R. Žemaitaitis šaiposi iš neeilinės Seimo sesijos: „Super, nėra to buvę istorijoj“

Pirmadienį prasidėjusi ir tris dienas truksianti neeilinė Seimo sesija šįkart paženklinta ir parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimu.

Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 10:47 AM, atnaujinta Feb 12, 2024, 11:22 AM

Kelias dienas ketinama svarstyti dėl R.Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimo – šiuo klausimu į Seimą dar sausį kreipėsi generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Toks prašymas pateiktas įvertinus 2023 m. gegužės 8 d. pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktus duomenis dėl įtariamo viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Tiesa, pats parlamentaras tokią iniciatyvą ir gautą „dėmesį“, pasirodo, vertina itin džiugiai.

„Labai gerai – per 34 metus, galų gale, Žemaitaitis sulaukė to momento, kad jo vardu visa savaitė bus. Super.

Ar jūs esate matę, kad Seimas skirtų savaitę vienam Seimo nariui svarstyti? Nėra buvę istorijoj. Tai labai geras sprendimas“, – ironiškai kalbėjo R.Žemaitaitis.

Politikas taip pat neabejojo, kad jo neliečiamybės klausimas parlamente yra politinis, o ne teisinis.

„Kaip jums atrodo – jeigu byla paskutinį kartą pas ikiteisminio tyrimo pareigūną buvo rugpjūčio-rugsėjo mėnesį, jūs norite pasakyti, kad reikėjo laukti penkis mėnesius, kad generalinė prokurorė ateitų su prašymu nuimti neliečiamybę? Nejuokaukit.

Taip nebūna. Kažkaip likus iki rinkimų trims mėnesiams ateina, sako, reikia imuniteto, ir tik pirmadienį Žemaitaitis paskelbia, kad eina į prezidentus, antradienį prokurorė labai skuba pas Seimo pirmininkę. Deja, žinokit, per daug sutapimų“, – aiškino R.Žemaitaitis.

Parlamentaras savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

Pirmadienį paklaustas, ar vis dar mano, kad jo pareiškimai visgi nebuvo antisemitiniai, R.Žemaitaitis savo žodžių ir toliau neišsižadėjo.

„Jeigu pažiūrėsite šios nakties įvykius, Izraelis toliau bombarduoja Palestiną, 50 palestiniečių nužudyta nakties metu. Jeigu jūs galvojate, kad tokie parazitai ir barbarai kaip Izraelis gali vadovauti pasauliui ir toliau žudyti žmones, tai sėkmės, nes antras toks pat yra V.Putinas“, – palygino jis.

Dar praėjusių metų lapkritį parlamentarai nutarė, kad yra pagrindas ir R.Žemaitaičio apkaltai – Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. Jei KT konstatuotų, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas galėtų būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu neabejojo, kad balsų R.Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimui nepritrūks.

„Neliečiamybės klausimas nėra koalicinis – jis net ne politinis, mano galva, tai pakankamai techninis Seimo sprendimas“, – prieš neeilinį Seimo posėdį pirmadienį teigė V.Čmilytė-Nielsen.

„Politikos tame nematau“, – pridūrė parlamento liberalė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.