VSD pranešėjo komisija sutarė dėl prezidentui siunčiamų klausimų

Pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tirianti laikinoji Seimo komisija trečiadienį parengė klausimus Gitanui Nausėdai.

Komisija.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Komisija.<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martyna Pikelytė

Mar 6, 2024, 8:06 PM

Vykusiame uždarame posėdyje dar kartą liudijo ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjas T. Gailius. Pasak laikinosios komisijos pirmininko Vytauto Bako, pakartotiną apklausą nuspręsta daryti tarnyboms atsisakius pateikti tam tikrą informacijos dalį.

„Papildomai apklausėme pranešėją Tomą Gailių, čia buvo netikėtas ir pakankamai greitai suorganizuotas klausimas. Klausimai susiję su informacijos, kurią jis pateikė VSD direktoriui turiniu“, – Eltai teigė V. Bakas.

„Taip pat klausimai susiję su informacijos, kurią jis pateikė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) turiniu. Kaip žinote, tarnybos atsisako pateikti komisijai dalį šios informacijos, todėl mes papildomai apklausėme pranešėją“, – pridūrė jis.

Komisijos pirmininkas patikino, kad posėdžio metu buvo patvirtinti ir klausimai, kurie dar šią savaitę bus siunčiami prezidentui Gitanui Nausėdai. V. Bako teigimu, jų suformuluota virš 60.

Pasak jo, posėdžio metu buvo sutarta ir dėl prašymo pratęsti komisijos veiklą dar dviems savaitėms.

„Komisija pritarė sprendimui pratęsti veiklą dviems savaitėms“, – kalbėjo V. Bakas.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją.

Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento G. Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui turėtų pateikti iki kovo 10 d. Tačiau svarstoma komisijos darbo terminą nukelti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.