G. Nausėda pasirašė dekretus dėl I. Liepos ir J. Kudimovo pilietybių panaikinimo

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretus, kuriais panaikino verslininkui Jurijui Kudimovui bei baleto šokėjai Ilzei Liepai išimties tvarka suteiktas Lietuvos Respublikos pilietybes.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

2024-03-07 14:07

Apie tai Eltai patvirtino šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis.

Pilietybės reikalų komisija dar vasario 9 d. pateikė rekomendaciją dėl buvusio KGB darbuotojo J. Kudimovo. Įvertinus Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Valstybės saugumo departamento (VSD) bei kitų tarnybų duomenis, konstatuota, jog J. Kudimovas vykdo veiklą, nesuderinamą su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais. Žvalgybos teigimu, verslininkas iki šiol palaiko ryšius su įtakingais asmenimis Rusijoje, dalyvavo Kremliaus valdomų įmonių veikloje, neskaidriose Vakarų šalių rinkimų finansavimo iš Rusijos schemose.

Tuo metu išvadą dėl šokėjos I. Liepos Pilietybės reikalų komisija priėmė vasario 14 d. Nutarta siūlyti naikinti 2000 m. išimties tvarka balerinai suteiktą pilietybę dėl viešai reiškiamo palaikymo Rusijai, pačios šokėjos keliamos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui. Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius interviu, kuriame ji neslepia simpatijų Vladimirui Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

ELTA primena, kad panašiu pagrindu pernai rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.