Prabangius telefonus ir kompiuterius parlamentarai įsigijo nepaisydami turimos privilegijos: šias priemones suteikia kanceliarija

Aiškėja, kad prabangius kompiuterius ir telefonus už parlamentines lėšas įsigiję parlamentarai turi dar vieną privilegiją – šiomis priemonėmis juos aprūpina ir Seimo kanceliarija. Parlamentarai, neišleidę nė vieno Seimo nario veiklai skirto euro, per kadenciją gali gauti po vieną darbui skirtą kompiuterį bei telefoną. Šia galimybe pasinaudojo praktiškai visi parlamentarai – tarp jų ir iniciatyvos „Skaidrinam“ akiratyje atsidūrę politikai.

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
R. Budbergytė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R. Budbergytė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, Augustė Lyberytė

Feb 19, 2024, 5:05 PM, atnaujinta Feb 19, 2024, 5:14 PM

„Seimo kanceliarija kiekvienam Seimo nariui įprastai skiria vieną darbui skirtą kompiuterį ir vieną telefoną. Taip pat skiriama iki dviejų kompiuterių bei trijų telefonų Seimo nario padėjėjams, patarėjams. Seimo nariai gauna įrangą, kurią kanceliarija įsigyja pagal sudarytas sutartis“, – teigiama Seimo kanceliarijos atsakyme Eltai.

Seimo kanceliarijos Eltai pateiktais duomenimis, šią kadenciją galimybe darbo reikmėms gauti kompiuterį pasinaudojo visi parlamentarai. Tuo metu telefono paprašė 104 Seimo nariai.

Informuojama, kad vieno parlamentarui skirto kompiuterio kaina 943,80 eurų, o už telefonus mokama mėnesinė nuoma – po 5,04 eur.

Seimo kanceliarijos suteikta įranga naudojasi ir iniciatyvos „Skaidrinam“ akiratyje atsidūrę politikai. Vienas jų – ir įvairios kompiuterinės įrangos bei garso aparatūros prisipirkęs Laisvės frakcijos narys Marius Matijošaitis, taip pat klausimų dėl parlamentinių lėšų panaudojimo susilaukę konservatorius Kęstutis Masiulis, „valstietis“ Dainius Gaižauskas ir t.t.

Kadencijos pradžioje Seimo nariai taip pat gauna atmintines, kuriose nurodoma, kur kreiptis dėl tokių priemonių suteikimo.

Teigiama, kad kitokia įranga Seimo nariams nėra skiriama, visi renginiai, posėdžiai aprūpinami centralizuotai.

Seimo nariai gaunamas priemones vertina skirtingai – vieniems užtenka, kiti skuba keisti kokybiškesne

Eltos kalbinti Seimo nariai tvirtina – parlamento kanceliarijos suteikiamos priemonės nėra pačios naujausios ir prašmatniausios. Visgi, vieniems gaunamų telefonų ir kompiuterių užtenka, kiti – skundžiasi prasta kokybe, todėl iš parlamentinių lėšų nusiperka geresnės technikos.

Konservatorius, Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma naudojasi kanceliarijos suteiktu kompiuteriu ir telefonu. Pasak jo, 2020 m. Seimo kanceliarija visiems parlamentarams pasiūlė darbinius telefonus, o kadencijos viduryje juos atnaujino – šiuo metu, J. Razmos teigimu, Seimo nariams išdalinti telefonai „Samsung Galaxy S22“.

„Mano žiniomis, visiems Seimo nariams pasiūlyti vienodi „Samsung Galaxy S22“. Jie buvo pakeisti kadencijos viduryje. Kadencijos pradžioje buvo kiti, tačiau neatsimenu, kokie“, – Eltai sakė J. Razma.

Seimo narių patarėjai taip pat yra aprūpinami telefonais, tačiau, pastebi konservatorius, jie – prastesni nei parlamentarų.

„Telefonai daliai patarėjų yra duodami. Pigūs telefonai“, – pažymėjo jis.

Politikas taip pat naudojasi ir kanceliarijos suteiktu kompiuteriu. Nors pripažįsta, jog jis nėra pats geriausias, Seimo vicepirmininkas tvirtina, kad darbui tokio kompiuterio užtenka.

Tuo metu socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė pripažįsta kadencijos pradžioje įsigijusi „Apple iPhone“ telefoną, mat, nėra pripratusi dirbti su „Samsung“ firmos telefonuose naudojama operacine sistema.

„Naudoju iš parlamentinių lėšų įsigytą telefoną „iPhone“. Dirbti su tokios prastos kokybės „Samsung“ telefonu tikrai negalėjau“, – Eltai komentavo R. Budbergytė.

„Man kaip darbo priemonė tas modernus, šiuolaikiškas telefonas buvo būtinybė“, – tvirtino ji.

Pasak jos, nė vienas iš jos patarėjų taip pat nesinaudoja kanceliarijos suteiktais telefonais.

„Telefonus duoda. Bet nė vienas iš mano patarėjų nepaėmė telefono. Jie guli pas mane visi padėti. (...) Kai pamato tą aparatą... Atrodo tikrai prastai, atrodo – paimsi ir subyrės“, – aiškino Seimo narė.

„Žinau, kad Seimo nariui šiek tiek geresnis „Samsung“ telefonas pasiūlomas, o patarėjams – prastesnės modifikacijos“, – pridūrė ji.

Geru žodžiu R. Budbergytė neatsiliepė ir apie kanceliarijos Seimo nariams duodamus kompiuterius.

„Tas kompiuteris tikrai yra labai prastas. Šios kadencijos pradžioje mes gavome naujus. Labai džiaugėmės, galvojome, gal jie labai geri, bėgome pasiimti ir po to buvo ištįsusios veido išraiškos. Nesu kompiuterių specialistė, bet aiškiai suprantu, kaip greitai dirba kompiuteris“, – sakė politikė.

„Kai atsirado dar papildomos apsaugos sistemos – dar viskas pablogėjo“, – pridūrė ji.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas – beveik 20 Seimo narių, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros. Visuomenininko teigimu, politikai brangius kompiuterius bei telefonus „griebė“ artėdami prie termino, kada galima įsigytus daiktus pasilikti sau.

Dalis parlamentarų jau sureagavo į „Skaidrinam“ – klausimų dėl pirkinių sulaukęs „laisvietis“ Marius Matijošaitis sustabdė narystę partijoje, pasitraukė iš EP rinkimų. Konservatoriai Kęstutis Masiulis, Arūnas Valinskas tikino grąžinsią Seimo kanceliarijai panaudotas parlamentines lėšas.

Dar prieš paskelbiant „Skaidrinam“ rezultatus, į tyrimą sureagavo ir energetikos ministras, Seimo narys Dainius Kreivys. Praėjusią savaitę konservatorius grąžino visas nuo 2021 m. panaudotas išlaidas, mat, turėdamas tarnybinį transportą iš parlamentinių lėšų draudė savo asmeninį automobilį.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.