Seimui bus pasiūlyta iki 5 proc. sumažinti patekimo į EP kartelę jungtiniam kandidatų sąrašui

Seimo narys konservatorius Andrius Vyšniauskas sekmadienį pirmajame pavasario sesijos posėdyje ketina pateikti parlamentui Rinkimų kodekso pataisas, siūlančias nuo 7 proc. iki 5 proc. sumažinti patekimo į Europos Parlamentą (EP) kartelę jungtiniam kandidatų sąrašui.

Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Mar 10, 2024, 8:24 AM

Seimui pritarus, kandidatų sąrašas arba jungtinis kandidatų sąrašas galėtų gauti mandatų, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Tokiu būdu būtų atsižvelgta į Europos Sąjungos (ES) teisės aktus, numatančius, kad valstybės narės gali nustatyti minimalią vietų į EP paskirstymo ribą, tačiau ši riba negali viršyti 5 proc. atiduotų galiojančių balsų.

Taip pat Rinkimų kodekse planuojama numatyti, kad pagal rinkimų kvotas nepaskirstyti mandatai būtų skirstomi po vieną kandidatų sąrašams, dalyvaujantiems skirstant mandatus, vietoj šiuo metu numatyto skirstymo kandidatų sąrašams, gavusiems mandatų.

Pasak vieno iš Rinkimų kodekso rengėjų A. Vyšniausko, pasiūlyti pakeitimai yra būtini ES teisės akto įgyvendinimui.

„Nuostatos suderintos su ES teisės aktais, reglamentuojančiais rinkimų į EP tvarką. Projektas parengtas atsižvelgiant į opozicijos kreipimąsi. Tai susiję su europiniu reglamentu, su ES teise, todėl yra išimtinė galimybė keisti kodeksą net rinkimų kampanijos metu“, – Eltai sakė A. Vyšniauskas.

Beje, Rinkimų kodeksas negali būti keičiamas vykstant rinkimų politinei kampanijai, išskyrus atvejus, kai būtina įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) arba ES teisės aktus.

Tikimasi, kad pakoregavus kai kurias rinkimų į Europos Parlamento (EP) tvarką reglamentuojančias jo nuostatas bus išvengta galimų teisminių ginčų.

Kaip ELTA jau skelbė, dėl galimo prieštaravimo ES teisei opozicijos atstovai kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, Teisės ir teisėtvarkos, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetus, prašydami skubiai pakoreguoti šį teisės aktą.

Kreipimąsi pasirašė Mišriai Seimo narių grupei atstovaujančios parlamentarės Rita Tamašunienė ir Agnė Širinskienė, „darbietis“ Andrius Mazuronis ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Guoda Burokienė.

Jie prašė neatidėliotinai taisyti „Rinkimų kodekso klaidas, eliminuoti teisines dviprasmybes ir organizuoti Europos Parlamento (EP) rinkimus Lietuvoje pagal įgyvendinamuosius ES teisės aktus“. Anot opozicijos, pakeitus Rinkimų kodekso nuostatas, reglamentuojančias rinkimus į EP, būtų išvengta pažeidimų procedūros Lietuvai.

Seimo opozicijos teigimu, dabartinė rinkimų į EP tvarka diskriminuoja mažas politines jėgas, nes mandatų skaičiavimo tvarka, jos vertinimu,yra nesąžininga ir palankesnė didelėms politinėms jėgoms.

Rinkimų kodeksas yra įrašytas į konstitucinių įstatymų sąrašą, todėl jo keitimo procedūra yra sudėtingesnė. Jis gali būti keičiamas, pildomas ar pripažįstamas netekusiu galios ne mažesne kaip 85 visų Seimo narių balsų dauguma.

EP rinkimai Lietuvoje vyks šių metų birželio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.