G. Nausėda dar nesulaukė klausimų iš Seimo VSD pranešėjo komisijos: šiai ketinant pratęsti darbą, primena apie artėjančius rinkimus

Prezidentūra tikina, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda ketina raštu atsakyti į klausimus, kuriuos kelia Seimo parlamentinė komisija, tirianti pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją. Tačiau, nurodo prezidento komanda, būtent G. Nausėdai adresuoti klausimai vis dar nepasiekė Daukanto aikštės – nors parlamentinis tyrimas turėtų būti užbaigtas jau šią savaitę.

Gitanas Nausėda.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Mar 6, 2024, 8:02 PM, atnaujinta Mar 6, 2024, 8:03 PM

„Prezidentas dar prieš tris mėnesius informavo esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu. Nepaisant to, kad daugiau nei prieš keturis mėnesius Seimo valdančiųjų sudaryta laikinoji tyrimo komisija turi pateikti savo išvadas iki šios savaitės pabaigos, komisijos klausimų prezidentas iki šiol nėra sulaukęs“, – atsakyme Eltai nurodė prezidento komunikacijos grupė.

Tiesa, parlamentinės komisijos pirmininkas Vytautas Bakas po pirmadienį vykusių posėdžių informavo, jog bus prašoma bent dviem savaitėms pratęsti darbą. Anot jo, pateikti išvadas iki kovo 10 d. – kaip ir buvo nutarta steigiant komisiją – sudėtinga dėl ilgai trunkančių teisinių informacijos išslaptinimo procesų.

Prezidentūra, ir anksčiau neigiamai vertinusi šios komisijos darbą, leidžia suprasti, kad tokie ketinimai pratęsti išvados rengimo terminą sutinkami kritiškai.

„Pažymėtina, kad komisija atidėlioja savo išvadų teikimą tuo metu, kai iki prezidento rinkimų lieka vos 63 dienos“, – teigiama komentare.

Eltai V. Bakas anksčiau yra teigęs, kad komisija buvo išsiuntusi kvietimą prezidentui atvykti į posėdį liudyti. Bet, anot jo, nesulaukus jokio atsakymo, nutarta, kad klausimai bus išsiųsti raštu.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją.

Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento G. Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui turėtų pateikti iki kovo 10 d. Tačiau svarstoma komisijos darbo terminą nukelti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.