G. Nausėda: geležinė uždanga tarp Rytų ir Vakarų nusileido, ko gero, ilgam

Geležinė uždanga tarp Rytų ir Vakarų nusileido dar 2022 m. vasarį, sako prezidentas Gitanas Nausėda, reaguodamas į planus uždaryti dar du pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Tai, pažymi šalies vadovas, turėtų paskatinti stiprinti krašto apsaugą ne tik NATO, bet ir nacionaliniu lygiu.

 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 4:03 PM

„Ji (geležinė uždanga – ELTA) jau nusileido. Ji nusileido visu sunkumu 2022 m. vasario 24 d.“ – ketvirtadienį vizito Prienuose metu žurnalistams sakė G. Nausėda, klausiamas apie Lietuvos planus nuo kovo uždaryti Raigardo ir Lavoriškių pasienio kontrolės punktus.

„Geležinė uždanga jau yra. Ko gero, ji nusileido ilgam. Aš nesiimsiu vertinti, ar dešimtmečiams, ar metams. Tai labai priklausys nuo Rusijos režimo ateities“, – sakė jis.

Prezidentas pabrėžė – tokia geopolitinė situacija rodo, kad Lietuvai reikia ruoštis galimiems iššūkiams ir kaip įmanoma greičiau stiprinti savo gynybą.

„Šios geležinės uždangos egzistavimas kelia iššūkius mums kaip NATO, kaip kolektyvinei saugumo organizacijai ir, žinoma, Lietuvai kaip vienai iš NATO partnerių šalių“, – sakė šalies vadovas.

„Negalime pasikliauti vien tais darbais, kuriuos sau apibrėžia NATO. Turime labai daug darbų padaryti patys. Ir kas dar svarbiau – padaryti juos greitai, nes lėtas darbas šiandien yra neįmanomas“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad antradienį posėdžiavusi Nacionalinio saugumo komisija (NSK) siūlo uždaryti dar du pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija. Vyriausybei teikiamas siūlymas nuo šių metų kovo 1-osios stabdyti pėsčiųjų, dviratininkų, kito transporto ir prekių judėjimą Lavoriškių ir Raigardo PKP.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus PKP su Baltarusija.

Šiuo metu Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.