V. Blinkevičiūtė: aš nesu ta Vilija, kuri svajotų apie ministrų, premjero ar prezidento postus

Apie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pergalę artėjančiuose Seimo rinkimuose prakalbusi Vilija Blinkevičiūtė kartoja – jos vadovaujama partija tikrai sugebėtų išvengti konfliktų su Prezidentūra, iš kurių neišbrenda dabartiniai valdantieji. Tačiau kas konkrečiai leistų tikėtis konstruktyvaus bendradarbiavimo su antrąją kadenciją, jos manymu, laimėsiančiu G. Nausėda – politikė neatskleidžia. Kalba aptakiai ir paklausta, ką socialdemokratai darytų, jei jiems laimėjus rinkimus ir subūrus valdančiąją daugumą tektų spręsti klausimus, kuriuose prezidentas turėtų prieštaraujančią nuomonę. Ar LSDP tokiais atvejais būtų pasiruošusi spausti šalies vadovą, ar, visgi, būtų minkštesnė, nes vengtų konflikto – V. Blinkevičiūtė aiškiai neatsako.

 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė. <br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Benas Brunalas

Feb 13, 2024, 2:52 PM

Nenoriai politikė kalba ir apie klaidas, kurias pirmojoje kadencijoje, jos manymu, padarė LSDP paramą prezidento rinkimuose gavęs G. Nausėda.

„Aptakiai atsakysiu, žinoma, gal tai ir nebūtų klaida, bet (...) būtų gerai, kad ambasadorių klausimai išsispręstų greičiau, kad mažiau būtų nesusiklabėjimo viešumoje“, – laidoje „ELTA kampas“ teigė V. Blinkevičiūtė.

„Toks draugiškas patarimas – daug ką galima aptarti ir išspręsti už uždarų durų. O dideles klaidas jis pats galėtų įvardinti. Neklystančių nėra, tai yra žmogiška“, – sako politikė.

Nieko itin blogo V. Blinkevičiūtė neįžvelgė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) akiratyje atsidūrusiame prezidento apsilankyme miuzikle „Operos fantomas“. VTEK tokį G. Nausėdos ir Eitvydo Bajarūno pasibuvimą pripažino įstatymo pažeidimu. LSDP pirmininkės manymu, klaida gal ir buvo, tačiau prezidentas tą padarė „nieko blogo negalvodamas“.

„Tiesiog nepamąstė, iš ko čia bus finansuojama. Sakyčiau, kad ambasadorius turėjo žinoti, kokios yra taisyklės, kam gali būti naudojamos lėšos“, – sakė politikė ir neįžvelgė problemos, kad aukščiausias asmuo šalyje nesiryžo prisipažinti padaręs klaidą.

„Pirmiausia, aš manau, kad prezidentas, kaip žmogus ir kaip pareigūnas, supranta, kad kitą kartą jau taip nepasielgs“, – teigė socialdemokratė.

„Manau, kad dėl to žmogus pergyvena, kaip kiekvienas iš mūsų pergyventų... Iš tų klaidų, kai daugiau pasidomės, kaip viskas vyksta, antrojoje kadencijoje taip jau nebebus“, – viltingai apibendrino politikė.

Sako, kad niekada nesielgs kaip konservatoriai

Tačiau vienu klausimu V. Blinkevičiūtė nedvejojo – dėl užsitęsusių prezidento ir valdančiųjų nesutarimų yra kalti konservatoriai.

„Mes nesame ir niekada nebuvome tokie arogantiški, pasipūtę kitos nuomonės negirdintys kaip kad yra konservatoriai“, – sakė politikė, pridurdama, kad jaunoji konservatorių karta situacijos šiuo aspektu nepakeitė.

„Tikėjausi, kad bus kitaip“, – užsiminė V. Blinkevičiūtė.

Anot politikės, konfliktišką konservatorių būdą rodo ir vėl į viešąją erdvę sugrįžęs atstovimos Europos Vadovų Taryboje klausimas.

„Kam, kodėl, vardan ko? (Konservatoriai – ELTA) niekaip negali nustoti kariauti karų. Klausykite, šalia mūsų karas vyksta... Truputi pagalvokime. Mes tokių karų nekariavome ir nekariausime“, – teigė politikė.

