L. Kasčiūnas apie prezidento ir A. Anušausko nesutarimus dėl dronų: reikia ne kamuoliuką vienas kitam mėtyti, o susėsti ir sutarti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas (NSGK) Laurynas Kasčiūnas į diskusiją dėl dronų pajėgumų šalyje plėtros įsivėlusius prezidentą Gitaną Nausėdą ir krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską ragina susėsti prie bendro stalo ir išjudinti stringančius procesus.

 Laurynas Kasčiūnas. <br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas. <br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Feb 12, 2024, 11:55 AM

„Šioje vietoje ne kamuoliuką mėtyti vienas kitam reikėtų, o susėsti, priimti sprendimą ir išjudinti šį procesą“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

„Reikėtų negalvoti, kad visi čia esame protingesni už kitus, mokintis ir analizuoti karo Ukrainoje pamokas, nebijoti pripažinti, kad, galbūt, yra ir iki galo nepadarytų darbų ir gintis šiuo atveju, o ateiti su konkrečiu planu ir sakyti – dabar darome A, B, C“, – akcentavo jis.

NSGK pirmininkas akcentuoja, kad krašto apsaugos sistema yra pernelyg svarbi, jog kažkada nuveikti darbai, susiję su droninių pajėgumų plėtra, būtų pristatyti kaip kažkoks revoliucingas žingsnis į priekį.

„Tai, kad yra oro pajėgose bepiločių grandis, tai yra iš principo mūsų misijos Afganistane atgarsis, tai yra pajėgumas sukurtas daugiau nei prieš dešimtmetį. Gerai, kad ji yra sukurta, bet tai praktiškai nieko neturi bendro su dronų karais, kurie vyksta šiandieną. Todėl reikia tą ekosistemą ir kurti“, – sakė jis.

„Mums reikia būti sąžiningais vieniems su kitais ir pripažinti, kad šitoje vietoje reikia padaryti daug darbų ir judėti į priekį. O ne pasakyti – kiek mes daug padarėme“, – pridūrė jis.

Politikas akcentuoja, kad norint Lietuvoje reikšmingai sustiprinti droninius pajėgumus, privaloma sukurti visą bepiločių orlaivių „ekosistemą“. Šią sistemą, pasak jo, turi sudaryti dronų operatoriai, dronų gamyba – nuolatinis testavimas/technologinė pažanga – ir integracija į ginkluotąsias pajėgas.

Todėl, pasak L. Kasčiūno, būtinas įvairių dronų rūšių ir jų gamybos masto didinimas. Anot politiko, net jei ir kai kurių rūšių dronus turime, reikalinga didinti jų skaičių ir atskirą dėmesį skirti FPV mažųjų atakos dronų, gamybai.

Taip pat NSGK pirmininkas akcentuoja dronų operatorių rengimo svarbą. Ir trečias, pasak politiko, labai svarbus aspektas – dronų pajėgumo integracija Lietuvos kariuomenėje. Pasak jo, tai turėtų apimti plačius struktūrinius pokyčius ginkluotosiose pajėgose, pradedant skyriaus lygmeniu ir einant iki skirtingų pajėgų rūšių.

Praėjusią savaitę prezidentas G. Nausėda leido suprasti, kad yra sunerimęs dėl dronų pramonės vystymo Lietuvoje. Dėl to jis pareiškė, kad ketina susitikti su krašto apsaugos ministru ir kariuomenės vadu ar net šiam klausimui inicijuoti Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdį.

Pasak prezidento, krašto apsaugos sistema ir kariuomenė nuvertina bepiločių orlaivių svarbą gynybai. Jam taip pat kyla klausimų, kodėl kariuomenė šiuo klausimu nesikreipia į verslo atstovus.

Todėl kitą savaitę šalies vadovas teigia organizuosiantis susitikimą su krašto apsaugos ministru A. Anušausku ir kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu.

Savo ruožtu ministras A. Anušauskas tikina, kad šiuo klausimu valstybėje viskas kontroliuojama. Pasak politiko, jo vadovaujama ministerija apie bepiločių orlaivių plėtros planus prakalbo dar iki Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje. Šiuo metu, pažymi ministras, Lietuvos kariuomenė turi bepiločių orlaivių ir kovinių dronų vystymo koncepciją.

ELTA primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) sausio pradžioje aptarė bepiločių orlaivių sistemų vystymą Lietuvoje. Pasak susitikime dalyvavusio krašto apsaugos viceministro Žilvino Tomkaus, tam kasmet planuojama skirti 30 mln. eurų.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad jau dabar egzistuoja potencialas smarkiai plėsti kovinių FPV (angl. first-person view – pirmojo asmens vaizdo) dronų gamybą Lietuvoje. Taip pat, anot jo, planuojama, kad kitame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje bus apsvarstoma dronų gamybos plėtra ir integracija į kariuomenę ne tik žvalgybinėje rolėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.