V. Čmilytė-Nielsen – apie griežtesnį parlamentinių lėšų reglamentavimą: būtina sugriežtinti tvarką

Akcijai „Skaidrinam“ sukėlus rezonansą, Seime kyla iniciatyva reglamentuoti parlamentinių lėšų naudojimą. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad sugriežtinti tvarką būtų galima nustatant išlaidų limitus bei dažniau rengiant finansines atskaitas.

 V. Čmilytė-Nielen<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 V. Čmilytė-Nielen<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-09 18:46

„Kol parlamentinės lėšos egzistuos, tol, tikėtina, kad atsiras vienas kitas, kuriam gali kilti klausimų dėl jų panaudojimo. Šiuo metu matau vieną kelią – sugriežtinti tvarką, nes panašu, kad to reikia“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Reikėtų nustatyti ribas sumoms, kurias galima išleisti vienos rūšies išlaidoms. Pavyzdžiui, tik trečdalį sumos būtų galima išleisti kompiuterinei ar telefoninei įrangai, kad nebūtų tokių atvejų, kai kyla pagrįsti klausimai, kam tiek daug įrangos reikėjo“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Parlamentarams per trejus metus išleidus beveik pusę milijono eurų suvenyrams, V. Čmilytė-Nielsen užsimena ir apie kasmėnesines finansines atskaitas.

„Kalbant apie Seimo atributikos dalykus, tos pačios sumos lubos taptų saugikliu. Taip pat atsiskaitymai Seimo finansų skyriui kas mėnesį, o ne kas ketvirtį supaprastintų apskaitos dalykus“, – vardijo ji.

Kaip dar vieną tvarkos sugriežtinimo galimybę V. Čmilytė-Nielsen mato Konstitucijos keitimą, atsisakant joje įrašytų parlamentinei veiklai skirtų išlaidų. Visgi, kaip pažymi politikė, tai padaryti būtų sudėtinga dėl vieningos parlamentarų nuomonės nebuvimo.

„Konstitucijos pakeitimas būtų geras, fundamentalus sprendimas. Laukiu atsakymų iš Seimo frakcijų, koks palaikymas galėtų tam būti, nes net norint inicijuoti tokius pakeitimus reikia kelių dešimčių Seimo narių parašų. Kad tai netaptų tuščiu veiksmu, reikia žinoti, kaip mano didžioji dalis parlamentarų“, – teigė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius, visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad per trejus metus parlamentarai iš Seimo sandėlio pasiėmė suvenyrų ir reprezentacinių dovanų už daugiau kaip 483 tūkst. eurų.

Daugiausia suvenyrams ir dovanoms išleido Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Valius Ąžuolas. Iš viso per trejus metus iš Seimo sandėlio jis pasiėmė 8459 daiktus už beveik 29 tūkst. eurų.

Antroje vietoje pagal išlaidas Seimo sandėlio suvenyrams – socialdemokratė Dovilė Šakalienė, trečioje vietoje – taip pat socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas.

Parlamentarai perka Seimo logotipu pažymėtus tušinukus ir pieštukus, laikrodžius, saldainių rinkinius, kavos pakuotes, gertuves ir puodelius, kvepiančias žvakes, gintarines apyrankes, šilkines skareles, šokdynes ir kitus suvenyrus.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, taip pat paviešinta informacija apie dalies politikų už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įsigytus kompiuterius, telefonus, garso aparatūrą.

Visgi, daugiausiai abejonių sukėlė konservatorius Justas Džiugelis. Politikas per trejus metus Seime ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.