Požiūrį keičiantis projektas „(Ne)matomi“ pristato naujienas – dar arčiau skaitytojo

Skaitomiausio naujienų portalo Lietuvoje Delfi iniciatyvai „(Ne)matomi“ sukako vos du mėnesiai. Per šį laiką skaitytojus, klausytojus ir žiūrovus jau pasiekė daugiau nei 150 turinio vienetų, prie iniciatyvos prisijungė solidūs partneriai, o „(Ne)matomus“ palaikančių gretose – 12 organizacijų, vienijančių žmones su negalia. Be to, pristatoma dar viena naujiena – atnaujintas projekto polapis, leisiantis dalintis istorijomis.

Neįgalieji mieste<br>V.Ščiavinsko /asociatyvo nuotr.
Neįgalieji mieste<br>V.Ščiavinsko /asociatyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 4:50 PM

„Dideli pokyčiai prasideda nuo keičiamo požiūrio. Bendradarbiaudami su partneriais ir draugais, kasdien ir stengiamės tai daryti – keisti visuomenės požiūrį į negalią iš esmės, kad vieną dieną nebeliktų „mes“ ir „jie“. Kad skirstymo ir rūšiavimo neliktų darbe, gatvėje, mokykloje, parduotuvėje ar bet kur, kur šiandien žmonės su negalia vis dar jaučiasi nematomi ar matomi tuo kampu, kuris labiau primena diskriminaciją, o ne įtrauktį“, – kalba Delfi direktorius Vytautas Benokraitis.

Svarbiausios iniciatyvos „(Ne)matomi“ naujo internetinio polapio funkcijos – skiltis „Pasidalink savo istorija“, į kurią žmonės gali siųsti savo ar artimųjų su negalia istorijas, išgyvenimus, taip pat pranešti apie problemas, pvz., infrastruktūros, švietimo sistemoje ar darbo rinkoje esančius nesklandumus, diskriminacijos dėl negalios apraiškas. Kita polapio skiltis – „Apie iniciatyvą kalba“: joje galite stebėti iniciatyvos sklaidą įvairiais kanalais. Skiltyje „Prisidėk prie iniciatyvos“ norintys remti projektą verslo atstovai ras visą informaciją, kaip jau dabar gali tai padaryti.

„Yra tiek daug problemų, kurių ignoruoti tiesiog negalima, nes jos paliečia be galo daug žmonių, kurių dažnai tarsi pasirenkame nematyti, kaip ir jų problemų. Manau, esminis dalykas, norint keisti visuomenės požiūrį į žmones su negalia, ir yra bendravimas – ne tik kalbėti, bet ir išgirsti. O vykdant projektą komunikacija šiuo metu tikrai aktyviai vyksta – tai aiškiai parodo prie iniciatyvos prisijungti pasirinkusios organizacijos“, – įsitikinęs iniciatyvos „(Ne)matomi“ ambasadorius, ergoterapeutas Lukas Kamarauskas.

Su šiuo projektu dirba didžiulė Delfi darbuotojų ir autorių komanda. Skiltyje „Iniciatyvos koordinatoriai“ rasite informaciją apie projektą įgyvendinančius žmones: turinio kūrėjus, laidų vedėjus, ambasadorius ir koordinatorius.

Iniciatyva „(Ne)matomi“ per du mėnesius ne tik spėjo pritraukti didelę skaitytojų auditoriją, bet ir įrodė žurnalistams, kokia įdomi yra ši socialinė tematika. Jau parengta apie pusantro šimto straipsnių, tyrimų, vaizdo reportažų, turime ir laidą „(Ne)matomi“, kurioje komunikacijos ekspertė Laura Dabulytė pašnekovus kalbina itin jautriomis temomis. Daug dėmesio skiriame ne tik istorijoms, bet ir įtraukties darbo rinkoje, įtraukiojo ugdymo, infrastruktūros problemoms. Kartu matau, kad „(Ne)matomi“ jau tampa bendruomene, kurią žmonės atpažįsta ir suvokia kaip galimybę išsakyti savo nuomonę“, – kalba iniciatyvos turinio koordinatorė Gabrielė Budrienė.

Polapio skiltyje „Iniciatyvą palaiko“ rasite visus „(Ne)matomų“ partnerius ir draugus. Šiuo metu prasmingą projektą remia didžiausia šalies telekomunikacijų bendrovė „Telia“ ir viena didžiausių trąšų gamintojų pasaulyje „Yara“, o palaikytojų ir draugų gretose – Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“, VšĮ „Draugiški autizmui“, socialinė darbo agentūra „Sopa“, Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija, Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nevyriausybinė organizacija „Socialinis taksi“, Lietuvos dirbančių neįgaliųjų asociacija, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“, Lietuvos triračių sporto asociacija, Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“, asociacija „Savarankiškas gyvenimas“.

„Svarbi kiekvieno projekto ar iniciatyvos dalis – galimybė jį auginti, ieškoti naujų formų, o, kalbant apie šį projektą, – ir padaryti pokytį, todėl labai kviečiame įmones jungtis prie mūsų. Šiuo metu turime du didelius solidžius partnerius – įmones „Yara“ ir „Telia“. Tačiau tai nėra galutinis sąrašas verslų, kurie gali prie mūsų prisijungti ir įgyvendinti pagrindinį projekto tikslą – po kelerių metų nuo pavadinimo nubraukti pradžią „ne“ ir palikti „Matomi“, – prisijungti prie projekto verslus kviečia „(Ne)matomų“ koordinatorius, Delfi pardavimo skyriaus vadovas Arnas Skardžius.

Pasiruošę kartu keisti požiūrį? Susipažinkite su iniciatyva „(Ne)matomi“ Delfi portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.