„Čekiukų“ skandalas jau drebina Seimą: vienam kritus laukiantys eilėje žiūri į savo išlaidas

Vadinamasis „čekiukų“ skandalas jau pasiekė Seimą – savaitės pradžioje visuomenininko Andriaus Tapino akiratyje atsidūrė „laisvietis“ Marius Matijošaitis, dėl savo įspūdingų pirkinių už parlamentines lėšas sukėlęs net ir koalicijos partnerių nuostabą.

Vadinamasis „čekiukų“ skandalas jau pasiekė Seimą – savaitės pradžioje visuomenininko Andriaus Tapino akiratyje atsidūrė „laisvietis“ Marius Matijošaitis, dėl savo įspūdingų pirkinių už parlamentines lėšas sukėlęs net ir koalicijos partnerių nuostabą.<br> Lrytas.lt koliažas
Vadinamasis „čekiukų“ skandalas jau pasiekė Seimą – savaitės pradžioje visuomenininko Andriaus Tapino akiratyje atsidūrė „laisvietis“ Marius Matijošaitis, dėl savo įspūdingų pirkinių už parlamentines lėšas sukėlęs net ir koalicijos partnerių nuostabą.<br> Lrytas.lt koliažas
Laisvės partija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marius Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Matijošaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Matijošaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marius Matijošaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marius Matijošaitis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Marius Matijošaitis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo narys Kęstutis Masiulis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Kęstutis Masiulis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Marius Matijošaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marius Matijošaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 4:03 PM

Tiesa, antradienį M.Matijošaitis jau pranešė stabdantis narystę Laisvės partijoje ir besitraukiantis iš Europos Parlamento (EP) rinkimų.

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti kitoms valdančiosioms partijoms priklausantys politikai smerkti Seimo kolegos dar neskubėjo ir tvirtino, kad patys dėl iniciatyvos „Skaidrinam“, persikėlusios į Seimo rūmus, šiandien kol kas jaučiasi ramūs.

Anksčiau portalas lrytas.lt rašė, kad dėl tikrinamų išlaidų parlamento rūmuose jau tvyro panika.

A.Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys M.Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

„Iš pradžių jis susipirko profesionalią muzikinę įrangą – kelis Push2 muzikinius pultus, Audiofuse mikšerį, profesionalius mikrofonus ir dar kažkokią techniką. Kaip suprantu, tada jis grodavo naktimis Seimo viešbutyje ir neleisdavo miegoti ukrainietėms.

Tada perėjo prie kitos technikos – pirko 2 Macbook Air kompiuterius ir vieną Lenovo laptopą, žaidimams ir nežaidimams skirtas peles ir klaviatūrą, operatyvinę atmintį, SSD diską, Galaxy watch laikrodį, JBL kolonėles, spausdintuvą, Samsung projektorių, rankų darbo odinį dėklą Macbookui.

Ir 2023 lapkritį, paskutinėm dienom – naujausią Samsung Galaxy Fold5 telefoną už 2317 mūsų eurų. Ir prie viso to dar kelis metus nuomojosi kažkokią kompiuterinę įrangą iš Varlės už beveik 500 eurų per mėnesį“, – feisbuke vardijo A.Tapinas.

Patys „laisviečiai“ pabrėžė, kad dabar pirmiausia nori sulaukti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvados. Laisvės partijos seniūno Vytauto Mitalo teigimu, būtent nuo etikos sargų išvados ir priklausys, ar prireiks imtis kokių nors kitų žingsnių M.Matijošaičio atžvilgiu.

Tačiau frakcijos narys antradienį pats sustabdė narystę partijoje ir pranešė, kad nedalyvaus ir EP rinkimuose.

„Kol vyksta procesiniai veiksmai ir nėra galutinio verdikto, ar mano išleistos lėšos faktiškai atitiko nustatytą tvarką, stabdau narystę Laisvės partijoje ir traukiuosi iš Laisvės partijos rinkimų į Europos Parlamentą sąrašo. Tikiuosi, kad tai liks mano istorija, o ne visos partijos reputacijos klausimas“, – savo feisbuko paskyroje rašė M.Matijošaitis.

Tokį jo žingsnį frakcijos seniūnas V.Mitalas pasveikino.

„Džiaugiuosi kolegos sprendimu, nelaukiant partijos valdybos, kad jis stabdo narystę ir išsibraukia iš EP sąrašo. Manau, kad yra labai svarbu pateikti visus paaiškinimus, kurie yra reikalingi pateikti, ir skaidrumo standartą kelti visų pirma nuo savęs“, – portalui lrytas.lt sakė V.Mitalas.

