Lietuvos vadovų Vasario 16-osios sveikinimuose – ir įkvepiantys raginimai, ir Kremliaus agresijos atspindžiai

Šalies vadovai penktadienį sveikino po visą pasaulį išsibarsčiusius ir tėvynėje esančius tautiečius su Vasario 16-ąja. Tradiciškai sveikinimus išsakė prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė Nielsen.

 V.Čmilytė, G.Nausėda, I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Čmilytė, G.Nausėda, I.Šimonytė.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 9:07 AM

„Mieli Lietuvos žmonės,

Vasario 16-ąją mes švenčiame savo valstybę. Kurią prieš daugelį amžių sukūrė mūsų protėviai. Kurią kasdien kuriame mes patys. Kurią perduosime ateities kartoms.

Tiesdami ranką vienas kitam, šioje širdžių bendrystėje jaučiame Lietuvą. Iš praeities srūvanti stiprybė mus vienija ir veda pilietinės dorybės takais. Tokią dieną kaip ši žinome – mums nėra neįveikiamų kliūčių ar nepasiekiamų tikslų. Tegul šis žinojimas mus padrąsina kaskart, kai sunku, ar kamuoja nežinia dėl ateities. Ir toliau rūpinkimės savo palikimu, kad galėtume orūs ir laisvi žengti per pasaulį. Padėkime tiems, kam reikia mūsų pagalbos. Kartu kurkime valstybę, kuria norėtųsi didžiuotis dabar ir per amžius.

Gražios šventės visiems!“, – lietuvius sveikino G.Nausėda.

Lietuvos piliečius sveikino ir premjerė Ingrida Šimonytė, pabrėžusi, kad Vasario 16-oji liudija, kokia svarbi yra laisvės dvasia ir jungianti nepriklausomybės idėja. Anot I. Šimonytės, pirmosios Lietuvos Respublikos kūrėjai šiuos priesakus ateities kartoms paliko tarsi testamentą, įpareigodami ginti Tėvynę bei susitelkti bendram ir nelengvam darbui dėl Lietuvos.

„Šiemet minime ir 75-ąsias Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos Deklaracijos paskelbimo metines. Turime pagerbti visus kovojusius vardan suverenios Lietuvos valstybės, kuria džiaugiamės šiandien ir nepamiršti, kad iškovota laisvė nėra dovana“, – rašoma I. Šimonytės išplatintame sveikinime.

„Švęsdami Lietuvos valstybingumo ištakas, visada prisiminkime, kokia didelė ir neišmatuojama yra laisvės kaina. Branginkime laisvę ir būkime pasirengę ginti ją visomis išgalėmis. Sveikinu visus su Vasario 16-ąja“, – teigia Ministrė Pirmininkė.

Savo sveikinime premjerė taip pat pabrėžia, kad Lietuvos parama plataus masto Rusijos karinę invaziją patiriančiai Ukrainai taip pat yra viena kovos už laisvę formų.

„Kiekviena karta išgyvena savo laisvės kovą ir privalo įveikti unikalius iššūkius. Prieš dvejus metus atsinaujinusi brutali Kremliaus invazija į Ukrainą aiškiai parodė, kad šių laikų pasaulyje vis dar labai agresyviai bandoma pulti laisvę, demokratiją, trypti žmogaus teises. Nėra abejonių, kad šiandien ukrainiečiai drąsiai kovoja ne tik už savo tėvynę, bet ir už visą laisvąjį pasaulį ir jo ateitį. Ištiesdami pagalbos ranką Ukrainai, stipriname ir savo laisvės pamatus, kovojame už savo ateitį, už tai, kad Lietuva niekada netaptų griuvėsiais ir apkasų labirintu“, – teigia I. Šimonytė.

„Jokie kompromisai ar net nuolaidos negali būti taikomos žiauriems taikių Ukrainos žmonių žudikams. Lietuva ir visos demokratinės jėgos bus kartu su Ukraina iki pergalės, imperinės užmačios bus sutramdytos, o kaltieji nuteisti“, – priduria ji.

Pasak I. Šimonytės, tirštėjantys karo grėsmės debesys neturi išgąsdinti lietuvių.

„Priešingai – turime būti vieningi, stiprūs ir pasiruošę duoti atkirtį. Kuo vieningesni ir stipresni būsime drauge, tuo labiau prisidėsime prie Ukrainos ir viso laisvojo pasaulio pergalės, kurios nekantriai laukiame“, – sakoma Vyriausybės vadovės sveikinime.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen reiškė palaikymą Ukrainai ir ragina neprarasti vilties.

„Vasario 16-osios Akto esmė yra subjektiškumo, teisės savarankiškai spręsti, patiems rinktis draugus ir sąjungininkus susigrąžinimas. Tai buvo aktualu 1918-iais, tai ne mažiau aktualu ir 2024-iais. Karo prieš Ukrainą esmė yra brutalus siekis atimti subjektiškumą, teisę pasirinkti kryptį ir partnerius“, – savo sveikinime Valstybės atkūrimo dienos proga teigė parlamento vadovė.

„Griaudamas ir žudydamas agresorius beveik atvirai deklaruoja žengsiantis toliau. Tai grėsminga žinia. Turime ją išgirsti, adekvačiai įvertinti ir būti maksimaliai pasirengę. (...) Švęskime valstybę, nepraraskime vilties, ramybės ir budrumo“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.