigą – nusprendė nedalyvauti prezidento rinkimuose, o juose palaikyti prezidentą G.Nausėdą.

Visgi, dar prieš oficialų socialdemokratų pareiškimą S.Skvernelis įspėjo, kad tokį žingsnį bus sunku paaiškinti jų rinkėjams.

„Tai yra pati didžiausia, viena iš seniausių Lietuvos partijų, ir bus sudėtinga paaiškinti savo rinkėjams, visuomenei, kad reitingų viršūnėje esanti politikė ir partija nedalyvauja svarbiausiuose metų rinkimuose. Kad ir ką sakytume, visgi renkame šalies vadovą“, – laidos metu kalbėjo S.Skvernelis.

Ekspremjeras pripažino, kad kiekviena politinė partija renkasi jiems geriausią strategiją, tačiau pabrėžė, kad G.Nausėdos pergalė – nėra garantuota.

„Galbūt tai yra toks pragmatinis išskaičiavimas, kuris politiniuose pletkuose nuo gegužės mėnesio sklaidė – kad socdemai parems G.Nausėdą, o G.Nausėda, išrinktas prezidentu, pasakys, kad norėtų dirbti su socdemų Vyriausybe rudenį, taip juos paremdamas.

Tai logiška, bet šiandien griovys yra iškastas didelis, daug kandidatų prie griovio stovi, nori jį peršokti į prezidento postą – todėl „neperšokęs griovio, nesakyk op“. Kad nebūtų taip, jog kitas prezidentas Daukanto aikštėje pasakys, kad nori matyti kitą politinę partiją savo Vyriausybėje“, – įspėjo S.Skvernelis.

Tuo metu europarlamentaras J.Olekas laidos metu pastebėjo, kad ir Demokratų lyderis S.Skvernelis pats nedalyvauja prezidento rinkimuose.

„Mano kolega (S.Skvernelis, – aut.past.) taip pat gerai atrodo visuomenės apklausose, prezidento rinkimų kandidatūrose, bet jie pasirinko kitą variantą. Matyt, kiekviena partija pasirenka tą, kas ji mano, kad geriausiai atstovautų savo rinkėjams, ir kad galėtų įgyvendinti savo programą“, – kalbėjo J.Olekas.

Anot J.Oleko, V.Blinkevičiūtė ir socialdemokratų partija skaičiuoja, „kaip būtų geriausia pasitarnauti mūsų žmonėms“.

„Pagrindinis motyvas – kad mes turėtume įtaką. Mes jau dvi kadencijas Lietuvos Respublikos Seime esame opozicionuojanti partija. Man atrodo, kad šiandien žmonėms reikia to, kad socialdemokratinių idėjų įgyvendinimas būtų tvirtesnis, ir dėl to priimami tokie sprendimai’, – paaiškino J.Olekas.

Planai dėl EP rinkimų

Tuo metu pats S.Skvernelis, kuris spalį ves partijos sąrašą į Seimą, birželį sudalyvaus ir EP rinkimuose.

Nors Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašą EP rinkimuose ves eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, išlieka tikimybė, kad mandatą Europos Parlamente galėtų laimėti ir S.Skvernelis.

Tačiau ekspremjeras laidos metu patikino, kad ir tokios aplinkybės jam nesutrukdytų vesti partiją Seimo rinkimuose.

„Šiandien galiu pasakyti labai aiškiai ir nevyniodamas žodžių į vatą – mūsų partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas į ministrus pirmininkus bus Saulius Skvernelis, ir Saulius Skvernelis ves partijos sąrašą į Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus spalio mėnesį“, – nurodė S.Skvernelis.

Tiesa, padėti laimėto EP mandato jis neskubėtų.

„Ne, kodėl reikėtų padėti mandatą? Tikrai ne. Bet galiu pasakyti, kad aktyviai nedalyvausiu siekiant EP mandato, nes mes turime kitą žmogų, partijai geriausią, atitinkantį europinius reikalavimus – V.Sinkevičių“, – teigė Demokratų pirmininkas.

Nauja valdančioji koalicija

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad tiek demokratai, tiek socialdemokratai būsimuose Seimo rinkimuose galėtų pasirodyti gerai.

Paklausti, kokia tikimybė, kad abi šios partijos ir formuos būsimą valdančiąją koaliciją, tiek S.Skvernelis, tiek J.Olekas atsakė taip pat: „Viskas priklausys nuo Lietuvos žmonių“.

„Viskas priklausys nuo žmonių ir tada tarsimės“, – atsakė J.Olekas.

„Dabar negali sakyti, kad bus taip ar anaip“, – dar pridūrė S.Skvernelis.

Tuo metu paklausus, ar tokioje koalicijoje galėtų būti ir Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), atsakymas buvo griežtesnis.

„Tai būtų labai sudėtinga tiek mums, tiek kolegai. Ponas Juozas labai gerai prisimena, kas padėjo partijai tam tikrą iššūkį turėti – nenoriu sakyti, kad skilo, bet įvyko tai, kas įvyko. Mes tikrai žinome tą politiką, kurio dabar neminime. Ir tikrai sunkiai įsivaizduoju tai“, – nurodė S.Skvernelis.

„O kalbant apie galimybes, taip, tiek socdemų, tiek mūsų programa orientuota į centro kairę – pas juos yra radikalesnė, nes yra socialdemokratai, mes truputį kitą nišą turime. Bet viskas priklausys nuo rinkėjų“, – pridūrė jis.

Visą „24/7“ pokalbį su S.Skverneliu, J.Oleku ir Laurynu Kasčiūnu žiūrėkite sekmadienį 16.30 val. 21:30 val per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.