Nesupranta, kaip tokius pirkinius ruošėsi panaudoti

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūną Eugenijų Gentvilą M.Matijošaičio pirkiniai nustebino, tačiau smerkti koalicijos partnerio jis dar nelinkęs – mat iki galo nesupranta, kam iš tiesų galima panaudoti visą visuomenininko išvardintą techniką.

„Akcijos pradininkas A.Tapinas pats yra sakęs – teisė ir moralė yra du dalykai. Sutinku, kad nebūtinai jie sutampa, tai turbūt Etikos ir procedūrų komisija turėtų pasakyti teisinį aspektą, ar tai teisėta, ar neteisėta.

Moraline prasme, turbūt galima pradėti komentarus, bet aš neturiu supratimo apie tą techniką. Kaip aš sakau, suprantu tik vieną dalyką – mobilų telefoną, o ko jis ten prisipirko, aš nežinau, kam tas gali būti panaudota. Neturiu supratimo, ar tą techniką galima panaudoti Seimo nario darbui, ar negalima“, – svarstė liberalas.

Pasak E.Gentvilo, sunku suprasti ir M.Matijošaičio norą savo įspūdingus pirkinius po kadencijos pabaigos palikti Seimui. Laisvės partijos narys paaiškino, kad pasibaigus kadencijai per trejus metus visą pirktą ir darbui naudotą įrangą paliks Seimo nuosavybei.

„O kam tam Seimui reikia? Gal aš baigdamas kadenciją savo seną automobilį paliksiu, už kurio benziną mokėjau, dar batus sugalvosiu palikti – nežinau, man čia atrodo kaip rangymasis. Bet jei paliks, gal Seimas atras kokį rūsį, gal ten galima daryti ką nors – diskoteką sesijos pradžios proga“, – šmaikštavo parlamentaras.

„Smerkti negaliu, nes nesuprantu, ką jis ten darė. Man suprantami kiti dalykai – knygos, kėdės, saldainiai. Dar suprasčiau, o čia toks pasimetęs esu. Bet atrodo ne tik įdomiai, bet ir įspūdingai – taip pasakysiu“, – pridūrė E.Gentvilas.

Tiesa, dėl savo – Liberalų sąjūdžio – frakcijos jis kol kas jaučiasi ramus, kolegas dėl lėšų panaudojimo būdų jis jau yra įspėjęs ir anksčiau.

„Mūsų frakcijoje aš panikos nejaučiu. Kai pavasarį prasidėjo savivaldybių tarybų čekių skandalas, pamenu, kad viename frakcijos posėdyje pasakiau: anksčiau ar vėliau pasižiūrės ir į Seimo narius, tai, kolegos, žiūrėkite, kad nebūtų kokių nesąmonių – 50-ies kortelių ir taip toliau.

Turbūt taip ir nėra – už kitus žmones negaliu atsakyti, galiu už save atsakyti – 11 metų esu Seime, tai tos pačios kortelės, telefoną vieną kartą keičiau, planšetę nusipirkau, ta pati žmona, tas pats šuo, tas pats namas ir tas pats automobilis“, – vardijo E.Gentvilas.

Kaip bus elgiamasi tuo atveju, jeigu Liberalų sąjūdžio gretose taip pat atsiras abejonių dėl neskaidraus parlamentinių lėšų panaudojimo, kol kas neaišku, tačiau frakcijos seniūnas neabejoja, kad skandalų bus išvengta.

„Neturime jokios tvarkos – turime vieną tvarką partijos įstatuose, kad jei žmogui baudžiamojoje byloje pareikšti įtarimai, jo narystė partijoje stabdoma. Bet čia turbūt neina apie tai kalba ir dėl čekių gyvename tikrai ne A.Tapino padiktuotu ritmu, o savo ritmu.

Tikiu, kad kolegos tvarkingai naudojo (lėšas, – aut.past.), galiu atsakyti ir už save. Persižiūrėjau praėjusią vasarą, tai visada benzino pylimas kas trečią, kas septintą dieną, niekada nebuvo jokių kitų pokštų.

Tikrai nemanau, kad tai prieitų iki to, kad būtų kažkoks skandalas. Nedrįstu sakyti, kad ir dėl M.Matijošaičio kažkas labai blogai, gal Laisvės partija ir teisingai pasakė – tegul teisinį aspektą pasako Etikos ir procedūrų komisija“, – įsitikinęs liberalas.

