Pilietybės reikalų komisija siūlys prezidentui naikinti J. Kudimovo pilietybę

Penktadienį posėdžiavusi Pilietybės reikalų komisija siūlo prezidentui Gitanui Nausėdai panaikinti išimties tvarka verslininkui ir buvusiam KGB darbuotojui Jurijui Kudimovui suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę.

Pilietybė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pilietybė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 2:36 PM

„Komisija, įvertinusi vidaus reikalų ministrės teikimą, visą pateiktą informaciją, argumentus, vienbalsiai nusprendė, kad Kudimovas kelia grėsmę Lietuvos Respublikos saugumui – yra pagrindas pilietybės netekimui“, – penktadienį Prezidentūroje žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Pranas Žukauskas.

„Pagrindinis (argumentas – ELTA) – jo buvę ir esami ryšiai su Rusijos Federacijos institucijomis, juridiniais ir fiziniais asmenimis. (...) Tokie ryšiai, kad ir buvę praeityje, yra laikytini tęstine priežastimi, dėl ko asmuo gali būti pažeidžiamas“, – aiškino jis.

Pasak komisijos pirmininko, posėdyje dalyvavo J. Kudimovo advokatas, pateikęs atstovaujamojo argumentus.

„Paaiškinimuose nemaža dalimi buvo abejojama dėl procedūrinių klausimų, ne dėl pačios esmės, (...) dėl vidaus reikalų ministrės teikime nurodytų faktų, aplinkybių dėl Kudimovo veiklos, ryšių“, – nurodė jis.

„Sakyčiau, buvo gana selektyviai dėl kai kurių epizodų pateikta informacija, leidžianti bent jau pagrįsti kažkokią gynybinę poziciją. Tuo tarpu dėl eilės kitų teikime nurodytų faktų, ryšių – iš vis nieko nebuvo pateikta, nes argumentas buvo, kad tai šiuo atveju nėra reikšminga“, – detalizavo P. Žukauskas.

Galutinį sprendimą dėl J. Kudimovo pilietybės turės priimti prezidentas G. Nausėda.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dar praėjusių metų rugpjūtį kreipėsi į prezidentą dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos pilietybės J. Kudimovui panaikinimo.

Migracijos departamentas, apibendrinęs visų atsakingų institucijų pateiktą informaciją, savo teikime Vidaus reikalų ministerijai (VRM) konstatavo, kad J. Kudimovas vykdo veiklą, nesuderinamą su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vertinimu, J. Kudimovo vykdoma veikla kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams. Anot departamento, J. Kudimovas dalyvavo Rusijos valstybės kontroliuojamų įmonių valdyme, neskaidriose rinkimų kampanijų Vakarų šalyse finansavimo iš Rusijos schemose, iki šiol palaiko ryšius su įtakingais asmenimis Rusijoje, yra siejamais su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.