Prezidentūra: konkrečius Seimo narių išlaidų atvejus turi aiškinti patys parlamentarai

Iniciatyvai „Skaidrinam“ persikėlus į Seimą, Prezidentūra teigia, kad konkrečius parlamentinių lėšų panaudojimo atvejus ir tai reglamentuojančią tvarką turi vertinti patys parlamentarai.

Prezidentūra<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Prezidentūra<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
E. Bajarūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Feb 15, 2024, 3:33 PM

„Prezidento nuomone, konkrečius Seimo narių išlaidų, susijusių su parlamentine veikla, atvejus ir šių išlaidų atlyginimo iš valstybės biudžeto tvarką turi aiškinti patys Seimo nariai. Sprendžiant ar reikia keisti esamą tvarką derėtų vertinti visą sistemą, o ne pavienius asmenis“, – teigiama Prezidento komunikacijos komentare Eltai.

Ši Prezidentūros pozicija yra gerokai švelnesnė nei tuomet, kai kilo klausimas dėl finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro Simono Kairio ir tuometinės švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo. Tuomet šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė nebematantis šiems ministrams galimybių toliau dirbti Vyriausybėje.

Visgi ir patį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) sausio pabaigoje pripažino prezidentą G. Nausėdą pažeidusiu Viešųjų ir privačiųjų interesų įstatymą. Komisijos išvadoje buvo teigiama, kad prezidento ir Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno apsilankymas miuzikle „Operos fantomas“ buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Laisvės partijos narys Marius Matijošaitis iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros. Be to, patikrintos ataskaitos atskleidė, kad „laisvietis“ kas mėnesį papildomai įrangos nuomai išleisdavo beveik 500 eurų.

Visgi, jau kitą dieną politikas paskelbė stabdantis narystę Laisvės partijoje ir pasitraukiantis iš „laisviečių“ sąrašo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Žurnalistų dėmesį taip pat atkreipė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės maketavimo paslaugų užsakymai iš Mindaugo Mikulėno – konservatorių frakcijos vadovės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės sutuoktinio, trečiadienį paskelbė LRT televizija.

Dar prieš paskelbiant „Skaidrinam“ rezultatus, į tyrimą sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Praėjusią savaitę konservatorius Seimo kanceliarijai grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.