Nuožmių sprendimų dėl civilinės sąjungos įgyvendinimo nežada: mes niekada taip nesielgsime

V. Blinkevičiūtė leido suprasti, kad valdžią gavę socialdemokratai nebus nuožmūs ir siekiant Civilinės sąjungos įstatymo projekto įgyvendinimo.

„Mes niekada nesielgėme ir nesielgsime taip (...), kaip pasielgė kai kurie Laisvės partijos nariai, kai nešė picas į Prezidentūrą, kai degino knygas. Mes to nepateisiname, mes tikimės, kad mes civilizuotai, diskutuodami, įtikindami vieni kitus rasime sprendimus“, – sakė V. Blinkevičiūtė, pažymėdama, kad šis žmogaus teisių klausimas turi išsispręsti savaime.

Jos teigimu, apskritai šiuo metu yra kur kas svarbesnių problemų nei Lietuvoje dešimtmečius neišsprendžiamas tos pačios lyties porų santykių reglamentavimas.

„Taip, tai yra problema, bet, man atrodo, kad valstybėje šiuo metu svarbiausi klausimai yra mūsų saugumas, pasirengimas gynybai, Rusijos atgrasymas, kainos, kurios nemažėja, maisto kainos, žmonių pajamos, (...) problemos sveikatos sistemoje niekaip nesibaigia. Yra begalės problemų, kurias reikia spręsti, negalime visko suvesti į vieną problemą“, – sakė socialdemokratų partijai vadovaujanti politikė.

Veikiausiai dėl to V. Blinkevičiūtė neįžvelgė ir nieko blogo, kad socialdemokratų paramą gavęs prezidentas G. Nausėda nėra didelis minėtos įstatyminės iniciatyvos rėmėjas.

„Dabartinė valdančioji dauguma – liberalai su konservatoriais – nesugebėjo priimti šio įstatymo. Todėl vertinti, kaip būtų pasielgęs prezidentas, mes net neturime galimybės: ar jis būtų pasirašęs tą įstatymą, ar jis būtų jį vetavęs. Nieko neįvyko Seime“, – sakė V. Blinkevičiūtė, pažymėdama, kad neverta įspūdžio susidaryti vien tik iš vaizdingos prezidento retorikos.

„Tiek mūsų socialdemokratų partijoje yra įvairių nuomonių, tiek kiekviename kolektyve būna įvairių nuomonių. Bet du trečdaliai, gal net daugiau vertybinių požiūrio dalykų tikrai sutampa“, – sakė politikė, išsisukdama nuo klausimo, ar socialdemokratai būtų pasiruošę spausti prezidentą remti Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

Prisiminė mokyklos laikus: nesu ta Vilija, kuri gimnazijoje svajojo apie ministrų, premjero ir prezidento postus

Ilgai intrigą dėl savo dalyvavimo prezidento rinkimuose laikiusi V. Blinkevičiūtė panašiai elgiasi ir sulaukusi klausimo, ar ji pretenduotų po rinkimų Vyriausybėje pakeisti dabartinę premjerę Ingridą Šimonytę. Pasak jos, šiuo klausimu viskas yra „žmonių rankose“. „Aš liksiu sau ištikima ir neskubinsiu tų įvykių“, – sakė socialdemokratė ir interviu metu kelis kartus išsisuko nuo klausimo, ar save bent jau įsivaizduotų Vyriausybės vadovės poste.

„Aš visaip save įsivaizduoju“, – sakė ji.

Tikindama, kad supranta, kodėl minėtas klausimas visuomenei yra įdomus, V. Blinkevičiūtė mįslingai užsiminė, kad ant galvos užsidėti karūnos tikrai nenori.

„Aš nesu tas žmogus, kuris sau užsidėtų karūną“, – vaizdingai kalbėjo politikė.

„Nedarysiu jokių spėjimų, ėjimų, aš nesu ta Vilija, kuri besimokydama Linkuvos gimnazijoje svajojo apie ministrų, premjero, prezidento postus“, – prisimindama mokyklos laikus į užduotus klausimus atsakinėjo V. Blinkevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.