Riaušių bylos liudytojai: A. Lobovas elgėsi kaip lyderis, susirinkusieji bijojo policijos guminių kulkų

Viešojo saugumo tarnybos (VST) Kauno kuopos vadas Olegas Dankinas sako, kad 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusiose riaušėse Andrejus Lobovas elgėsi kaip lyderis, po jo pasisakymų minia suaktyvėdavo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja riaušių prie Seimo bylą.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja riaušių prie Seimo bylą.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja riaušių prie Seimo bylą.<br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja riaušių prie Seimo bylą.<br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 1:28 PM

„Žmogus su garsiakalbiu kursavo pirmyn atgal, mes žinom, kad, kai žmogus nori būti lyderis, paima garsiakalbį ir lipa ant scenos“, – riaušių prie Seimo bylą nagrinėjančiam Vilniaus miesto apylinkės teismui trečiadienį sakė O. Dankinas.

O. Dankinas pasakojo, kad jis iš pradžių gavo žinutę apie neramumus migrantų stovykloje Rūdninkuose, tačiau kai atvyko, neramumai jau buvo pasibaigę, tada išvyko į Vilniaus dalinį – buvo gauta žinutė apie aliarmo paskelbimą.

„Pajudėjom prie Seimo, buvo pranešta, kad ten vyksta neramumai, buvo didelė minia žmonių, negalėjom pravažiuoti, mūsų transportas įvažiavo į Seimo vidinį kiemelį, gavom komandą apsirengti antiriaušinius komplektus ir su savo pajėgom išsirikiavom ant kelio. Žmonės buvo nepatenkinti, šūkavo“, – teismui pasakojo liudytojas.

Jis sakė pats jėgos nenaudojęs, nes jėgos naudojimui nebuvo duota komanda.

„Komanda išlaisvinti aikštę nuo mitinguotojų buvo tik naktį, gal 1–2 valandą. Tada mūsų pajėgos pradėjo judėti į priekį, sulaikėm vieną asmenį, pristatėm pareigūnams, paskui buvo komanda išvykti į dislokacijos vietą“, – prisiminė liudytojas.

Pasak O. Dankino, minia šūkavo „fašistai“, „Seimą lauk“, mėtė į pareigūnus akmenis.

„Tikrai pataikė, ir man pataikė, ir į šalmą pataikė. Mums nebuvo komandos reaguoti – stovėjom užsidengę skydus, nebuvo komandos reaguoti į mėtymą. Jie šūkavo, rėkavo, būdavo, kad spardydavo pareigūnų skydus, pareigūnai reikalavo pasitraukti, jie buvo perspėjami, kad, jei nesiliaus, panaudosim specialiąsias priemones“, – sakė liudytojas.

Pasak jo, pagrindinių provokatorių buvo ne mažiau aštuonių – jie daugiau rėkdavo, kažką bandė pasakyti.

Mitingo dalyvė: maniau, kad atvykusios orkos šaudys guminėmis kulkomis

Teismas kaip liudytoją apklausė ir prie Seimo vykusio mitingo dalyvę Rūtą Jonauskaitę. Jai įtarimai nebuvo pareikšti, nes moteris nesmurtavo prieš pareigūnus, o dar sudrausmino pažįstamą Editą Bernotaitę, kad ji elgtųsi tinkamai. Tuo metu E. Bernotaitė dėl savo veiksmų sulaukė kaltinimų ir yra teisiama riaušių prie Seimo byloje.

„Vyko mitingas, vykau išsakyti nuomonę prieš priverstinius skiepus, su tėčiu ir jo žmona, dar pažįstama (E. Bernotaitė – ELTA), vykau į gražų renginį, bent jau mano akimis. Prie pačio Seimo daug žmonių buvo, viskas buvo taikiai, gražu, buvo daug šeimų, daug jaunų žmonių, prieš išvažiuojant visa mūsų bendruomenė palei Seimą ėjo,“ – teismui pasakojo liudytoja R. Jonauskaitė. ELTA primena, kad 2021 metų rugpjūčio 10-ąją dieną prie Seimo vyko mitingas, vėliau jis perraugo į riaušes.

„Vakarinį įvykį atsimenu – daug policijos priešiškai nusiteikusios, su Edita Bernotaite važiavom. Kai jau buvom išvykę, Edita gavo žinutę, kad visi žmonės pasilikę, tada ir mes nusprendėm vėl važiuoti – jei kiti nesiskirsto, grįžtam atgal. Stovėjo žmonių kompanija, tęsėsi mitingas. Paskui prasidėjo kaip ir policijos provokacija mums. Pradėjo stumdyti žmones, ašarinės dujos, tada ir iš mūsų pusės stumdymasis. Policija bandė patraukti prie Seimo susirinkusius žmones, jie klaupėsi. Mes tiesiog stebėjom, nėjom, kas klaupėsi, kas stumdėsi tarpusavyje, policija stūmė žmones, o žmonės bandė tvirtai stovėti ir neužleisti pozicijų“, – teismui teigė mitinge dalyvausi moteris.

Pasak liudytojos, būdama prie Seimo, jos pažįstama Edita metė vieną akmenį, tačiau į nieką nepataikė.

Pasak R. Jonauskaitės, ji tada klausė Editos, kodėl ji taip pasielgė ir sudrausmino, kad taip elgtis negalima, kitų susirinkusiųjų ji nepažinojo, todėl jų neramino. Pažįstama Edita skundėsi, kad į ją lyg buvo papurkšta dujų.

Per ikiteisminį tyrimą R. Jonauskaitė pasakojo, kad kažkas iš dalyvavusių asmenų uždegė dūminę petardą ir padavė mano tėčiui.

Liudytoja taip pat pasakojo teismui, kad per apklausą policijoje iš jos trumpam buvo paimtas telefonas.

„Pareigūnai tikrino susirašinėjimą su Edita, kokioms grupėms feisbuke priklausau. Iš pradžių apžiūrėjo mano akivaizdoje, paskui išsinešė į kitą kabinetą. Viena išsinešė mano telefoną, o kita kalbėjo su manimi“, – apklausą policijoje prisiminė R. Jonauskaitė.

R. Jonauskaitė taip pat sakė prisimenanti policijos šūksnius: „Vėtra“.

„Tada atvyko orkos – policijos padalinys, kuris kovoja su riaušėmis. Maniau, kad šaudys guminėmis kulkomis, kažkas įspėjo, kad juodai apsirengę pareigūnai gali šaudyti guminėmis kulkomis“ – sakė liudytoja.

Moteris buvo su šortais, bijojo, kad jos kojos gali būti sužalotos, todėl bėgo.

„Iš pareigūnų girdėjau tik apie „Vėtrą“, – sakė R. Jonauskaitė.

„Vėtra“ yra riaušių malšinimo planas. Šis planas skirtas itin pavojingų reiškinių suvaldymui.

Šio plano pareigūnai nebuvo įvedę, tai yra pripažinęs tuometis Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas. Jis teigė, kad policija situaciją prie Seimo kontroliavo, riaušės neplito, „nebuvo daromi nuolatiniai pažeidimai“, „nebuvo nuolatinio pareigūnų, asmenų žalojimo“, pareigūnai buvo sužaloti tik per aktyvią fazę.

Kaltinimai pareikšti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.