Lietuvos vadovai sveikina su Nepriklausomybės atkūrimo diena: linki neprarasti orumo ir pasiruošimo ginti laisvę

Pirmadienį minint 34-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines, šalies vadovai – prezidentas Gitanas Nausėda ir Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ragina Lietuvos žmones išlikti oriais ir įsipareigojusiais išsaugoti šalies laisvę.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas
 Ingrida Šimonytė. <br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Ingrida Šimonytė. <br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 9:11 AM

G. Nausėdos teigimu, ši diena primena, kad lietuviai buvo pirmoji iš Sovietų Sąjungos okupuotų tautų, pakilusi apginti savo laisvės.

„Mes buvome orūs, susitelkę bendram reikalui. Nusiteikę stiprinti vienas kitą. Asmeniškai įsipareigoję tam, kad Nepriklausoma Lietuva būtų visų ir visiems. Žengdami laisvės keliu, nepraraskime Sąjūdžio išminties ir ramybės. Juk šiai kartai tenka ne mažiau svarbi istorinė misija – laisvę išsaugoti. Telkime bendraminčius, stiprinkime savo šalį ir skubėkime į pagalbą tiems, kam jos labiausiai reikia. Tik bendromis jėgomis galime sukurti svajonių Lietuvą“, – pirmadienį Prezidentūros išplatintame pranešime teigia G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad kovo 11 d. yra svarbi ne tik Lietuvos, bet ir 20 amžiaus pasaulio istorijos data, prisidėjusi prieš naujos epochos pradžios.

„Atgimimo karta niekada nepamirš, kad didžiausia mūsų galia, padėjusi mums pakeisti Lietuvos ir viso pasaulio veidą, buvo tautos vienybė. Kad ir kiek priešas stengėsi mus sukiršinti tarpusavyje, pasiekė tik priešingo rezultato. Mes buvome orūs, susitelkę bendram reikalui“, – tvirtino šalies vadovas.

Tuo metu Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės teigimu kovo 11-oji, tai – reikšmingiausias modernios Lietuvos istorijos puslapis, parodęs tautos drąsą, ryžtą, vienybę ir laisvės troškimą.

Premjerė taip pat paminėjo, kad atgauta nepriklausomybė leido Lietuvai sukurti tvarius demokratijos pamatus, didinti šalies gerovę.

„Per šiuos nepriklausomybės dešimtmečius bendromis pastangomis atlikome milžiniškus darbus. Surentėme tvirtus demokratijos pamatus, kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis užtikrinome ekonominės gerovės augimą, drauge su NATO partneriais užėmėme tvirtas valstybės gynimo pozicijas“, – rašoma premjerės komentare.

Visgi, anot jos, Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje negalima prarasti budrumo ir reikia būti pasiruošus gintis nuo Kremliaus režimo agresijos prieš žmogiškumą. Ji pabrėžė, kad ukrainiečių kova parodo laisvės ir nepriklausomybių idėjų nemirtingumą, prie kurių pergalės prieš brutalumą turime prisidėti visi.

„Likimas lėmė įsikurti Vakarų ir Rytų pasaulių sankirtoje. Nuožmi Rusijos agresija prieš Ukrainą akivaizdžiai rodo, kad šioje geopolitinėje erdvėje turime niekada neprarasti budrumo, būti visada pasirengę ne tik kurti, bet ir ginti Tėvynę“, – teigė premjerė.

„Kaip rodo šiandien Ukrainoje vykstantis Rusijos karas, laisvės ir nepriklausomybės idėjos – nemirtingos ir ukrainiečiai dėl jų kovos iki pergalės – žmogiškumo pergalės prieš agresoriaus brutalumą. Ir šios pergalės siekti turime visi: savo darbais, tvirtais sprendimais, tikru palaikymu, teikdami paramą ir švęsdami laisvę, kurią šiandien turime“, – pabrėžė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.