G. Nausėda sako, kad po A. Navalno mirties politinė situacija tapo dar kompleksiškesnė: reikia statyti „atgrasymo sieną“

Saugumo situacija po Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirties darosi dar kompleksiškesnė, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Todėl, pasak jo, šiuo metu prieš Kremliaus režimą yra reikalinga statyti „atgrasymo sieną“.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 5:48 PM

„Manau, kad politinė situacija tampa dar labiau kompleksiškesnė, dar sudėtingesnė. Tai reiškia, kad Kremliaus režimas yra ypač brutalus, ypač agresyvus. Turime daryti viską, kad pastatytume atgrasymo sieną. Šiuo metu esame šiame procese. Visos Baltijos šalys, Lenkija ir kitos NATO Rytinio flango šalys tai daro ir NATO lygmeniu, ir individualiai“, – šeštadienį interviu „Sky News“ teigė G. Nausėda, dalyvaudamas Miuncheno saugumo konferencijoje.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad svarbu ne tik kalbėti apie saugumo iššūkius, bet ir imtis realių veiksmų – tiek stiprinant krašto apsaugą, tiek remiant Ukrainą.

„Akivaizdu, kad aštri retorika nėra pakankama. Turime imtis daugiau realių veiksmų. Dėl karinės paramos Ukrainai mes darome per mažai ir per lėtai. Jei kalbame apie sankcijų įvedimą Rusijai, turime užkirsti kelią jų apėjimui. Tai tampa problema. Galime matyti, kad Rusijos makroekonominė situacija yra kur kas geresnė, nei galėjome tikėtis prieš įvesdami sankcijas“, – kalbėjo prezidentas.

Penktadienį, vasario 16-ąją, Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos valdyba Jamalo nencų autonominėje apygardoje pranešė apie Kremliaus kritiko A. Navalno mirtį. Pažymima, kad jis mirė pataisos kolonijoje, kurioje buvo kalinamas.

G. Nausėda: per anksti kalbėti, kad D. Trumpo sugrįžimas reikštų NATO smegenų mirtį

Tuo metu tęsiantis diskusijoms apie tai, kaip Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose paveiktų NATO Aljansą, Lietuvos vadovas kol kas neskuba prognozuoti pesimistinių scenarijų.

„Donaldas Trumpas buvo JAV prezidentas nuo 2017 iki 2020 metų, bet NATO funkcionavo. (...) Per anksti daryti išvadą, jei D. Trumpas taps JAV prezidentu, tai reikš NATO smegenų mirtį. Manau, svarbu išlikti vieningiems, investuoti į gynybą, ją stiprinti, ir viskas bus gerai“, – interviu metu tikino G. Nausėda.

ELTA primena, kad D. Trumpas jau kurį laiką skundžiasi dėl NATO ir yra apkaltinęs Vakarų sąjungininkes esant išlaikytinėmis, kurios nepriisiima pakankamai didelės karinių išlaidų dalies ir savaime suprantamu dalyku laiko tai, kad gali pasikliauti JAV kaip gynybiniu skydu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.