Įvaikinimo tarnyba kreipėsi į Rusijos institucijas dėl iš Lietuvos išvežtų mažamečių vaikų

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kreipėsi į Rusijos tarnybas dėl savaitgalį iš Lietuvos į šalį galimai pabėgusios motinos su dviem mažamečiais vaikais.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba<br>T.Bauro nuotr.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Smirnovaitė

2024-02-27 16:18, atnaujinta 2024-02-27 16:34

„Vaiko teisių gynėjai baigė rengti dokumentus dėl į Rusiją išvežtų vaikų grąžinimo į Lietuvą ir išsiuntė juos Užsienio reikalų ministerijai, kuri šiuos dokumentus persiųs Rusijos atsakingoms institucijoms“, – Eltai antradienį patvirtino tarnybos atstovai.

Tarnyba taip pat atkreipia dėmesį, jog, kaip numato Hagos konvencija, gavusios dokumentus toliau prašymą dėl vaikų sugrąžinimo į Lietuvą nagrinės ir visus reikiamus veiksmus vykdys Rusijos institucijos.

Pasak tarnybos, šiuo metu vaiko teisių gynėjai palaiko nuolatinį ryšį su vaikų tėčiu, jam teikiama informacija apie prašymo nagrinėjimo eigą bei laukiančias procedūras.

ELTA primena, kad Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba savaitgalį sulaukė kauniečio kreipimosi dėl jo sutuoktinės galimai į Rusiją išgabentų dviejų vaikų. Pasak į tarnybas pasikreipusio vyriškio, šiuo metu vis dar tęsiasi skyrybų procesas su jo žmona, turinčia Rusijos pilietybę. Teismas, anot jo, yra nustatęs, kad savaitę vaikai turi būti su tėvu, o savaitę su motina. Visgi, sausio 22 d. vyrui atvykus pasiimti mažamečių iš ugdymo įstaigos, paaiškėjo, jog jie jau yra išvežti.

Nurodoma, jog galimai į Rusiją išvežti vaikai – 2015 ir 2017 m. gimimo. Vienas jų, tėvo teigimu, turi Lietuvos, o kitas – Rusijos pilietybę. Su vaikų motina vyrui kol kas susisiekti nepavyko.

Policija dėl vaikų paieškos pradėjo ikiteisminį tyrimą. Apie tai šeštadienį pranešė naujienų portalas 15min.lt.

Pernai vasarą fiksuotas panašus incidentas, kai rugpjūčio 27 dieną teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Vėliau Lietuvos teisėsaugos institucijoms pavyko sugrąžinti mažametę į Lietuvą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.