Vyriausybė patvirtino darbų programą Seimo pavasario sesijai

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino Seimui pavasarį siūlomų svarstyti teisės aktų projektų sąrašą – sesijos darbų programą.

Seimas <br>T.Bauro nuotr.
Seimas <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-21 13:26

Iš viso Ministrų kabinetas įstatymų leidėjams ketina teikti 88 įstatymų pataisų paketus: 36 kovą, 32 – balandį, 18 gegužę bei porą projektų birželį. 75 projektais siekiama įgyvendinti visos kadencijos Vyriausybės darbų programos nuostatas.

Krašto apsaugos ministerija Seimui balandį ketina pateikti įstatymų pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti kariuomenės personalo plėtros poreikius ir didinti kariuomenės pajėgumus. Tarp darbų – ir šaukimo reforma, kuri Seimui pateikta dar pernai gruodį.

Darbų programoje įrašytos ir nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams numatančios įstatymų pataisos – jos parlamentui pateiktos vasarį vykusios neeilinės sesijos metu.

Finansų ministerija Seimui planuoja teikti Azartinių lošimų įstatymo pataisas, kuriomis numatoma stiprinti probleminių lošėjų apsaugą, įtvirtinant pareigą lošimų organizatoriams savo veikloje taikyti atsakingo lošimo priemones.

Taip pat Finansų ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kovo mėnesį parlamente numato grįžti prie mokesčių reformos paketo svarstymo, kuris jau ne vieną mėnesį yra užstrigęs Seime. Taip pat, paminėtas ir Privalomojo turto ir verslo vertinimo įstatymo projektas, kuriam parlamente likę įveikti tik priėmimo stadiją.

Parlamentui Vyriausybė ketina teikti ir Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma pratęsti draudimą retransliuoti ir platinti internete Rusijos ar Baltarusijos radijo, televizijos bei kitas programas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parlamentui pristatys Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo paketą. Projektu siekiama efektyvinti vaiko apsaugą nuo smurto, užkertant kelią su nepilnamečiais dirbti seksualinio pobūdžio nusikaltimus padariusiems asmenims.

Teisingumo ministerija turėtų Seimui pristatyti Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuriuo būtų apibrėžiamo tautinių mažumų ir bendrijų sąvokos, jų atstovavimo ir dalyvavimo viešajame gyvenime sąlygos, garantijos.

Vidaus reikalų ministerijos darbų sąraše – planai tobulinti ir efektyviau reguliuoti darbo imigracijos srautus. Tam spręsti bus teikiamos užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisos.

Parlamente planuoja pristatyti ir Energetikos įstatymo pataisas, kuriomis numatoma leisti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai dažniau nei kartą į pusmetį perskaičiuoti buitiniams elektros energijos, gamtinių dujų ir centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų vartotojams tarifus, jeigu tam yra objektyvių aplinkybių.

Taip pat Energetikos ministerija numato Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo pakeitimų projekto svarstymą, kuriuo planuojama pasirengti numatomam valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės teisinės formos keitimui į uždarąją akcinę bendrovę.

Susisiekimo ministerija numato pakeisti nustatytą elektroninės kelių rinkliavos paslaugų („e-tolling“) Lietuvoje teikimo pradžią (dabar nustatyta 2025 m. sausio 1 d.), o Žemės ūkio ministerija pavasario sesijos metu tikisi nustatyti pieno kainodaros pagrindinius principus, apriboti nesąžiningų praktikų taikymo galimybes sudarant pieno pirkimo–pardavimo sutartis, nustatant draudžiamųjų veiksmų sąrašą.

Galiausiai Vyriausybė į sesijos darbų programą įtraukė Akcizų įstatymo pakeitimo projektą, kuriame numatoma patikslinti naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams taikomą akcizo dydį ir CO2 dedamosios taikymo laikotarpį, nustatant, kad CO2 dedamoji įsigalioja nuo 2025 m. liepos 1 d. Tam parlamente yra pritarta po pateikimo.

Nutarimo projektu dėl Vyriausybės darbų ateinančioje pavasario sesijoje siekiama suderinti Vyriausybės ir Seimo darbą, kad Ministrų kabinetui svarbiausi teisės aktų projektai būtų parengti ir priimti parlamente.

Aštuntoji eilinė parlamento sesija prasidės kovo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.