G. Landsbergis D. Kreivio ir M. Navickienės išlaidų komentuoti nenori: „Esame ties trečiu variantu, tai ties tuo ir pabaikime“

Visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvai „Skaidrinam“ persikėlus į Seimą, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis akcentuoja, kad klausimas dėl parlamentinių lėšų panaudojimo nebus išspręstas tol, kol šios išlaidos nebus aiškiai reglamentuotos. „Su nerimu laukiame. Dreba visas Seimas, tai galiu pabrėžti“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Monika Navickienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 12:36 PM, atnaujinta Feb 14, 2024, 12:37 PM

Ministras tikina turintis kelis pasiūlymus, kaip spręsti dėl parlamentinių lėšų panaudojimo skaidrumo kylančius klausimus, tarp kurių ir pirmalaikiai Seimo rinkimai.

„Pasiūlymas yra reglamentuoti griežčiau, kad klausimai būtų atsakyti, arba – visiems atsistatydinti. Arba trečias pasiūlymas – laukti, kada A. Tapinas paskelbs naują pavardę. Tai dabar kadangi esame ties trečiu variantu, tai ties tuo ir pabaikime“, – sakė G. Landsbergis.

Politikas įsitikinęs, kad tema dėl parlamentinių lėšų panaudojimo nebus baigta tol, kol šios išlaidos nebus aiškiai reglamentuotos.

„Jeigu yra galiojančių teisės aktų pažeidimas, tai faktas, kad tada reikia atsiskaityti ir su teisėsauga, ir su visuomene, jeigu yra kažkokie neaiškumai. Bet jeigu mes einame ir turime pasiaiškinti už pieštuką pirktą, tai ta tema nesibaigs tol, kol nebus reglamentuota. Arba nebus visų politinė atsakomybė“, – sakė G. Landsbergis.

„Nes padaryti skirtumą tarp vieno pažeidimo ir kito pažeidimo gali būti paprasčiausiai sudėtinga, jeigu neįsikiša teisėsauga“, – pridūrė jis, pateikdamas pavyzdį, kaip reprezentacinės lėšos yra reglamentuojamos Europos Parlamente.

D. Kreivio ir M. Navickienės išlaidų nekomentuoja

Visgi klausimų sukėlusių bendrapartiečių energetikos ministro Dainiaus Kreivio ir socialinių reikalų ir darbo ministrės Monikos Navickienės išlaidų konservatorių lyderis teigia komentuoti nenorintis.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys M. Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

Pats M. Matijošaitis pirmadienį teigė, kad įranga buvo tikslingai naudojama darbui Seime. „Laisviečio“ teigimu, už tai, kas bus įvertinta kaip netikslinga įranga, jis lėšas Seimo kanceliarijai grąžins. Taip pat M. Matijošaitis nurodė po kadencijos parlamente visą pirktą įrangą jis paliksiantis Seimo nuosavybei.

Visgi, jau kitą dieną politikas paskelbė stabdantis narystę Laisvės partijoje ir pasitraukiantis iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Į tyrimą kiek anksčiau sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Konservatorius Seimo kanceliarijai grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Klausimų dėl parlamentinių išlaidų sulaukė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Parlamentarės ataskaitose nurodoma, jog ši ne kartą pirko maketavimo paslaugas iš Mindaugo Mikulėno – konservatorių frakcijos vadovės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės sutuoktinio, skelbia LRT televizija.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.