Konservatorius: mūsų buhalterijai bet ko neįkiši

Savo ruožtu konservatorius Kęstutis Masiulis nesiryžo vertinti „laisviečio“ parlamentinių lėšų panaudojimo būdų, nors kol kas prisipažįsta, kad M.Matijošaičio teiginiai nelabai įtikina.

Tiesa, pasak K.Masiulio, labai mažai tikėtina, kad parlamente matysime tokio masto skandalus, kokius matėme savivaldybėse – tam čia esą net nelabai yra galimybių.

„Aš dėl vieno dalyko esu ramus, bent jau taip manyčiau – čia nebus tokių dalykų, kaip su savivaldybėmis. Jeigu būtų kažkas panašaus ir būtų dėl ko kreiptis į STT, būčiau šokiruotas.

Mūsų buhalterija labai priekabi – tu ten bet ko neįkiši. Kai aš ką nors pateikiu ne taip, suklystu, iš karto ištaiso. Reglamentas griežtas, tai čia galima tik iš moralinės pusės kabintis, kad nusipirko ne tai, ne tuo metu, gal kažkam neatrodo, kad tai būtina.

Bet tu juk negali žinoti, kas žmogui yra būtina. Vienam gal būtina, kitam – ne, vienam reikia didesnio daikto, kitam reikia mažesnio“, – svarstė konservatorius.

Jis pridūrė, kad su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos kolegomis apie „Skaidrinam“ iniciatyvos persikėlimą į Seimą dar nekalbėjo, tačiau pats didelės įtampos tikino nejaučiantis.

„Mes apie tai nediskutavome. Kadangi ne pirmą kadenciją esu Seime, visą laiką, bent mano komandoje, aš visą laiką dirbu su tais pačiais padėjėjais, patarėjais, mes irgi svarstome, kad kai prasideda nauja kadencija ir visada gauname visokius telefonus ar ką, tai turbūt netgi tėvai, kai perka mokinukams pirmus telefonus, atsisakytų tokių telefonų.

Tai gali daryti prielaidą – kadangi tu gauni parlamentines lėšas, būk malonus ir įsigyk ką nori. Jeigu tau patinka „Apple“, tai pirk „Apple“, nes jo Seime negausi. Aš keturias kadencijas sėdžiu tame pačiame kabinete, tai vienas kompiuteris net neveikia – dėžė turbūt jau stovi 25 metus. Tai reikia apsirūpinti ar nereikia?

O tada ateis žmogus iš šalies ir pradės kabinėtis – o kodėl tą įsigijai, kodėl tuo metu – o gal baterija tuo metu sugedo, gal žmogus sulaužė kažką?“ – aiškino K.Masiulis.

Tiesa, A.Tapinas kiek anksčiau dėmesį atkreipė ir į energetikos ministrą, konservatorių Dainių Kreivį.

„Rašydamas apie „Skaidrinam“ darbus Seime užsiminiau apie tai, kad turtingi Seimo nariai, kurie dar ir yra ministrai, nejaučia nejaukumo už mūsų pinigus parlamentinėmis išlaidomis draustis savo asmeninius limuzinus.

Ką tik gavau energetikos ministro D.Kreivio patarėjos žinutę, kad ministras šiandien grąžino į Seimo kanceliariją visas nuo 2021 metų gautas parlamentinės veiklos lėšas. Taip pat patarėja atkreipė dėmesį, kad eidamas dvi pareigas D.Kreivys Seimo nario atlyginimo negauna.

Kartais nereikia net pavardės pasakyti, o lėšos pačios grįžta“, – rašė visuomenininkas.

K.Masiulis teigė šį A.Tapino įrašą užfiksavęs, tačiau jo pernelyg nesureikšmina.

„Aš nelabai seku tų įrašų, neprenumeruoju, bet tą buvau užfiksavęs. A.Tapinas buvo užfiksavęs, kad vienas ministras savo limuzinams kažką išleidžia. D.Kreivys, matyt, pamanė, kad gal apie jį.

Aš nežinau. Matyt, dėl šventos ramybės, kad nuo jo atstotų. Jeigu man bet kokį įtarimą meta, jau geriau paimti ir grąžinti, tik jūs atstokit nuo manęs. Nėra tai prisipažinimas, įstatymas nepažeistas. Tegul duoda į STT, ir ką, jie net nepriims šito ieškinio – pažiūrės į Seimo Statutą, į reglamentą“, – svarstė Seimo narys.

Primename, kad pernai pavasarį A.Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Pavyzdžiui, dėl skandalo iš posto pasitraukė buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, o socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius sustabdė narystę ne tik partijoje, bet ir pasitraukė iš Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.