F. Jansonas teigia, kad G. Nausėda pasitiki VTEK: su sprendimu galima nesutikti, tačiau kelti abejones institucija – ne

Prezidentas Gitanas Nausėda, nepaisant jo atžvilgiu nepalankios Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados dėl apsilankymo miuzikle, nekelia abejonių šia institucija, tikina šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas. Visgi patarėjas akcentuoja, kad prezidentas šioje situacijoje nesijaučia padaręs klaidą.

G. Nausėda ir E. Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
G. Nausėda ir E. Bajarūnas.<br>Lrytas.lt koliažas
Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 9:15 AM

„Šiuo atveju vertinti ar nepasitikėti VTEK dėl to, kad jis priėmė tau nepalankų sprendimą, tai ne prezidento pozicija. Prezidentas niekur ir niekada nepasakė, kad nepasitiki VTEK“, – „Žinių radijui“ teigė F. Jansonas.

„Jeigu tau nepatinka kažkoks sprendimas, tu gali su juo sutikti arba nesutikti, bet kelti abejonių institucija – ne. Gal kiti politikai tuo galėtų užsiimti, prezidentas – ne“, – pridūrė jis.

Tačiau F. Jansonas tikina, kad kartu su Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje miuzikle „Operos fantomas“ apsilankęs šalies vadovas nesijaučia padaręs klaidą. „Jis nemano padaręs nei klaidą, nei kažką tokio, dėl ko reikėtų muštis į krūtinę, atsiprašinėti, sakyti: ne, ne, niekada daugiau jau į operą tai gyvenime nežengsiu, tiesą sakant, nei koncerto jokio neklausysiu ir šiaip, nešokite, nedainuokite man akyse. To nėra“, – sakė jis.

Šalies vadovo patarėjas teigia, kad kol kas Prezidentūra nuo detalesnio VTEK sprendimo vertinimo nori susilaikyti, nes ambasadorius E. Bajarūnas dar ketina dėl šios išvados kreiptis į teismą.

„Vėlgi, giliai komentuoti ir sakyti teisingas jis ar neteisingas prezidentas nei jo patarėjai negalėtume dėl vienos paprastos priežasties – tą, ką matome viešojoje erdvėje, girdėjome iš viešosios erdvės, kad ambasadorius ruošiasi skųsti sprendimą teismams“, – teigė F. Jansonas.

„Šiuo atveju, kadangi prezidentas skiria teisėjus, bet koks jo ar net ir mano pasisakymas galėtų būti traktuojamas kaip spaudimas teismams“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę VTEK nustatė, jog miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas ir ambasadorius pažeidė įstatymą. Po tyrimo padaryta išvada, kad G. Nausėda pasinaudojo savo statusu ir padėtimi asmeninei naudai.

Tyrimo metu nustatyta, kad Prezidentūros atstovė praėjusių metų balandį kreipėsi į ambasadą Jungtinėje Karalystėje su prašymu pasiūlyti prezidentui kultūrinį renginį jo vizito Londone metu, pasibaigus oficialiems renginiams. Ambasada pasiūlė tris variantus, tuomet Prezidentūra informavo, kad prezidentas su žmona nueitų į „Operos fantomą“. Taip pat paprašyta, kad prezidentą į renginį palydėtų ambasadorius.

Prezidento, ambasadoriaus ir judviejų sutuoktinių apsilankymas teatre praėjusių metų gegužę buvo apmokėtas iš ambasados lėšų. Bilietai į renginį, VTEK teigimu, kainavo virš 1,6 tūkst. eurų.

E. Bajarūnas praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams po spektaklio už visus bilietus sumokėjo iš asmeninių lėšų.

Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.