V. Čmilytė-Nielsen apie „Skaidrinam“ tyrimą dėl parlamentinių lėšų: tvarka yra ydinga, būtų galima šių išlaidų atsisakyti

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad parlamentinių lėšų panaudojimo tvarka yra iš esmės ydinga. Todėl politikė mano, kad Seimo nariai galėtų atsisakyti šių išlaidų, tačiau šis klausimas, anot jos, veikiausiai galėtų būti išspręstas jau tik kitoje kadencijoje.

 Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 10:21 AM

„Manyčiau, kad iš esmės tų reprezentacinių lėšų tvarka yra ydinga. Matome, kad dalis Seimo narių toje tvarkoje pasiklysta“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen, reaguodama į visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvą „Skaidrinam“.

„Keisti (tvarką – ELTA) būtų galima atsisakant reprezentacinių išlaidų. Tam yra tam tikros teisinės kliūtys. Reikia apie tai galvoti. Matyt, tai jau galėtų būti kitos kadencijos dalykai, bet manau turėsime diskusiją neišvengiamai“, – aiškino ji.

Politikė tikino esanti rami dėl savo pačios parlamentinių išlaidų. Nuogąstauti V. Čmilytė-Nielsen nėra linkusi ir dėl kitų Seimo liberalų.

„Neturiu kažkokių priežasčių manyti, kad bus problemų“, – tikino Seimo vadovė.

Visgi, V. Čmilytė-Nielsen pažymėjo, jog taikomi kontrolės ir atsiskaitymo už panaudotas parlamentines lėšas mechanizmai yra efektyvūs.

„Kaip suprantu, kontrolė veikia kur kas geriau nei, pavyzdžiui, savivaldoje – kas buvo ir viešai pasakyta. Tokių labai didelių pažeidimų, tarkime, analogiškų kaip kai kuriose savivaldybėse buvo rasta – čia nebuvo“, – akcentavo liberalė.

„Matome, kad čia daugiau moraliniai priekaištai negu teisiniai. Bet moraliniai priekaištai yra taip pat reikšmingi“, – pabrėžė ji.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys M. Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

Pats M. Matijošaitis pirmadienį teigė, kad įranga buvo tikslingai naudojama darbui Seime. „Laisviečio“ teigimu, už tai, kas bus įvertinta kaip netikslinga įranga, jis lėšas Seimo kanceliarijai grąžins. Taip pat M. Matijošaitis nurodė po kadencijos parlamente visą pirktą įrangą jis paliksiantis Seimo nuosavybei.

Visgi, jau kitą dieną politikas paskelbė stabdantis narystę Laisvės partijoje ir pasitraukiantis iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Į tyrimą kiek anksčiau sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Konservatorius Seimo kanceliarijai grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas parlamentines lėšas.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.