A. Paleckio bendražygis vėl maitina A. Lukašenkos rinkimų mašiną: žarsto pagyras

Lietuvoje likviduotas, už rengimąsi šnipinėti Rusijai kalinčio Algirdo Paleckio su bendraminčiais įsteigtas „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ įsikūrė Baltarusijoje, o čia jo nariai toliau tęsia savo misiją.

A. Lukašenka.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Lukašenka.<br>EPA-ELTA nuotr.
Edikas Jagelavičius.<br>Geros kaimynystės forumo video stop kadras
Edikas Jagelavičius.<br>Geros kaimynystės forumo video stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 5:57 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 5:58 PM

Propagandinis Baltarusijos leidinys „Belarus Segodnya“ sekmadienį pranešė, kad naujasis „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ pirmininkas Edikas Jagelavičius Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos buvo akredituotas kaip nepriklausomas stebėtojas iš Lietuvos.

Kaip rašoma portale, „jis gerai pažįsta respubliką ir prieš rinkimus surengė daug susitikimų visoje šalyje, taip pat ir su Baltarusijos partijų vadovais“.

„Belarus Segodnya“ cituojamos ir lietuvio pagyros „tvarkingai organizuojamiems rinkimams“.

„Nemanau, kad stebėdamas rinkimus pamatysiu ką nors naujo. Juk puikiai žinau, kad Baltarusijoje viešpatauja tvarka, kurią aš vertinu.

Esu įsitikinęs, kad viskas turėtų būti tvarkoje. Stebėdamas šiuos rinkimus tikiu, kad viskas bus gerai. Jūs turite tvarką ir šioje srityje – rinkimų proceso srityje“, – cituojamas E.Jagelavičius.

E.Jagelavičius taip pat pridūrė suprantantis, kodėl Baltarusija nepakvietė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų.

„Esu Lietuvos atstovas ir puikiai matau, ką daro visos šios Europos struktūros ir kaip jos net tiesiogine prasme ruošiasi karui. Turint tai omenyje, kad būti kare reiškia būti kare, reikia priimti sprendimus, kurie naudingi jūsų šaliai“, – teigė jis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas naujienų portalui lrytas.lt teigė tai vertinantis kaip tam tikrą provokaciją, kurią Baltarusijos režimas išnaudos savo propagandos tikslams.

„Jeigu tai būtų koks nors rinkimų stebėjimas Rusijos okupuotose teritorijose, tai būtų galima įvardyti veikimu prieš valstybę. Tačiau šiuo atveju, nors tai yra autoritarinis režimas, bet tai yra legitimi Baltarusijos teritorija“, – komentavo L.Kasčiūnas.

Sekmadienį Baltarusijoje įvyko pirmieji parlamento ir vietos „rinkimai“ po 2020 metų protestų – jose dalyvauti galėjo tik autoritariniam šalies vadovui lojalūs kandidatai.

Pernai vasario 20 d. Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai paskelbė patenkinantys prokuratūros prašymą civilinėje byloje likviduoti asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“.

Toks sprendimas priimtas nustačius, kad asociacija veikė prieš Lietuvos interesus, skelbė melagingą informaciją apie neva neteisėtus rinkimų rezultatus Lietuvoje. Taip pat teismas pažymėjo, kad asociacija veikla prieštarauja jų skelbtiems tikslams.

Į teismą dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ kreipėsi Generalinė prokuratūra, kuri prašė likviduoti minėtą asociaciją kaip neteisėtai įsteigtą. Anot prokuratūros, asociacija savo veiksmais propaguoja karą ir smurtą, autoritarinį valdymą, veikia dėl kitų valstybių interesų, kurie yra priešingi Lietuvos valstybės interesams, neatitinka teisėtumo reikalavimų, asociacijos veikla priešinga Konstitucijai.

Vilniaus apygardos teismui perduota nagrinėti ir baudžiamoji byla, kurioje dėl veikimo prieš Lietuvą ir viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams pareikšti kaltinimai trims buvusios asociacijos „Tarptautinės geros kaimynystės forumas“ nariams.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Erika Švenčionienė ir Kazimieras Juraitis, veikdami bendrininkų grupėje, ne kartą Lietuvoje, Baltarusijoje ir Rusijoje padėjo šalims agresorėms bei jų organizacijoms veikti prieš Lietuvą. Anot prokuratūros, tokiu būdu buvo keliama grėsmė valstybės nacionalinio saugumo interesams.

E.Švenčionienė taip pat kaltinama ir dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS nusikaltimams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas bylą pradėjo nagrinėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.