G. Kirkilas: „Galiu aiškiai atsakyti – V. Blinkevičiūtė Seimo rinkimuose nedalyvaus“

„Galiu aiškiai atsakyti – Vilija Blinkevičiūtė Seimo rinkimuose tikrai nedalyvaus“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė ekspremjeras, buvęs ilgametis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys Gediminas Kirkilas.

Gediminas Kirkilas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>LSDP nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>LSDP nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>LSDP nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>LSDP nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 2:21 PM

Anot G.Kirkilo, LSDP vadovybės sprendimas nedalyvauti prezidento rinkimuose sukėlė nemažą pasipiktinimą partiečių viduje, kuris, tikėtina, išaugs, paaiškėjus V.Blinkevičiūtės sprendimui dėl Seimo rinkimų.

Pirmą kartą istorijoje

Šeštadienį Vilniuje surengtoje konferencijoje LSDP pirmininkė V.Blinkevičiūtė galiausiai pranešė, kad socialdemokratai savo kandidato prezidento rinkimuose nekels, o partijos rinkėjus kvies balsuoti už dabartinį šalies vadovą Gitaną Nausėdą.

Tokiu sprendimu patenkinti buvo ne visi – pavyzdžiui, ilgamečiai socialdemokratų partijos nariai, parlamentarai Algirdas Sysas ir Julius Sabatauskas išreiškė savo nuogąstavimus, kad socialdemokratai, prarasdami matomumą ir kviesdami palaikyti dešinįjį kandidatą, tik praras dalį savo rinkėjų.

Socialdemokratų sprendimu nekelti savo kandidato prezidento rinkimuose nusivylė ir buvęs partijos narys G.Kirkilas.

„Žinau visą socialdemokratų politinės veiklos istoriją ir žinau, kad visada buvo tradicija kelti kandidatus į visus rinkimus – visus. Tai yra pirmas atvejis, kai užimta tokia oportunistinė pozicija. Bet kas dar yra blogai, kad anksčiau to net nebūtų galima padaryti, net jeigu kas ir norėtų tai padaryti“, – portalui lrytas.lt komentavo G.Kirkilas.

Ekspremjeras priminė, kad vienais metais aukštus reitingus turėjęs Algirdas Butkevičius atsisakė dalyvauti prezidento rinkimuose, bet partija vis tiek iškėlė Zigmantą Balčytį. Nors nebuvo lyderis, prezidento rinkimuose dalyvavo ir Česlovas Juršėnas.

„Dabar partijoje yra tokia situacija, kad dalis, matyt, kažko bijo, bando prisitaikyti, pabūti aukščiau Europos Parlamento sąraše ar dar kur nors. Tokių principingų žmonių net nebematau – net ir ypatingos diskusijos nebuvo šiuo klausimu“, – pastebėjo jis.

Nors anksčiau nemaža dalis žiniasklaidos atstovų kalbintų socialdemokratų kalbėjo, kad partijai prezidento rinkimuose reikia kelti savo kandidatą, dabar vos keli LSDP nariai viešai kritikuoja šį partijos sprendimą.

Ilgametis politikas svarstė, kad toks nuomonių pasikeitimas galėtų išduoti nesveiką atmosferą partijos viduje.

„Tai yra labai keista. Matyt, keičiasi situacija, visos komandos aplinka, dabartinė lyderė. Nelabai net ir matau žmonių, kurie galėtų pasakyti jai teisybę – kokios bus pasekmės“, – dėstė buvęs socialdemokratas.

O pasekmės, anot G.Kirkilo – prarasti rinkėjų balsai.

„Dalis žmonių, į kuriuos dabar kreipėsi V.Blinkevičiūtė, ragindama remti G.Nausėdą, iš viso nebalsuos, nes nukreipti žmones kaip nors balsuoti tokiais raginimais, man atrodo, nelabai pavyksta. Gali raginti, bet žmonės turi savo nuomonę.

Dabar pasakyk jiems, kad balsuotų už G.Nausėdą, nors jie visada balsuodavo už socialdemokratus. Jie gali lygiai taip pat pasielgti Seimo rinkimuose spalio mėnesį – jeigu mums liepia balsuoti už G.Nausėdą, tai kodėl turime balsuoti už socialdemokratus Seimo rinkimuose?

Tokie klausimai tikrai iškils. Šiuo atveju tai yra sprendimas, kuris iš dalies išbarsto socialdemokratų elektoratą“, – įsitikinęs G.Kirkilas.

