G. Nausėda prieš susitinkant kavos tikrins ne tik T. V. Raskevičiaus parašą: šis išdėstė, kodėl pasikalbėti būtina

Prezidento Gitano Nausėdos atstovai dar nepatikrino Seimo nario, „laisviečio“ Tomo Vytauto Raskevičiaus parašo autentiškumo, kai šis, norėdamas susitikti su šalies vadovu ir pasikalbėti apie LGBT bendruomenei svarbius klausimus, pasirašė už G.Nausėdos kandidatavimą prezidento rinkimuose ir gavo galimybę su juo išgerti kavos.

Prezidento Gitano Nausėdos atstovai dar nepatikrino Seimo nario, „laisviečio“ Tomo Vytauto Raskevičiaus parašo autentiškumo, kai šis, norėdamas susitikti su šalies vadovu ir pasikalbėti apie LGBT bendruomenei svarbius klausimus, pasirašė už G.Nausėdos kandidatavimą prezidento rinkimuose ir gavo galimybę su juo išgerti kavos.<br> Lrytas.lt koliažas
Prezidento Gitano Nausėdos atstovai dar nepatikrino Seimo nario, „laisviečio“ Tomo Vytauto Raskevičiaus parašo autentiškumo, kai šis, norėdamas susitikti su šalies vadovu ir pasikalbėti apie LGBT bendruomenei svarbius klausimus, pasirašė už G.Nausėdos kandidatavimą prezidento rinkimuose ir gavo galimybę su juo išgerti kavos.<br> Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius <br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Povilas Mačiulis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
 Povilas Mačiulis.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Povilas Mačiulis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
 Povilas Mačiulis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 29, 2024, 10:54 AM

Tačiau, kaip naujienų portalą lrytas.lt patikino prezidento rinkimų štabo vadovas Povilas Mačiulis, jeigu paaiškės, kad parašas iš tiesų tikras, G.Nausėda „neskirstys žmonių“ ir laiko Seimo nariui tikrai skirs.

„Prezidentas neskirsto žmonių ir susitiks su visais, kurie bus atitikę sąlygas“, – aiškino jis.

Kaip atrodys susitikimai – dar neaišku

Primename, kad šalies vadovas neseniai savo feisbuke paskelbė kvietimą – 5 už jį pasirašiusius žmones jis pažadėjo pakviesti išgerti kavos. Tiesa, reikia atitikti tam tikras sąlygas – G.Nausėdos kvietimo esą sulauks 5000-asis, 7500-tasis, 10000-tasis 15000-tasis ir 20000-tasis už jo dalyvavimą rinkimuose pasirašęs gyventojas.

Tačiau netrukus į tokią prezidento iniciatyvą sureagavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) – po jos pastabų G.Nausėda patikslino, kad už kavą kiekvienas visgi turės susimokėti pats, tačiau kvietimas susitikti ir toliau galioja.

Šią savaitę parlamentaras, Laisvės partijos narys ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T.V.Raskevičius pranešė, jog jam nusišypsojo laimė už G.Nausėdą pasirašyti 15000-uoju numeriu. Tiesa, portalui lrytas.lt jis prasitarė, kad specialiai išlaukė reikiamo momento, nes su prezidentu esą tikrai turi ką aptarti, tik vis nepavyksta.

„Taip, prisijungiau prie kompiuterio, pusvalandį sėdėjau, mačiau, kad artėju prie 15000, ir vis laukiau, tykojau, kol pavyko. (...) Kadangi buvo aiški instrukcija, tai ne tik feisbuke papostinau, bet ir išsiunčiau nurodytu elektroniniu paštu informaciją su tai įrodančia ekrano nuotrauka.

Labai tikiuosi, kad pavyks aptarti LGBT ir kitus žmogaus teisių klausimus, Civilinės sąjungos įstatymą, ir labai tikiuosi, kad prezidentas rinkiminės kampanijos metu nevengs aštrių temų“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

Paklaustas, ką darytų, jeigu prezidentas su juo susitikti visgi nenorėtų, Seimo narys svarstė, jog tokiu atveju tai būtų melaginga agitacija, tačiau abejojo, ar G.Nausėda tikrai galėtų nevykdyti savo pažadų.

Tokiais pažadais neabejoja ir prezidento rinkimų štabo vadovas P.Mačiulis, pabrėžęs, kad G.Nausėda kavos išgers su visais, kurie atitiks nurodytas sąlygas.

„Prezidentas neskirsto žmonių ir susitiks su visais, kurie bus atitikę sąlygas“, – portalui lrytas.lt ketvirtadienį sakė P.Mačiulis.

Tiesa, kiek anksčiau jis atkreipė dėmesį, kad prezidentūra gavo net kelias skirtingas ekrano nuotraukas, kuriose matoma, kad žmonės pasirašė būtent 15000-ieji. Dėl to, pasak P.Mačiulio, reikės tikrinti T.V.Raskevičiaus parašo autentiškumą.

To padaryti prezidentūra kol kas nespėjo – pasak P.Mačiulio, 5 žmonėms kvietimai išgerti kavos su G.Nausėda bus išsiųsti tada, kai galutinai bus surikti visi reikalingi parašai.

„Dar nepavyko, tiesiog dar nebuvo tam laiko. Greitu metu surinksime 20000 parašų, bus paskutiniai pateikę, ir tada įsivertinsime – čia kelių dienų bėgyje tai įvyks“, – informavo G.Nausėdos rinkimų štabo vadovas.

