V. Čmilytė-Nielsen – apie Prezidentūros galios žaidimus: kai žmogus tikrai įtakingas, jam nereikia to pasakyti

„Kai žmogus jaučiasi esąs galingas ir įtakingas, jam paprastai nereikia kitiems sakyti, kad „aš esu vyriausias ir stipriausias“, nes tą visi supranta ir be atskiro pasakymo“, – reaguodama į prezidento Gitano Nausėdos patarėjos pareiškimą „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Gitanas Nausėda.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-25 12:13

Laidos metu Seimo pirmininkė ne tik aptarė praėjusios savaitės aktualijas, bet ir atsakė, kokių veiksmų ketina imtis, kilus abejonių dėl Seimo narių parlamentinei veiklai skiriamų išlaidų pagrįstumo.

Nustebinęs pareiškimas

Praėjusią savaitę pilotologus ir pačius politikus nustebino prezidento G.Nausėdos patarėjos Astos Skaisgirytės interviu, kuriame ji įvardijo, kaip matomi valdančiųjų ir prezidento santykiai, prezidento ir premjero bei Seimo pirmininko galios dinamika.

„Prezidento laikyseną apibrėžia ne kažkokie subjektyvūs faktoriai, bet jo konstitucinės galios ir jo padėtis valstybės institucijų struktūroje. Jo galios yra didelės. Jeigu Vyriausybė mano, kad jos kažkaip turi būti apkarpytos, prezidentui tai natūraliai nepatinka. Ir jis tada sako – taip, jaunesnysis broli, klausyk vyresniojo. Prezidentas yra valstybės vadovas. Prezidentas, vienas. (...)

Lietuva turi valstybės vadovą, valstybės vadovas yra vienas – prezidentas. Kiti du pareigūnai – Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas, yra labai svarbūs institucijų, dviejų labai svarbių institucijų pareigūnai. Bet vadovas yra vienas. Tai kas kurio turi klausyti – labai aišku, man atrodo“, – kalbėjo A.Skaisgirytė.

„Jaunesniąja prezidento seserimi“ nesijaučianti Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen „Lietuvos televizijos“ laidos „24/7“ metu pabrėžė, kad toks Prezidentūros atstovės pareiškimas pirmiausiai neatlaiko Konstitucijos testo.

„Nežinau, ar automatiškai reikėtų šią frazę priskirti prezidentui, nes, būkime objektyvūs, ji buvo pasakyta kito žmogaus lūpomis.

Juokais galiu pasakyti, kad kai būna galios žaidimai, kada žmogus jaučiasi esąs galingas ir įtakingas, jam paprastai nereikia kitiems sakyti, kad „aš esu vyriausias ir stipriausias“, nes tą visi supranta ir be atskiro pasakymo“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

O kai tokiu nesijaučia?

„Kiekvienas, matyt, savaip gali pabaigti šį sakinį“, – atsakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Kalbant apie kolegas politikus, jeigu tai yra kokie galios žaidimai, tai jiems čia ne vieta. Bet vėlgi, grįžtu prie to, kad jie pasakyti ne paties prezidento lūpomis“, – pridūrė ji.

Kavos pasiūlymas

Prezidento nepasitikėjimą savimi galėtų išduoti ir komunikacijos ekspertus nustebinęs G.Nausėdos sprendimas pakviesti kavos kas kelintą žmogų, pasirašiusį už jo kandidatūrą Prezidento rinkimuose elektroniniu būdu.

Ar prezidentas G.Nausėda supanikavo, pamatęs, kiek mažai žmonių už jį pasirašo elektroniniu būdu? Ką rodo šis sprendimas?

„Kadangi aš šiuose prezidento rinkimuose esu labiau žiūrovė negu dalyvė, nes mūsų partija nutarė susikoncentruoti į Europos Parlamento ir Seimo rinkimus, tai manau, kad kaip ir kiekvienose varžybose, rezultatus reikės skaičiuoti tada, kada įvyks tos rungtynės.

Dabar rinkimų kampanija tik prasideda, ir, manau, kad matysime dar nemažai įdomių dalykų, tikriausiai bus ir įdomesnių diskusijų. Tačiau manau, kad man nederėtų spėlioti, kaip prezidentas ir jo komanda jaučiasi. Tiesą pasakius, manau, kad tai nėra labai įdomus dalykas“, – nurodė V.Čmilytė-Nielsen.

Tiesa, dalį apžvalgininkų praėjusią savaitę nustebino ir kitas prezidento sprendimas – likti ganėtinai pasyviam, mažai komentuoti kilusį parlamentinių išlaidų skandalą ir naujausius „Skaidrinam“ tyrimo rezultatus.

Paklausta, ar tai galėtų būti susiję su tuo, kad pats prezidentas yra pripažintas pažeidęs viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą, kai už ambasados lėšas lankėsi „Operos fantome“, V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad dabar svarbesnis klausimas yra tai, ką būtų galima padaryti, kad tokių situacijų būtų išvengta ateityje.

„Gali būti, bet, tiesą pasakius, apie tai nebuvau susimąsčiusi, nes, grįžtant prie tos temos, kuriai tikrai nemažai laiko skyrėme, labai svarbu, ką būtų galima pakeisti sistemoje, kad tokių situacijų būtų kuo mažiau.

O kas iš politikų dabar jaučia satisfakciją, kas jaučia galintis pagrūmoti pirštu mane mažiau domina, nes, man atrodo, dabar labai svarbu susikoncentruoti į sprendimus ateičiai, ką darėme ir anksčiau, savivaldos atveju“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Visą „24/7“ pokalbį su V.Čmilyte-Nielsen žiūrėkite sekmadienį 16.30 val. ir 21:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.