A. Skaisgirytė apie Seime VSD pranešėjo istoriją tiriančią komisiją: visa tai yra politinis procesas

Seime bene kas savaitę posėdžiaujant pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tiriančiai laikinajai komisijai, prezidento Gitano Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė mano, kad tai tėra politinio ir rinkiminio proceso dalis.

Gitanas Nausėda <br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda <br>T.Bauro nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Tomas Gailius.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Tomas Gailius.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 9:06 AM

„Kodėl ši tyrimo komisija buvo sudaryta Seime? Ko ji siekia? Kodėl būtent šiuo laiku? Kodėl joje dominuoja konservatorių partijos nariai? Visa tai yra politinis procesas. Labiau politinis negu bet koks kitoks“, – antradienį „Žinių radijuje“ teigė A. Skaisgirytė.

„Žiūrim į tai kaip į priešrinkiminio proceso dalį“, – Prezidentūros poziciją dėstė ji.

Seimo parlamentinio tyrimo komisijai, besiaiškinant Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją ir galimą neteisėtą įtaką įvedant ribojamąsias priemones Aliaksandro Lukašenkos režimui, A. Skaisgirytė sako, kad šalies vadovo pozicija šiuo klausimu buvo nuosekli.

„Prezidentas ne kartą yra aiškiai pasakęs, kad jis pasisako už sektorines sankcijas Baltarusijai. Nuo pat 2021 m., kai jos buvo rimtai pradėtos svarstyti. Pats dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžiuose, kur būdavo pasveikinamos tos sankcijos ir jų įvedimas“, – kalbėjo ji.

Praėjusią savaitę komisijai liudijęs užsienio reikalų viceministras Jonas Survila nurodė, kad Prezidentūra 2021 m. darė spaudimą sankcijų įvedimo klausimu ir siekė jas švelninti. Savo ruožtu A. Skaisgirytė tikina, kad Daukanto aikštė tik siekė išsiaiškinti potencialią sankcijų žalą šalies ekonomikai.

„Prezidentūra tuo metu siekė išsiaiškinti potencialią žalą Lietuvos ekonomikai. Įvedamos sankcijos Baltarusijos režimui, norime kad nuo jų kentėtų tas režimas, bet jau tada buvo aišku, kad nuo to nukentės ir Lietuvos transporto sektorius“, – sakė prezidento patarėja.

Visgi, A. Skaisgirytė patvirtino ir pati gavusi kvietimą liudyti komisijai ir patikino būtinai tą padarysianti.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją.

Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Pirmąjį kartą pranešėjo istorija sulaukė parlamento dėmesio 2019 metais. Tuomet pranešėjo perduota informacija pasiekė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), tačiau šis įvertinęs situaciją pripažino, kad VSD veikė savo kompetencijų ribose.

Pranešėjo istorija grįžo į politinių debatų epicentrą pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu.

Komisija savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui turės pateikti iki kovo 10 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.