A. Skaisgirytė mano, kad Prezidentūros ir URM pozicijos suartėjo: viliasi po kito susitikimo turėti sutartą ambasadorių sąrašą

Šalies vadovo vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) pozicijos ambasadorių skyrimo klausimu – suartėjo. Todėl, viliasi ji, kito prezidento Gitano Nausėdos ir ministro Gabrieliaus Landsbergio susitikimo metu politikai turėtų galutinai susitarti dėl šiuo metu įstrigusių diplomatinių atstovybių paskyrimų.

A. Skaisgirytė<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
A. Skaisgirytė<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Feb 15, 2024, 5:08 PM

„Šiuo atveju, man duoda vilties tai, kad dėl ambasadorių ministras Landsbergis jau du kartus susitiko su prezidentu. Atrodo, kad tos pozicijos dėl kadrų politikos labai suartėjo – bent jau turiu tokią nuojautą. Manau, kad galbūt dar reikės vieno susitikimo, kad jie finalizuotų visą sąrašą, ir mes turėsime 2024 m. rotaciją – įskaitant ir Lenkiją“, – interviu Eltai sakė A. Skaisgirytė.

Kaip pranešta anksčiau, tvyrant įtampoms dėl ambasadorių kandidatūrų, ketvirtadienį Prezidentūroje jau antrą kartą G. Landsbergis susitiko su G. Nausėda. Nors po to ministras tikino, jog su šalies vadovu vyko konstruktyvus pokalbis, susitarimo – dar nėra.

„Konstruktyvumas buvo, situacija – dar neišspręsta“, – žurnalistams sakė jis.

Ginčai dėl ambasadorių tęsiasi nuo pernai

Prezidentūros ir URM kivirčai dėl ambasadorių skyrimo prasidėjo dar pernai – institucijos nuo gruodžio ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi vadovo. Daukanto aikštės rūmams ir ministerijai skirtingai aiškinant stringančias šios atstovybės ambasadoriaus skyrimo aplinkybes, klausimas sulaukė ir Seimo narių dėmesio – parlamente ruošiamos Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisos, kuriomis siekiama aiškiau reglamentuoti ambasadorių skyrimo procesus.

Trintys tarp institucijų dar paaštrėjo, paaiškėjus, kad URM šių metų vasarą ketina atšaukti Lietuvos ambasadorių prie NATO Deividą Matulionį. Prezidentūra tokį sprendimą pavadino „kryptingu ministerijos elgesiu patyrusio ir profesionalaus diplomato atžvilgiu“. Savo ruožtu G. Landsbergis pabrėžė, kad D. Matulionio atšaukimas buvo suderintas su Daukanto aikštės rūmais, todėl Prezidentūros pareiškimai jį stulbino.

Tuo metu dar praėjusių metų rudenį konfliktas tarp prezidento ir ministro kilo dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą, nesutarta, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus, todėl spalį G. Landsbergis laikinai sustabdė E. Bajarūno funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.