G.Kirkilo neįtikino ir socialdemokratų skaičiavimas, kad nedalyvaudami prezidento rinkimuose sutaupys daugiau lėšų jiems svarbiausiems – Seimo rinkimams.

„Tai yra didžiulė galimybė apginti savo partijos vertybes, reklamuoti būsimą programą. Kas po to? Galbūt viskas kainuos dar brangiau, jei socialdemokratai iškris iš šito lauko.

Abejoju, kad jų remiamas G.Nausėda kaip nors reklamuos socialdemokratus ir sieks jiems geresnės padėties Seimo rinkimuose. Labai abejoju. Greičiausiai taip nebus“, – spėjo jis.

Ekspremjeras pastebėjo, kad socialdemokratų partijoje niekada netrūkdavo lyderių, o ir dabar, jo manymu, partijoje yra ryškių politikų – buvusių ministrų, populiarių merų.

O vieną iš jų, tikėtina, socialdemokratams reikės rinktis ir vesti partiją būsimuose Seimo rinkimuose – G.Kirkilas įsitikinęs, kad partijos pirmininkė V.Blinkevičiūtė parlamento rinkimuose nedalyvaus.

„Nedalyvaus, aš aiškiai galiu atsakyti – tikrai nedalyvaus Seimo rinkimuose“, – nurodė G.Kirkilas.

Tam, anot G.Kirkilo, yra viena aiški priežastis – V.Blinkevičiūtės siekis laimėti dar vieną kadenciją Europos Parlamente.

„Prie briuselinio gyvenimo greitai priprantama. Ten tikrai politinis gyvenimas nėra toks aštrus, kaip čia, jau nekalbu apie visas kitas sąlygas. Nenorima šito atsisakyti. Dabar ji veda socialdemokratų sąrašą į Europos Parlamentą, bus išrinkta.

O po to pasakys, kad ji nedalyvauja (Seimo rinkimuose – aut.past.), kad yra jaunimas, kuris gali dalyvauti ir vesti sąrašą. Tikslas yra visiškai aiškus, tiesiog šiek tiek nukeltas sprendimas“, – prognozavo ekspremjeras.

Tad socialdemokratų dar laukia rimta diskusija, kas galėtų vesti socialdemokratų sąrašą į Seimą ir siekti premjero posto. G.Kirkilas neatmetė, kad šios atsakomybės imtis gali tekti Rasai Budbergytei arba Algirdui Sysui.

„Dabar sprendimas bus neabejotinai sunkesnis. O jeigu kas nors pradės labai kritikuoti tą pačią V.Blinkevičiūtę, ji tuoj sakys, „tai gerai, aš atsistatydinu ir tiek“, – aiškino buvęs socialdemokratas.

G.Kirkilas pasakojo, kad pasipiktinimas tarp partijos narių dėl nedalyvavimo prezidento rinkimuose yra didesnis, nei atrodo žiūrint iš šalies – ilgametis politikas prognozavo, kad netrukus partiečių pasipiktinimas išlįs ir į viešumą.

„Manau, kad greitai pamatysime. Taip ir bus“, – spėjo jis.

„Pirmadienį man teko dalyvauti laidoje, kur aš šį sprendimą sukritikavau, ir po to gavau labai daug žinučių ir skambučių iš buvusių kolegų, partiečių, kurie, aišku, nepritaria tam sprendimui. Mane, kaip sakoma, galima laikyti kokiu nors išdaviku ar dar kažkuo, bet jeigu jau man skambina, tai galima įsivaizduoti, kokia situacija yra.

Apskritai toks sprendimas gana stipriai sujaukė visos partijos veiklą viduje“, – teigė ekspremjeras.

Jeigu jau dabartinis LSDP vadovybės sprendimas dėl prezidento rinkimų sukėlė partiečių bruzdėjimą, tai žinia apie partijos pirmininkės nedalyvavimą Seimo rinkimuose, G.Kirkilo manymu, reikš rimtą partiečių pasipiktinimo bangą.

Visgi, G.Kirkilas įsitikinęs, kad tokia banga neišverstų V.Blinkevičiūtės iš partijos pirmininkės posto anksčiau laiko.

„Kaip matome, šiuo metu tokių revoliucionierių, jeigu galima taip pasakyti, yra labai mažai. Tik vienas kitas. Jie neturi jėgos pačioje partijoje. Todėl, aišku, ji išsilaikys iki savo kadencijos pabaigos“, – teigė G.Kirkilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.