Seimo narių A. Tapinas dar nepaleis: nurodė, kas laukia toliau

Visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva „Skaidrinam“ sudrebino Seimą – paviešinti pirmieji Seimo nariai, už parlamentinei veiklai skirtas lėšas prisipirkę brangiausių telefonų ir kompiuterių.

Andrius Tapinas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Andrius Tapinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Tapinas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Linas Kontrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kontrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kontrimas<br>T.Bauro nuotr.
Linas Kontrimas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Andrius Tapinas.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 7:39 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ savo atradimus pristatęs A.Tapinas atskleidė, kad Seimo narių dar nepaleis – iniciatyva bus tęsiama ir toliau.

Tyrimą tęsia

Visuomenininkas A.Tapinas trečiadienį paviešino 19-kos parlamentarų sąrašą, kuriame – išties įspūdingi pirkiniai. Šiame sąraše – ne tik jau narystę Laisvės partijoje sustabdęs Marius Matijošaitis, bet ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, konservatoriai Arūnas Valinskas, Kęstutis Masiulis, Agnė Bilotaitė, Emanuelis Zingeris, liberalas Arminas Lydeka, valstiečiai Dainius Gaižauskas, Gintautas Kindurys, socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir kiti Seimo nariai.

Laidos metu A.Tapinas pasakojo, kad šio tyrimo ėmėsi per vieną konkretų pjūvį.

„Toks pjūvis yra labai paprastas – pagal Seimo valdybos nutarimą, likus mažiau negu metams iki kadencijos pabaigos, Seimo nariai nebegali už parlamentines lėšas pirkti technikos – kompiuterių, telefonų ir kitų dalykų. Toks terminas pernai buvo lapkričio 15 diena – reiškia, likus metams iki kadencijos pabaigos.

Tai yra labai logiškas draudimas – sakyčiau, kad moralus politikas neturėtų pirkti brangių dalykų, žinodamas, kad jam liko metai iki kadencijos pabaigos, ir po to jis tuos dalykus išsineš į namus, jeigu jo neperrinks arba jeigu jis nesibalotiruos dar kartą.

Tačiau turime politikus, kurie būtent naudodamiesi šia proga, paskutinėmis dienomis prieš terminą pirko labai brangius dalykus, kurie kelia labai daug klausimų, ar tikrai jie yra reikalingi parlamentinei veiklai, ir, turint omeny, kad praėjus metams, jie tuos dalykus išsineš į savo namus“, – kalbėjo A.Tapinas.

Tarp Seimo narių pirkinių – brangiausi telefonų modeliai, kompiuteriai, kurie rinkoje pripažįstami kaip skirti žaidėjams profesionalams.

Tuo metu pačių politikų reakcijos, paviešinus jų pirkinius, anot A.Tapino, yra dvigubos.

„Mažesnioji dalis politikų pripažįsta savo klaidą ir žada grąžinti pinigus – tą pirmasis padarė Arūnas Valinskas, jis ir mums komentavo, kad supranta, jog tai atrodo prastai, prisiima atsakomybę ir supranta, kad jam tokios įrangos nereikia per tuos metus. Jis grąžins pinigus į biudžetą.

Taip pat man ką tik perdavė kolegės, kad ir Kęstutis Masiulis žada grąžinti visą sumą, kuri buvo paminėta – jis pirko du telefonus ir kompiuterius per šiuos kelis mėnesius.

O kiti politikai, kiek teko skaityti komentarus, įsistatė dideles akis ir pasakoja, kad viskas yra „zakono“ – viską jie darė teisingai. Ir darė jie viską teisėtai, nes iš principo valdybos sprendimas nedraudžia nusipirkti nors ir šešių pačių brangiausių kompiuterių, nors ir 12 telefonų, jeigu neviršiji tau nustatytų kanceliarinių išlaidų. Bet mes kalbame ir apie moralinį, ir apie politinį aspektą, kuris yra ne mažiau svarbus negu teisinis aspektas“, – pabrėžė visuomenininkas.

A.Tapinas pasakojo šiuo metu su kolegomis dirbantis ties 2022 metų Seimo narių išlaidų dokumentais – liko patikrinti dar pusantrų metų. Visuomenininkas tikino, kad „įdomybių“ galima pamatyti jau dabar.

„Yra kai kur abejonių dėl kuro kortelių – pas kai kuriuos jau viršija 10 skirtingų kuro kortelių, yra abejonių dėl kilometražo per karantiną, dėl automobilių remonto, kur tiesiog siaubingai „genda“, – vardijo jis.

Matytas reiškinys

Savo ruožtu komunikacijos ekspertas Linas Kontrimas laidos metu pasakojo per daugiau nei 20 metų pastebėjęs keistą politikos reiškinį.

„Keista yra kai kurių Seimo narių transformacija – pirmais metais jie ateina kuklūs, šmirinėja koridoriais, nedrąsiai kalba vienas su kitu, ir staiga, antrais ar trečiais metais, jie pasidaro labai įgūdę aruodo vartotojai, ir kišti ranką į tą valdišką kišenę jiems tampa net dienotvarkės dalimi“, – kalbėjo L.Kontrimas.

„Klausimas, kodėl tų žmonių galvose neįsijungia kita programa – kad jie atėję į Seimą realiai gauna šansą tapti geresniais žmonėmis, morališkesniais. Bet ne – jie „nuvažiuoja“ ten, kur prašo didesnio biudžeto“, – pridūrė jis.

Komunikacijos ekspertas įsitikinęs, kad A.Tapino sąrašuose atsidūrę politikai turėtų kuo greičiau grąžinti lėšas.

„Nieko kito nebepadarysi – jeigu užlipta ant papkučių, tai jos ir bus atskleistos – niekur nebedingsi. Keista iš principo, kad žmonės mano, jog mes esame kvailiai ir nesuprasime, kad būtent tuo laikotarpiu daryti pirkimai yra „netikėti“, kur „prireikė“ tuo metu.

Neatmeskime, iš tiesų gali būti – žinau Seimo narių, kurie yra technologiškai labai progresyvūs, jie naudoja gerą aparatūrą, jiems tai yra darbo įrankis, jie vertina pažangą. Bet tokių yra labai nedaug“, – įvertino L.Kontrimas.

Savo ruožtu A.Tapinas pabrėžė, kad yra labai daug Seimo narių, kurie labai tvarkingai veda savo parlamentines išlaidas ir jomis tikrai nepiktnaudžiauja.

„Ginčiau Seimą, jeigu kas nors bandytų sakyti, kad ten visi vagys sėdi“, – teigė A.Tapinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.