Filosofui L. Peluričiui paskirta Valstybės Nepriklausomybės stipendija

2024 m. Valstybės Nepriklausomybės stipendiją nutarta skirti filosofui Laurynui Peluričiui. Tokį sprendimą priėmė pirmadienį posėdžiavusi Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisija.

Laurynas Peluritis.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka.
Laurynas Peluritis.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Feb 12, 2024, 2:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2024, 2:30 PM

L. Peluritis šiai komisijai pateikė projektą „Valstybės kūrimas kaip kultūrinė užduotis trūkinėjančių ryšių pasaulyje: Stasio Šalkauskio kultūros filosofijos reaktualizacija“.

Šio projekto pagrindinis tikslas yra Lietuvos visuomenei aktualiai pristatyti vieno svarbiausių moderniosios Lietuvos filosofų Stasio Šalkauskio kultūros, filosofijos ir politikos idėjas, atsižvelgiant į pakitusį geopolitinį ir politinį kontekstą.

Anot komisijos pirmininko Virginijaus Valentinavičiaus, L. Peluritis žada naujai interpretuoti S. Šalkauskio politinę filosofiją, demokratijos supratimą.

„Jo pagrindinė mintis yra ta, kad S. Šalkauskio demokratijos versija, skirtingai nuo Antano Maceinos, ypač aktuali dabartinėje Lietuvoje, kai atsiranda visokio plauko nacionalizmai, ekstremizmai. S. Šalkauskis pradeda atrodyti labai šiuolaikiškas savo tokiu liberaliu pilietiniu demokratijos supratimu“, – Eltai sakė Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos pirmininkas V. Valentinavičius.

1990 metais gimęs Laurynas Peluritis 2009 m. baigė Vilniaus Karoliniškių gimnaziją. Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete jis gavo bakalauro ir magistro laipsnius. 2017–2022 m. L. Peluritis studijavo doktorantūroje Vilniaus universiteto Istorijos fakultete, gavo daktaro laipsnį.

Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos pirmininkas V. Valentinavičius pasidžiaugė, kad šiais metais komisija gavo 10 paraiškų.

„Jos visos buvo įdomios, įvairios. Galutiniame etape komisijos narių balsai pasidalino tarp trijų stipriausių. Kelių balsavimo ratų dėka išaiškinome nugalėtoją. Antra stipriausia paraiška buvo žinomo disidento anūko, istoriko Antano Terlecko – senelio biografija.Taip pat įdomi ir stipri paraiška, kuri liko trečioje vietoje, buvo Viktorijos Rimaitės-Beržiūnienės. Jos tema yra paminklai nepriklausomoje Lietuvoje: istorinės atminties ir saugumo politikos problemos“, – sakė komisijos pirmininkas V. Valentinavičius.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija skiriama humanitarinių ir socialinių mokslų sričių jauniesiems mokslininkams už Lietuvos valstybingumo stiprinimui svarbius mokslo tyrimus, su jais susijusią visuomeninę veiklą ir mokslo populiarinimo darbus bei konkursui pateiktą mokslinio tyrimo projektą.

Konkurse gali dalyvauti kandidatai, kurie konkurso dokumentų pateikimo paskutinę dieną, tai yra šių metų gruodžio 31 d., yra ne vyresni kaip 35 metų amžiaus. Siūlyti kandidatus stipendijai gauti turi teisę mokslininkai bei Lietuvos mokslo ir studijų institucijos.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija įteikiama kiekvienų metų kovo 11 d. – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

ELTA primena, kad 2023 m. Valstybės Nepriklausomybės stipendiją buvo skirta dr. Viliui Bartninkui.

Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijai jis pateikė projektą „Valstybė kaip veiklos subjektas Petro Dirgėlos ir Gintaro Beresnevičiaus kūryboje“. Tyrimo tikslas – analizuoti P. Dirgėlos ir G. Beresnevičiaus tekstuose „valstybės“sąvoką, jos reikšmes ir prasmes, valstybės veiklumo sampratą, pateikti abiejų autorių lyginamąją valstybės istorinę ir politinę koncepciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.