A. Bilotaitė: per trejus metus iš esmės pakeitėme valstybės sienos saugumo situaciją

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) 2023 m. veiklos rezultatų pristatyme, kuriame buvo aptarti pastarųjų metų pasiekimai stiprinant valstybės sienos apsaugą, gerinant pasieniečių aprūpinimą, taip pat nubrėžtos gairės šių metų darbams.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 11:57 AM

„Per trejus metus įgyvendinome tai, kas iš pirmo žvilgsnio per tokį trumpą laiką atrodė neįmanoma. Sukūrėme pavyzdiniu Europai tapusį sienos apsaugos standartą – skubiai įrengtas 510 km fizinis barjeras, 100 proc. pasienio su Baltarusija padengta moderniomis sienų stebėjimo sistemomis. Sustiprinome pasieniečių aprūpinimą, taip pat ir NATO standartus atitinkančia ginkluote. Tad turime kuo didžiuotis. Mūsų siena stipriausia per visus 33 nepriklausomybės metus, o pasieniečiai geriau nei bet kada pasirengę atremti bet kokias grėsmes“, – VSAT renginyje kalbėjo ministrė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, situacija pasienyje nuo 2021 m. pasikeitė neatpažįstamai. Tuo metu Audito išvada skelbė, jog tarnyba „neaprūpinta pagal karinį ir civilinės saugos standartą“. Valstybės sienos stebėjimo sistemos dengė tik 38 proc. pasienio su Baltarusija ruožo, o pabaigti jas planuota tik iki 2027 m. Ministrė pabrėžė, kad nuo 2020 m. VSAT biudžetas išaugo net 77,2 proc., iš jų 46,7 proc. skirta darbo užmokesčiui.

Prie valstybės sienos stiprinimo praėjusiais metais taip pat prisidėjo 4 pasienio kontrolės punktų uždarymas, atkurta Pakrančių apsaugos rinktinė, patrulio tako įrengimas, atnaujintas Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, kuriuo stiprinama pasieniečių ir kariuomenės sąveika pasienyje.

Kalbėdama apie šių metų tikslus, ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, kad reikia ir toliau stiprinti pasieniečių pajėgumus ir didinti reagavimo greitį, ruoštis netipinėms situacijoms ir atsakui į hibridines grėsmes.

Kaip nurodo ministerija, ateinančiais metais numatoma užtikrinti nuolatinį sienos stebėjimo sistemų atnaujinimą, pabaigti pasieniečių perginklavimą NATO standartus atitinkančiais ginklais, plėsti bepiločių orlaivių parką, stiprinti kontrmobilumo pajėgumus, rengti daugiau pratybų su kariuomene.

Ministrė taip pat pabrėžė, jog ypatingas dėmesys turėtų būti skirtas ES išorės sienos stiprinimui Rusijos Federacijos kryptimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.