Ambasadorė: prašėme susitikimo su Baltarusijoje sulaikytu piliečiu, tačiau buvo pranešta, kad asmuo jau miręs

Pranešus apie Baltarusijos kalėjime mirusį Lietuvos pilietį, šalies ambasadorė ypatingiems pavedimams Asta Andrijauskienė informuoja, kad su asmeniu buvo daug kartą prašyta susitikti. Visgi, pasak jos, Baltarusijos tarnybos pateikė atsakymą, kad susitikimo surengti neįmanoma, nes asmuo jau yra miręs.

A. Lukašenka<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Baltarusija<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 3:36 PM, atnaujinta Mar 12, 2024, 4:22 PM

„Lietuvos pilietis buvo sulaikytas pernai, gruodžio pabaigoje, Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Ambasada apie tai gavo informaciją sausio mėnesį ir mes, aišku, iš karto paprašėme susitikimo su šiuo Lietuvos piliečiu. Buvo daug kartų rašyta, prašyta, kreiptasi dėl susitikimo. Kadangi jo negavome, parašėme dar vieną notą“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė Lietuvos ambasadorė ypatingiems pavedimams Baltarusijoje Asta Andrijauskienė.

Visgi, pasak jos, Lietuvos institucijoms buvo pateiktas atsakymas, kad susitikimas su sulaikytuoju neįmanomas, nes jis yra miręs.

„Kaip atsakymą į šią notą gavome atsakymą iš Baltarusijos institucijų, kad susitikimo organizuoti nepavyks, kadangi Lietuvos pilietis yra miręs“, – sakė A. Andrijauskienė.

„Tai reaguodami į tokią informaciją, be abejo, išsikvietėme Baltarusijos laikinąjį reikalų patikėtinį Lietuvoje ir iš jo buvo pareikalauta pateikti informaciją apie Lietuvos piliečio sulaikymo aplinkybes, mirties aplinkybes, mirties priežastis, laiką ir visą kitą jų turimą informaciją“, – pridūrė ji.

Pasak jos, Baltarusijos ministerijos pateiktoje informacijoje yra nurodoma, kad asmuo mirė kovo 9 d.

„Šiandieną gavome notą iš Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijos, kurioje yra patvirtinamas Lietuvos piliečio mirties faktas ir data, tačiau kol kas jokios kitos informacijos nesame gavę. Todėl yra dar kartą paprašyta pateikti visą informaciją apie šio įvykio aplinkybes“, – informavo A. Andrijauskienė.

Atstovybės turimais duomenimis, tai buvo 1953 metais gimęs asmuo iš Vilniaus. Ambasadorė taip pat pažymėjo, kad kol kas su mirusiojo šeima susisiekti nepavyko.

 Lietuvos pilietis buvo sulaikytas pasienyje.

Yra daugiau sulaikymo atvejų

Pasak A. Andrijauskienės, pasitaiko atvejų, kai apie Baltarusijoje sulaikytus Lietuvos piliečius nėra oficialiai informuojama, o ministerija apie juos sužino tik iš susirūpinusių artimųjų.

„Piliečių sulaikytų yra nemažai ir labai skirtingomis aplinkybėmis. Yra daug atvejų, kai asmenys yra sulaikomi 24 val., 72 val., o mes negauname jokios oficialios informacijos, tik gauname informaciją iš artimųjų, kad jie jau pasigedo artimųjų išvykusių į Baltarusiją“, – sakė A. Andrijauskienė.

„Turime tokių, kurie yra sulaikyti ilgai, jau daugiau kaip metus, bet turime atvejų, kuomet asmuo niekada nesugrįš“, –pridūrė ji, akcentuodama, kad negali detaliai komentuoti, kiek konkrečiai asmenų yra sulaikytų.

Pasak jos, Baltarusijos teisėsaugos institucijų „fantazija yra beribė“, tad dalis kaltinimų Lietuvos piliečiams yra tiesiog sugalvojami.

ELTA primena, kad antradienį Baltarusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Lietuvoje buvo įteikta nota dėl Baltarusijos teritorijoje praėjusių metų gruodį sulaikyto ir įkalinimo įstaigoje mirusio lietuvio.

„Lietuvos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, apie piliečio sveikatos būklę, nebuvo sudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam reikiamą konsulinę pagalbą. Tokiais veiksmais Baltarusija šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių“, – nurodo ministerija.

Užsienio reikalų ministerija (URM) griežtai reikalauja nedelsiant oficialiai informuoti apie Lietuvos piliečio sulaikymo pagrindus, piliečio būklę sulaikymo metu ir visas susijusias aplinkybes, taip pat patvirtinti minėto piliečio mirties faktą, nurodyti mirties laiką ir vietą, priežastis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.