A. Skaisgirytė: pataisos dėl ambasadorių skyrimo tvarkos gali apriboti prezidento konstitucines galias

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė tvirtina, kad Seime įregistruotos pataisos dėl ambasadorių skyrimo tvarkos gali apriboti prezidento galias.

Asta Skaisgirytė.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 1:46 PM, atnaujinta Feb 26, 2024, 1:47 PM

„Kaip dabar registruotos, jos neatitinka Konstitucijos, mūsų vertinimu. Tačiau žiūrėsime, kaip procesas eis toliau, gal bus pataisytos, kad atitiktų“, – žurnalistams Seime sakė patarėja.

„Šitas variantas riboja prezidento konstitucines galias“, – pridūrė ji.

Be to, pažymėjo A. Skaisgirytė, pati inciatyva Seime nepadeda sklandžiai išspręsti įtampas tarp institucijų sukėlusio ambasadorių skyrimo klausimo.

„Tai nepadeda rasti greito sprendimo. Priklausomai nuo to, kokios tos pataisos bus pačioje proceso pabaigoje (...) dar kalbame apie pataisas, kurios nėra priimtos. Tačiau jei būtų priimtos pataisos, kurios neatitiktų Konstitucijos, tada tai būtų galimybė turėti bylą Konstituciniame teisme“, – sakė patarėja.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę parlamente įregistruotos įstatymo pataisos dėl ambasadorių skyrimo tvarkos pakeitimų. Ši iniciatyva kilo Prezidentūrai ir Užsienio reikalų ministerijai nesutariant dėl naujo Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo. Prezidentūros ir URM kivirčai dėl ambasadorių skyrimo prasidėjo dar pernai – institucijos nuo gruodžio ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi vadovo.

Tuo metu dar praėjusių metų rudenį konfliktas tarp prezidento ir ministro kilo dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą, nesutarta, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus, todėl spalį G. Landsbergis laikinai sustabdė E. Bajarūno funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.