Pasak P.Mačiulio, prezidentūra gavo ir akivaizdžių klastočių, todėl patikrinti atsiųstas nuotraukas – būtina. Kaip vyks penkių pasirašiusiųjų susitikimas su G.Nausėda, taip pat kol kas neaišku – gali būti ir taip, kad prezidentas susitiks su kiekvienu atskirai, o gali būti ir taip, kad pasikvies visus kartu.

„Pagalvosime – iš pirmųjų atsiuntusių, berods 7500-ieji, irgi buvo, kad atsiuntė keli žmonės, ir matėsi, kad tikrai yra klastotės, padaryta su kompiuterine programa.

Jeigu ir kiti tokie matysis, tai tų nekviesime, o visus kitus – pakviesime“, – patikino P.Mačiulis.

Paaiškino, kodėl nori pasikalbėti

Savo ruožtu T.V.Raskevičius trečiadienį feisbuke detaliau paaiškino, kodėl taip nori susitikti su G.Nausėda. Tą padaryti jis jau bandė ir anksčiau – kartą išgirdęs prezidento žodžius, kad šis turi LGBT bendruomenei priklausančių draugų ir „su jais valgo picą“, parlamentaras picą nusiuntė ir į prezidentūrą, tačiau ji buvo grąžinta Seimo nariui.

Pasak T.V.Raskevičiaus, Civilinės sąjungos įstatymas vis dar įstrigęs Seime, todėl G.Nausėdos laikysena žmogaus teisių klausimais – ypač svarbi.

„Vakarykštis epizodas, kai man pavyko 15000-uoju numeriu pasirašyti už Gitano Nausėdos kandidatūrą rinkimuose ir tokiu būdu „laimėti“ pokalbį su Prezidentu prie kavos puodelio, daugeliui iš Jūsų galėjo pasirodyti kaip linksmas pokštas. Tačiau tai nėra pokštas ir tuoj paaiškinsiu, kodėl.

Kryptingai siekiau akistatos su Prezidentu man ir mano bendruomenei svarbiais klausimais nuo pirmos savo kadencijos Seime dienos. Siunčiau raštus, pakvietimus, kviečiau Prezidentą susitikti su tos pačios lyties šeimomis. Daug kas prisimenate istoriją, kai išgirdęs, jog Prezidentas „turi draugų gėjų ir su jais valgo picas“, jo Ekscelencijai nusiunčiau picą, kurios jis nepriėmė, nes „Prezidentūroje galioja nulinė dovanų politika“. Viskas kaip į sieną.

Tačiau yra geras posakis: „belsk ir tau bus atidaryta“. Matyt, ne veltui mano bilietas „kavuko loterijoje“ buvo laimingas. Civilinės sąjungos įstatymas šiuo metu vis dar yra politinėje darbotvarkėje. Nepaisant visų trukdymų ir pagalių kaišiojimo į ratus, iki šio įstatymo priėmimo Seime liko paskutinis balsavimas“, – rašė Laisvės partijos narys.

Pasak jo, kai praėjusiais metais Estija įtvirtino santuokos lygybę, o Latvija priėmė Partnerystės įstatymą, Lietuva žmogaus teisių žemėlapyje atrodo nebeadekvačiai. Politikas taip pat svarstė, kodėl viešai suabejota tik jo parašo autentiškumu.

„Vakarietiškos vertybės ir žmogaus teisės šiandien kaip niekad yra ir nacionalinio saugumo klausimas – atėjus dienai X, mūsų saugumo partneriai gins ne tik mūsų valstybės teritoriją, bet ir tą pačią kultūrinę ir vertybinę sistemą. Todėl Prezidento laikysena Civilinės sąjungos įstatymo atžvilgiu yra kaip niekad svarbi – tik nuo jo priklauso, ar šis įstatymas nebus vetuotas.

Ir šis klausimas savo aktualumo nenustos tiek likusioje, tiek ir galimai naujoje kadencijoje. Todėl labai keistai atrodo Prezidento rinkimų štabo pasamprotavimai apie tai, kad jie tikrins mano parašo autentiškumą. Ar tokie patikrinimai buvo atliekami ir kitiems, pasirašiusiems „laiminguoju“, pvz., 7500-uoju, numeriu? O gal tai tiesiog dvigubi standartai ir išsisukinėjimas, siekiant išvengti nepatogaus pokalbio visuomenėje aštria tema? O kalbėtis yra apie ką“, – teigė T.V.Raskevičius.

Pasak Seimo nario, „jei pokalbio temų maža“, jis įsipareigoja surinkti ir prezidentūrai perduoti LGBT bendruomenės klausimus apie tai, „ką reiškia kasdien būti LGBT žmogumi Lietuvoje“.

„Apie tai, kokią ilgą ir kartais labai skaudžią kelionė keliauja kiekvienas LGBT žmogus, prieš atsiskleisdamas savo tėvams ir artimiesiems. Apie tai, kaip kiekvieną LGBT žmogų sužeidžia ir skaudina homofobinės patyčios, internetiniai komentarai ar net fizinio smurto protrūkiai.

Galiausiai apie tai, kaip kiekvienas LGBT žmogus myli Lietuvą ir yra pasiruošęs ją visomis išgalėmis ginti, nes už laisvę – Lietuvos laisvę – mes nieko brangiau neturime. Pasikalbėkime, pone Prezidente“, – rašė T.V.Raskevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.