S. Cichanouskaja sureagavo į Lietuvos tarnybų įspėjimus dėl verbuojamų baltarusių: abejoju, kad jų yra daug

Reaguodama į Lietuvos žvalgybos įspėjimus dėl Baltarusijos režimo bandymų verbuoti šalyje gyvenančius baltarusius, Sviatlana Cichanouskaja prašo Lietuvos valdžios supratimo. Ji abejoja, kad režimui šnipinėjančių ir Lietuvoje gyvenančių baltarusių yra daug.

Sviatlana Cichanouskaja<br>T.Bauro nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-08 12:48

„Aš norėčiau, kad Lietuvos valdžia ir specialiosios tarnybos nenaudotų baltarusių sielvarto ir skausmo politiniame gyvenime. Mes laukiame, siekiame solidarumo. Mes pasiryžę sumokėti didelę kainą mūsų laisvei, mūsų nepriklausomybei. Ir aš noriu, visų pirma, kad Lietuvos žmonės suprastų, kas vyksta“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Žinoma, Lietuvos tarnybos turi identifikuoti tuos, kurie gali dirbti KGB, bet aš tikrai abejoju, kad jų yra daug“, – pridūrė ji.

Baltarusijos opozicijos atstovė taip pat tikino, kad jos komanda padeda Lietuvos žvalgybai nustatyti režimui šnipinėjančius asmenis.

S. Cichanouskaja prakalbo ir apie Baltarusijos ir Rusijos režimų nukreiptą informacinę ataką prieš baltarusių opoziciją. Pasak jos, šie režimai nori supriešinti baltarusių ir lietuvių tautas.

„Matau labai aiškius Lukašenkos propagandos, numanau, kad taip pat ir Rusijos propagandos bandymus daryti įtaką. Režimai nori supriešinti baltarusių tautą su lietuviais. Lietuviai yra mūsų svarbūs sąjungininkai mūsų kovoje už demokratiją ir laisvę Baltarusijoje“, – sakė Baltarusijos opozicijos lyderė.

„Matydami tokią Lietuvos valdžios ir žmonių paramą, žinoma, režimai nori ją sustabdyti. Ir dėl to jie sąmoningai vykdo šią informacinę ataką“, – akcentavo ji.

S. Cichanoskaja nenorėjo vertinti, ar reikėtų naikinti leidimus gyventi Lietuvoje reguliariai į Baltarusiją grįžtantiems asmenims.

„Tai sudėtingas klausimas, nes dauguma žmonių, kurie pabėgo dėl represijų, jie negali grįžti atgal. Tai suprantama. Bet yra daug žmonių, kurie atvyko dirbti čia ir jie turi šeimas, vaikus Baltarusijoje ir jie turi turėti galimybę keliauti. Abejoju, kad daug tų, kurie turi humanitarinį leidimą gyventi, keliauja“, – žurnalistams penktadienį sakė S. Cichanoskaja.

„Baltarusijos žmonės bėga iš Baltarusijos ne dėl geresnio gyvenimo, o dėl represijų“, – akcentavo ji.

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) direktorius Elegijus Paulavičius pristatydamas grėsmių vertinimo ataskaitą ketvirtadienį atkreipė dėmesį, kad nuolatinis tarp Lietuvos ir Baltarusijos vykstantis abiejų šalių piliečių judėjimas kontržvalgybos tarnyboms kelia didžiulius iššūkius. Jam antrino ir Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis.

Savo ruožtu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas siūlo dar labiau sugriežtinti ribojimus rusams ir baltarusiams. Politikas siūlo panaikinti leidimus gyventi Lietuvoje reguliariai į Rusiją ir Baltarusiją grįžtantiems šių šalių piliečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.