G. Nausėda ragina priimti sisteminius sprendimus dėl parlamentinių lėšų naudojimo: gavome pamoką

Akcijai „Skaidrinam“ persikėlus į Seimą, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad dabar galiojanti parlamentinių išlaidų tvarka neveikia. Todėl, pasak šalies vadovo, reikia imtis sisteminių sprendimų, kurie neleistų kartotis galimo piktnaudžiavimo parlamentinėmis lėšomis atvejams.

G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 9:12 PM

„Manau, kiekvienu konkrečiu atveju Seimo nariai turėtų paaiškinti patys, kaip taupiai jie naudojo lėšas“, – šeštadienį Miunchene žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Reikia priimti sprendimus, kurie sistemiškai spręstų problemą. Taip, gavome pamoką, įsitikinome, kad sistema, kuri yra dabar – neveikia, ja yra piktnaudžiaujama. Stabdykime ją, priimkime sisteminius sprendimus, kurie neleistų pasikartoti šiems įvykiams ateityje“, – ragino jis, primindamas, kad analogiški sprendimai buvo priimti ir savivaldoje.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas – beveik 20 Seimo narių, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros. Visuomenininko teigimu, politikai brangius kompiuterius bei telefonus „griebė“ artėdami prie termino, kada galima įsigytus daiktus pasilikti sau.

Dalis parlamentarų jau sureagavo į „Skaidrinam“ – klausimų dėl pirkinių sulaukęs „laisvietis“ Marius Matijošaitis sustabdė narystę partijoje, pasitraukė iš EP rinkimų. Konservatoriai Kęstutis Masiulis, Arūnas Valinskas tikino grąžinsią Seimo kanceliarijai panaudotas parlamentines lėšas.

Dar prieš paskelbiant „Skaidrinam“ rezultatus, į tyrimą sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Praėjusią savaitę konservatorius grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.