Migracijos departamentas planuoja patikrinti daugiau nei 18 tūkst. baltarusių, apsigyvenusių Lietuvoje iki ribojimų įvedimo

Migracijos departamentas šiemet planuoja patikrinti daugiau nei 18 tūkst. baltarusių, kurie Lietuvoje apsigyveno dar iki 2022 m. įvestų ribojimų ir patikrinimų. Pasak departamento vadovės Evelinos Gudzinskaitės, šie asmenys turės užpildyti šiuo metu į Lietuvą atvykstantiems baltarusiams išduodamą klausimyną.

Baltarusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltarusija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 11:21 AM

„Imsimės tikrinti visus Baltarusijos piliečius, kurie gavo leidimus gyventi darbo pagrindu dar iki to laiko, kai nebuvo naudojamas papildomas klausimynas. Tie, kurie leidimus gyventi gavo dar iki tol ir kurių leidimai dar galioja – tokių užsieniečių yra apie 18 tūkst., gali būti iki 20 tūkst.“ – Eltai teigė E. Gudzinskaitė.

Departamento vadovė nurodo, kad, atsiradus naujos neigiamos informacijos apie asmenį, dėl tolimesnių veiksmų priėmimo įstaiga kreipsis išvadų į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

„Asmeniui neatsakius į klausimyną, tai bus traktuojama jo nenaudai. Jei žmogus atsakys – vėlgi, bus vertinama, ką jis atsakė. Ir jei bus rasta neigiamos informacijos, konsultuosimės su VSD. Jei departamentas duos išvadą, kad asmuo kelia grėsmę valstybės saugumui, leidimas gyventi jam bus naikinamas“, – pažymėjo E. Gudzinskaitė.

Nuo 2022 m. lapkričio į Lietuvą atvykstantiems rusams ir baltarusiams buvo įvesta prievolė užpildyti specialų klausimyną ir pareikšti požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje. Nuo tada iki praėjusių metų pabaigos keliančiais grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui pripažinti 2041 šių šalių piliečiai. Iš jų – 1644 baltarusiai, 397 – rusai.

Šiemet Lietuvos politikai prakalbo apie dar griežtesnius patekimo į šalį ribojimus rusams ir baltarusiams. Tokį siūlymą pateikė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Politikas ketina siūlyti panaikinti leidimus gyventi Lietuvoje reguliariai į Rusiją ir Baltarusiją grįžtantiems šių šalių piliečiams.

ELTA primena, kad vasario pradžioje po pateikimo parlamente pritarta įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma dar vieneriems metams pratęsti Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomas nacionalines sankcijas bei sugriežtinti į šalį atvykstančių baltarusių patikrą.

Kaip ir ankstesniu Seimo sprendimu, įstatymo pataisose išlieka numatyti ribojimai dėl vizų išdavimo rusams ir baltarusiams. Numatomos išimtys tiems asmenims, kurie yra Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių šeimos nariai, tarptautinius vežimus vykdančių ekipažų įgulų nariai. Taip pat ribojimai negaliotų asmenims, kurie atvyksta į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių.

Seimui priėmus įstatymo pataisas, ribojamųjų priemonių taikymas būtų pratęstas nuo šių metų gegužės 3 d. iki 2025 m. gegužės 2 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.