Šokėjos ant ledo M. Drobiazko pilietybės byla lieka neatversta dėl didelio teismo darbo krūvio

Šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko bylą dėl atimtos Lietuvos pilietybės įstrigo teisme – nors skundas teismui buvo paduotas dar pernai spalį, jis kol kas neišnagrinėtas, byloje net nepaskirtas posėdis. Teismas teigia, kad taip atsitiko dėl labai didelio darbo krūvio.

 Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Steniulienė

2024-03-02 14:08

„Atsižvelgiant į tai, kad teismas antrus metus dirba dvigubu krūviu, dėl didžiulio bylų likučio ir dėl to, kad šiai bylai išnagrinėti nėra įstatymo nustatyti greitesni terminai, byla bus paskirta į posėdį eilės tvarka“, – rašoma Regionų administracinio teismo atstovės Sigitos Gamulėnienės atsakyme Eltai.

Teismas skelbia, kad pernai Vilniaus apygardos administraciniame teisme, kuris po reformos vadinamas Regionų apygardos administraciniu teismu, buvo išnagrinėtos 10 663 bylos. Pasak teismo, tokia situacija tęsiasi antrus metus iš eilės dėl gerokai padidėjusio prieglobsčio ir migracijos bylų skaičiaus. Vidutiniškai vienas teisėjas per metus vienasmeniškai ir kaip kolegijos pranešėjas išnagrinėjo 464 administracines bylas.

Teismas į šokėjos ant ledo pilietybės bylą jau anksčiau kaip trečiuosius asmenis įtraukė Migracijos departamentą ir Pilietybės reikalų komisiją. Atsakovas šioje byloje yra prezidentas Gitanas Nausėda.

M. Drobiazko teigė apskundusi sprendimą siekdama „kovoti už tai, ką laikau teisinga ir svarbu“.

ELTA primena, kad prezidentas pernai rugsėjo viduryje pasirašė dekretą, kuriuo iš M. Drobiazko atėmė Lietuvos pilietybę. Tai padaryti rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, argumentuodama jos viešai reiškiamu palaikymu karą Ukrainoje vykdančiam Kremliaus režimui.

Rusijos sportininkei Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta prieš 30 metų už nuopelnus Lietuvos sportui ir šalies vardo garsinimą. M. Drobiazko su savo vyru Povilu Vanagu yra atstovavusi Lietuvai įvairiuose čempionatuose.

Seimas yra priėmęs Pilietybės įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvos pilietybę atimti iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Lietuvos institucijos teigia, kad M. Drobiazko palaiko glaudžius profesinius ir asmeninius ryšius su Tatjana Navka – Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona. T. Navkai Europos Sąjunga ir JAV yra įvedusios sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.